www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Raztopine pri razvijanju PCB-jev po foto-postopku
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 10:46 am    Naslov sporočila:  Raztopine pri razvijanju PCB-jev po foto-postopku Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

po foto-postopku bi si rad izdelal par PCB-jev. Ker imam dostop do čistih kemikalij, ki se pri foto postopku uporabljajo se mi ne splača naročat v naprej pripravljenih namenskih raztopin.

No, sedaj sem glede najboljših koncentracij za te raztopine malo pobrskal po forumih in našel različne predloge.

Za razvijanje plošče priporočajo vse od 5% do 15% raztopine NaOH v destilirani vodi.
Za samo jedkanje pa raztopino HCl + H2O2 v destilirani vodi, v razmerju 2 HCl : 1 H2O2

Ali to drži ? Ima kdo na forumu morda kakšne izkušnje z ''doma'' narejenimi kemikalijami za jedkanje ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razmerja so v redu, vendar ne potrebuješ destilirane vode. Navadna s pipe bo v redu. Čez čas sicer kar okometrično zmešaš kemikalije za jedkanje in je ponavadi bolj ali manj enaka koncentracija. Enako kot na solato dodaš olje in kis, tudi ne meriš. Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za razvijanje fotolaka je najbol enostavna verzije s cevosanom, konentracija.... OD OKA
Se vsaka plata se je razvila.

matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje, da sam poskusiš in vidiš kaj ustreza.
15% raztopina NaOH se mi zdi malo prehuda. Verjetno bo pobiralo prehitro in bo začelo najedat tudi neosvetljen lak. Jaz uporabljam lak P501 in je dovolj precej bolj blaga raztopina. Podobne rezultate sem imel s Foto Positiv 20. Zmešam desetino zamaška Cevosana s 13 zamaški vode.
HCl in H2O2 pa mešam v razmerju 4 zamaški HCl (20%), 1 zamašek H2O2 (30%) in 5 zamaškov vode. Sicer s takšno mešanico gre precej počasneje (mešam kakšnih 5 minut), ampak je uspeh izdelave boljši.
Destilirane vode ne potrebuješ.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raztopina NaOh je 7g/1lit vode in je najbolje da se jo kar držiš ter sobna temperatura raztopine . (Za POZITIV20 )
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje se je zame odnesla 0.7-0.8% raztopina NaOH v destilirani vodi. Manj od 0.7% mi sploh ni ničesar odstranilo, več od 1.2% pa načenja fotolak na celotni plošči. Tistih 0.7% pa je ravno na meji, tako, da moraš malce dlje mešati, ker se lak lepo in počasi odstranjuje na obsevanih delih. Nekateri pravijo, da je za lepše razvijanje treba dodati nekaj vodnega stekla, vendar mi z njim ni uspelo storiti ničesar koristnega. Za jedkanje pa obvezno HCL/Peroksid.

lp

POPRAVEK: aha, uporabljam pa plošče Bungard iz conrada.
Popravek 2: Koncentracija NaOH je bila napačna.

Nazadnje urejal/a Saran Ned Jul 06, 2014 9:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
botsub
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50
Aktiv.: 1.56
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 01, 2014 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni 7 g na 1l vode (1000g) = 7 promilov oz. 0.7%
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2014 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam 0.7-0.8% raztopino t.j. cca 8g na 1000mL H₂O. Ta je dobra za plošče Bungard, za ostale ne vem.

Popravek: Koncentracija je bila napačna

Nazadnje urejal/a Saran Ned Jul 06, 2014 9:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2014 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore ! Very Happy

Potem danes probam z 8% raztopino NaOH, ter z raztopino v razmerju 2 HCl : 1 H2O2 : 5 H2O ... HCl je (37%).... Ali se pri jedkanju sproščajo kakšni nevarni plini ? Zanima me, da vem al naj to delam zunaj, al v sobi samo odprem okno Smile

Nazadnje urejal/a KlemenD Sre Jul 02, 2014 1:56 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2014 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raje delaj zunaj.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 06, 2014 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se oproščam, vendar sem se zmotil glede koncentracije NaOH. Sedajle sem pospravljal delavnico in našel svoja navodila za pripravo raztopine. Raztopina je 7g NaOH na 1L vode in ne 7%!

Se iskreno oproščam za napako!

KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 06, 2014 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Se oproščam, vendar sem se zmotil glede koncentracije NaOH. Sedajle sem pospravljal delavnico in našel svoja navodila za pripravo raztopine. Raztopina je 7g NaOH na 1L vode in ne 7%!

Se iskreno oproščam za napako!

Pozdravljen! Ni problema Very Happy Na ''srečo'' se mi je zataknilo že pri risanju vezja v Eaglu. Če bo vse po sreči iskano vezje izdelam naslednji teden Smile

Aja, pa še to. S čim vrtate luknje v tiskanine ?
Razmišljam, da bi si naročil to Vrtalni stroj za tiskana vezja. Ali bo v redu ?

Hvala
Klemen
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 06, 2014 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bo bolje, če daš še enkrat toliko za Proxxon Micromot.

Luknje vrtam s pomočjo omenjenega vrtalnika in originalnega stojala. Gre kar hitro pri enakomernih luknjah ni pa to najboljša rešitev.

V planu pa imam stroj, za vrtanje lukenj, ki bo narejen takole... Miza pod katero bo vrtalnik, katerega bo vzdigoval zračni cilinder. Sam vrtalnik bo obrnjen navzgor. Cilinder se bo prožil s pomočjo nožnega stikala. Skozi mizico bo luknja, za sveder na drugi strani nad luknjo pa trak folije s križcem točno nad luknjo. Tiskanino se da na mizico pocilja pad, pritisne pedal in luknja je izvrtana. Hitrejšega, cenejšega in bolj natančnega vrtanja po mojem mnenju ni.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
krko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19
Aktiv.: 2.90
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 06, 2014 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj povem, da je stisnjen zrak kot energent zelo drag.
Vsaj tako mi je povedal oče, ki je mizar - kar veliko uporablja stisnjen zrak, a če se le da, za pogon nekega stroja uporabi kakšno drugo obliko pogona.

Dobra ideja pa se mi zdi to, da bo vrtalnik spodaj, kar pomeni da bodo opilki padali dol, tako do delovna površina vedno čista.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 06, 2014 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Hitrejšega, cenejšega in bolj natančnega vrtanja po mojem mnenju ni.
Naziv ti bom odvzel, če boš take kvasil,...

Jasno da je lahko bolje,...

Namesto folije je lahko kamera. Križ pa naredimo kar s sw na ekranu. S tem se da precej bolj natančno pozicionirati.
Pa to ni v moji glavi zraslo. Zadevo sem videl že pred vsaj desetimi leti na semnju v Holicah ( Češka).

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni