www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Analiza polovičnega H-mosta MOSFETOV
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KlemenD
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Maj 2011 15:08
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2014 2:29 pm    Naslov sporočila:  Analiza polovičnega H-mosta MOSFETOV Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

izdelal sem krmilnik za polovični H-most. Za testiranje tega krmilnika sem naredil preprosto testno vezje (ki ga prikazuje slika TEST vezje1).

Signal iz krmilnika gre za galvansko izolacijo najprej skozi GDT v razmerju 16:16:16 šele na to na vrata FETov. Slika DS1Z_QucikPrint1 prikazuje ta signal (oranžen za zgornji tranzistor, moder za spodnjega), ki pa zgleda soliden. Rise time je sprejemljiv, tudi ta overshoot za tranzistorja ni noben problem. Iz tega bi lahko sklepal, da bo polovični H-most deloval... torej, da bo en tranzistor sigurno OFF ko bo drugi ON in da ne bo prišlo do stanja, kjer bosta oba tranzistorja ON.

No, potem sem pa sondi dal še na tisti dve točki, ki sta na TEST vezje1 označeni z oranžnim in modrim krogom. Ta signal prikazuje slika DS1Z_QucikPrint2 (signala na sliki obarvana enako kot kroga). Tukaj pa vidim eno popolnoma drugačno zgodbo. Če si stvar pravilno razlagam, se spodnji tranzistor vklopi prehitro in ugasne prepozno ? Oz. druga možnost je ta, da se oba tranzistorja prehitro vklopita, ali pa prehitro ugasneta relativno drug na drugega... ali to drži ?

Ob primeru, da si situacijo razlagam pravilno, kako lahko to popravim ?

Hvala
Klemen

TEST vezje1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  133.35 KB
 Pogledana:  2 krat

TEST vezje1.png

DS1Z_QucikPrint1.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  44.76 KB
 Pogledana:  19 krat

DS1Z_QucikPrint1.png

DS1Z_QucikPrint2.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  38.14 KB
 Pogledana:  15 krat

DS1Z_QucikPrint2.png

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2014 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A res ni nobenega, ki bi znal razbrat kaj se v vezju dogaja ? Sad

Sem morda premalo/preslabo opisal problem ? Smile

dodatek:
Aja... sedaj, po malo daljšem razmisleku, mi je jasno zakaj nek pulz nastane na spodnjem tranzistorju (modra črta) ko se zgornji tranzistor (oranžna črta) ugašuje. To je po mojem naboj, ki ostane na zgornjem tranzistorju zaradi njegove kapacitete za tem ko se le ta ugasne... Ne vem pa, zakaj pride do pulza na spodnjem tranzistorju, ko se zgornji vklaplja !
Nazaj na vrh
urosst
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2005 9:52
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2014 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

čas izklopa tranzistorja je vedno daljši kot čas vhlopa.
v tem vezju sta ti tranzistorja vklopljena istočasno.

uporabi naprimer mosfet driver IR2110 ,ki odpravi to napako,
poglej datashet.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2014 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KlemenD je napisal/a:
A res ni nobenega, ki bi znal razbrat kaj se v vezju dogaja ?

Zakaj imaš tisti 270ohm upor?
Upor bi bil uporaben kot breme, če bi eno stran vezal med oba tranzistorja, kjer je rumena pika, drugo pa naprimer na GND.
V sedanji vezavi bi bil lahko tam uporabljen kvečjemu nizkoohmski upor za merjenje toka.

Kakšen je signal na vhodu transformatorja?
Idealna oblika je trikoten signal.
V času naraščanja napetosti se na drugi strani inducirata takorekoč konstantni napetosti. Ko signal upada, napetosti spremenita polariteto. V zgornji in spodnji točki signala se nič ne inducira. Lahko bi celo malo poravnal konice signala.
Je pa dobro imeti upor med G in S, da med preklopom pomaga zapirati tranzistor.

Če imaš na vhodu sinus ali nek z RL členom fitriran pravokotni signal, moraš omejiti inducirano napetost z dvema obratno polariziranima in zaporedno vezanima zener diodama, ki ju vežeš vzporedno k vsakemu navitju. Še vedno pa vhodni signal ne sme spraviti jedra v nasičenje.

Ne vem, kakšna je običajna vezava v takšnih primerih, a priklop navitja med G in S, brez kakršnih koli okoliških elementov za omejitev amplitude, se mi zdi dokaj groba do tanke plasti stekla.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2014 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

urosst Hvala za odgovor ! Very Happy
Ali te lahko prosim, da mi malo podrobneje poveš, kako iz dobljenih signalov sklepaš, da sta oba prevodna ? (toliko, da bom vedel za drugič, ko bom analiziral podobno vezje)

Sem si pogledal gate driver, ki si ga predlagal. A meniš, da bo napako odpravil zaradi tistega zamika, ki ga generira med signaloma (dead time) ? Ta dead time je namreč obljubljen tudi pri teh dveh IC-jih, ki ju uporabljam sedaj (slika v priponi), pa žal očitno ne zadostuje. Moti me to, da je vezje sneto iz neta in avtor zagotavlja delovanje... prav tako uporabniki ki so vezje sprobali... ne vem, kaj bi lahko naredil narobe Brick wall

GDT driver.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  100.65 KB
 Pogledana:  0 krat

GDT driver.png

Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2014 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo Tudi tebi hvala za odgovor ! Very Happy

Tisti 270 Ohm upor je tam, toliko, da lahko odvaja naboj, ki si nabere preko FET-ov, da vsaj vidim kakšen uporaben signal (270 je bila prva vrednost, ki sem jo imel pri roki)

Namen tega vezja, je bil izključno to, da preverim, ali prihaja do tega, da sta v nekem trenutku oba tranzistorja ON. Signal na trafo, je lep kvadratast signal v push-pull obliki (glej sliko, ki sem jo pripel urosstu).

Tudi 15V zener diode so na FETih, sem jih pozabil vrisat d'oh! .
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2014 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

29V / 270R = cca 100mA.

KlemenD je napisal/a:
Ali te lahko prosim, da mi malo podrobneje poveš, kako iz dobljenih signalov sklepaš, da sta oba prevodna ?

Modri signal v DS1Z_QucikPrint2.png

KlemenD je napisal/a:
Ta dead time je namreč obljubljen tudi pri teh dveh IC-jih, ki ju uporabljam sedaj (slika v priponi), pa žal očitno ne zadostuje.

Kje je ta dead time viden na oscilogramu (Ugs)?
Mislim, da ti v "dead time" nagaja v transformatorju shranjena energija.

Predlagam, da prilepiš meritev napetosti na uporu in Ugs enega od tranzistorjev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2014 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
Modri signal v DS1Z_QucikPrint2.png

To že Very Happy... upal sem na pojasnilo, kaj sploh tukaj gledam. Torej, če prav razumem, je tisti pulz, ki se pojavi na modrem signalu, takrat ko se oranžni signal vgašuje normalen (prikazuje naboj, ki je ostal na Q1 in stekel na maso skozi Q2 ko se je ta zaprl) ? Ni pa normalen (oz. prikazuje slabo delovanje) pulz, ki se pojavi na modrem signalu kadar se oražni signal ''uklaplja'' ? (pardon za neumna vprašanja, hočem bit samo 100% da vem kaj delam Smile )

Citiram:
Predlagam, da prilepiš meritev napetosti na uporu in Ugs enega od tranzistorjev.

Tukaj bo problem, ker lahko imam za vse sonde na skopu samo eno referenčno (ground) točko. Lahko edino opravim dve posamezni meritvi in pustim vse trigerje nastavljene enako, če bo ta meritev kaj koristila ?
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2014 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KlemenD je napisal/a:
Tukaj bo problem, ker lahko imam za vse sonde na skopu samo eno referenčno (ground) točko. Lahko edino opravim dve posamezni meritvi in pustim vse trigerje nastavljene enako, če bo ta meritev kaj koristila ?

Kako si pomeril DS1Z_QucikPrint1.png ?

Če sta GND osciloskopa in vezja povezana samo preko sond:
Za skupno točko izberi S Q2 (modra pika).
Eno sondo priklopi na G Q2.
Drugo sondo priklopi na GND. Če bi rad + vrednosti, vklopi invertiranje kanala.

Edit:
Uporabi x10 sondi (ne pozabit na kalibracijo).
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2014 3:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
Kako si pomeril DS1Z_QucikPrint1.png ?

Če vezje ni bilo priklopljeno na 29V napajalnik, je delovalo to, da sem eno sondo ozemlil na S Q1 in drugo na S Q2

Takole izgleda signal, ki sem ga izmeril po tvojih navodilih (G Q2 oranžen signal...GND moder (invertiran)) DS1Z_QucikPrint5 je samo pobližana slika.
ni mi jasno, od kod se vzame tisti pulz na modrem signalu ko so Q2 vgasne ! Brick wall

DS1Z_QucikPrint4.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  55.81 KB
 Pogledana:  5 krat

DS1Z_QucikPrint4.png

DS1Z_QucikPrint5.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  44.13 KB
 Pogledana:  4 krat

DS1Z_QucikPrint5.png

Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2014 3:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole pa stvar izgleda, če spremenim vezje v takšno obliko ( TEST vezje3).

S tem uporom in diodo samo podaljšam čas vklopa Q1, čas izklopa pa pustim enak.
Očitno tranzistorja nista nikoli sočasno ON. Se mi pa niti približno ne sanja, zakaj pride do tega modrega singala...

edit:
na maso sem pozabil vrisat 270 Ohm upor

TEST vezje3.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  142.39 KB
 Pogledana:  3 krat

TEST vezje3.png

DS1Z_QucikPrint6.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  42.74 KB
 Pogledana:  6 krat

DS1Z_QucikPrint6.png

Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2014 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrednost upora naj bo med 10 in 50 (100R).
Kakšno diodo si dal ?

Glede na to, da nimaš ravno počasnih signalov, poskusi pomerit še tako:
Za skupno točko izberi GND
Prvo sondo priključi na G Q2
Drugo sondo na S Q2
V Channel math izberi prikaz 1-2 in izključi prikaz 1. kanala.

Na ta način vneseš manj dodatne kapacitivnosti v vezje.

Poglej še v priloženi PDF "Single DRV Input with PNP Turn-Off"

Edit:
Uporablja se več variant vezja:

transformer drive fast turn off.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  41.89 KB
 Pogledana:  1 krat

transformer drive fast turn off.jpg

Transformer or all silicon drive.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Transformer or all silicon drive.PDF
 Velikost datoteke:  663.17 KB
 Downloadano:  5 krat

Nazaj na vrh
urosst
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2005 9:52
Aktiv.: 0.34

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2014 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

KlemenD je napisal/a:
urosst Hvala za odgovor ! Very Happy
Ali te lahko prosim, da mi malo podrobneje poveš, kako iz dobljenih signalov sklepaš, da sta oba prevodna ? (toliko, da bom vedel za drugič, ko bom analiziral podobno vezje)

Sem si pogledal gate driver, ki si ga predlagal. A meniš, da bo napako odpravil zaradi tistega zamika, ki ga generira med signaloma (dead time) ? Ta dead time je namreč obljubljen tudi pri teh dveh IC-jih, ki ju uporabljam sedaj (slika v priponi), pa žal očitno ne zadostuje. Moti me to, da je vezje sneto iz neta in avtor zagotavlja delovanje... prav tako uporabniki ki so vezje sprobali... ne vem, kaj bi lahko naredil narobe Brick wall

v tem vezju ni časovne zakasnitve med proženjem zgornjega in spodnjega
tranzistorja,krmiliš ju samo z enim transformatorjem.

IRFP260 ima zelo visoko vhodno kapacitivnost ,zato je težak za izklapljanje.
Nazaj na vrh
KlemenD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2014 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
Kakšno diodo si dal ?

dioda je UF4007.

Sem pogledal, hvala ! Very Happy. Ampak sem za silo lahko tudi samo s tem uporom in diodo na obeh FET-ih siguren, da ne bo prišlo do tega, da bosta oba ON, ali pač ?

Do pulza na modri črti očitno pride skozi ko se en tranzistor vklopi. In iz slike DS1Z_QucikPrint6 je lepo razvidno, da se Q1 vklopi takrat, ko je Q2 že ''hard OFF'' oz ima G na cca -16 V. Samo ni mi jasno, kako lahko skozi upor (270) na maso (moder signal) steče kak tok, da sploh pride do pulza, ko je Q2 popolnoma OFF ! Brick wall Brick wall ima kdo pojasnilo za to ?

Kaj bi pa naj pri tej novi meritvi videl ? Zaenkrat vidim samo nek čuden signal, ki ni podoben ničemur od prej
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2014 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UF4007 ima reverse recovery time 75ns.
npr. 1N4148 ima reverse recovery time 4ns.

Meritvi merita isto, le da je po drugi metodi GND res GND. Priključek za signal sonde vnaša bistveno manj kapacitivnosti, kot krokodilček sonde za GND.

1. sonda je na G Q2. meriš Us + Ug.
2.sonda je na S Q2. Meriš Us.
Z matematiko 1-2, dosežeš Us + Ug - Us = Ug.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni