www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako se lotiti zarjavele balkonske ograje?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.15
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 8:42 am    Naslov sporočila:  Kako se lotiti zarjavele balkonske ograje? Odgovori s citatom

Ograja iz kovinskih cevi (3.5, 2 in 0.8 cm), barva: čist tanka plast da ni kaj luščiti, 'pušča' prah. Na večih mestih rja.

Kako očistiti? Premaz, brus papir, drotena krtača, kakšen strojček, ...?
S čim prebarvati?

Lep pozdrav,
Peter

P.S. znam bit natančen Smile pa da ne bom dva meseca drgnil ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brusni papir je najboljša izbira. Krtače niso tako uspešne pri odstranjevanju rje. Pomaga pa krtača pri kakšnih vogalih, kjer s papirjem težko zraven prideš.

Za brušenje lahko uporabiš brusilko, na katero namontiraš ploščo, ki ima ob strani poševno nalepljen brusni papir. (Zgleda ko ena vetrnica) ( http://maticamb.si/cache/matica/232-brusne_polirne_plosce_vert-00d240840189fb5a.jpg )

Zbrusi do surovega železa, obriši prah, namaži s temeljno barvo in nato še z barvo, ki ti je všečna. Za to delo mora biti vreme suho, drugače se ne splača delat.

Če je ograja na balkonu, pazi da po brušenju natančno pometeš zbrušen material, da ti ne bo rjavina obarvala balkona (ali česa podobnega)

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skrtačit, rjo premazat s Ferrosanom, temeljna Korocink
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer se bo slišalo idiotsko, ampak kolega je s podobnim problemom ograjo odrezal stran, jo dal peskat, cinkat, barvat in dal nazaj. Za ponovno pritrjevanje je dodatno zraven navaril ušesa, da jo je privijačil.
Sicer pa kot pravi predhodnik: brusni papir, drot krtača, roka, vrtalka in gasa. Ko glavnino odstraniš, premaži s ferrosanom ( če se še dobi...), potem pa s kvalitetno barvo čez...vzemi kakšno dvokomponentno, ti ne bo žal viška denarja. Če boš gor tlačil tesarol, potem raje ne delaj nič, ker je škoda časa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2014 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Sicer se bo slišalo idiotsko, ampak kolega je s podobnim problemom ograjo odrezal stran, jo dal peskat, cinkat, barvat in dal nazaj. Za ponovno pritrjevanje je dodatno zraven navaril ušesa, da jo je privijačil.
Sicer pa kot pravi predhodnik: brusni papir, drot krtača, roka, vrtalka in gasa. Ko glavnino odstraniš, premaži s ferrosanom ( če se še dobi...), potem pa s kvalitetno barvo čez...vzemi kakšno dvokomponentno, ti ne bo žal viška denarja. Če boš gor tlačil tesarol, potem raje ne delaj nič, ker je škoda časa.

Sploh ni idiotsko, tak namen imam nekako tudi sam, saj je ograja tako smotana, pa sem poizkusil z neko barvo, ki naj bi kar čez rjo šla pa "my ass"!!! Le da ne vem, če ne bom potem kar zamenjal izgleda ograje, ker mi ta tako ali tako ni všeč, sedaj imam kar pol "pobarvane" in pol rjaste. Mr. Green
Tudi pod tole s tesarolom se podpišem.
Nazaj na vrh
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.15
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 7:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen brus papir vzamem, 200, 500, ...?
Kaj predlagate namesto Tesarola?

Lp,
Peter
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Karkoli dvokomponentnega, recimo. Včasih sem jaz barval z epolor barvo, pa sem bil kar zadovoljen. Kot sem že napisal, takrat so rekli da je to osnovna in lahko tudi pokrivna. Vprašaj, kako je s tem. Če je tako, greš samo dva sloja z tako ali podobno in si zmagal.
Sicer imam občutek da odkar je color del heliosa (sicer je to že dolgo) njihove barve niso več, kar so bile...
Če imaš v bližini kakšno trgovino z barvami, pojdi vprašat, če boš imel srečo da prodajalec ve, kaj prodaja...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče si pomagaš še s kakšnim strgalom za barvo. Verjetno se jih da kupiti, sicer ga pa narediš iz odslužene pile. Mi smo ograjo očistili v glavnem s takimi strgali. Je pa seveda zadeva trajala kak teden.

Če imaš enostavno ograjo potem bo šlo s kotno brusilko, čim je pa kaj kompleksnejšega pa težko zraven prideš.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.49
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
... sem poizkusil z neko barvo, ki naj bi kar čez rjo šla pa "my ass"!!! Le da ne vem, če ne bom potem kar zamenjal izgleda ograje, ker mi ta tako ali tako ni všeč, sedaj imam kar pol "pobarvane" in pol rjaste. Mr. Green

Ne vem kaj si probal... vendar pred 6 leti sem imel enak problem. Prodajalec mi je dejal ''čim manj pucat rje proč - samo kar se osipa, saj se barva veže na rjo'' naredil tako zaradi izgleda vzel temno-grafit barvo ker se malo leskeče vmes in pobarval -- še danes je taka kot tisti dan ko sem jo prebarval. Na žalost ne vem več katera barva je bila to

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v trgovini Hobyles sem videl krtačo za v vrtalni stroj, ki je menda namenjena za to, da naredijo izgled starega lesa. Mogoče bi se obnesla tudi za odstranjevanje rje, cena pa je bila okoli 8€ .
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ima kdo izkušnje z uporabo kemičnih sredstev za odstranjevanje starih premazov, naprimer LAVA-E?
Proporočate za ta namen raje kateri drugi proizvod?

elektronik1982
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Maj 2012 5:53
Aktiv.: 0.63
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje sem videl, da barvo žgejo s kovine. Je morda kdo poskusil na takšen način?
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@webmouse, problem se je porajal verjetno zato, ker hočem imeti belo ograjo, in bela + rja = (čez en teden) usrana.
@matjazkariz, LAVA je tudi tako - tako, ali pa jaz ne znam delatveč s tem. Včasih sem brez težav spravil barvo s kolesa, problem je potem spravit dol mešanico barve in LAVE. Kot mulc sem to potem čistil z becinom...Kolo v primerjavi z (našo blesavo) ograjo, ima večje površine, pa še na tleh delaš in ga obračaš po želji, kar z ograjo ne moreš. Po nanosu LAVE, barva postane mehurjasta in potem z žično krtačo ali "špohtlom" odstraniš ostanke.
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.02
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

webmouse je napisal/a:
Bizgec65 je napisal/a:
... sem poizkusil z neko barvo, ki naj bi kar čez rjo šla pa "my ass"!!! Le da ne vem, če ne bom potem kar zamenjal izgleda ograje, ker mi ta tako ali tako ni všeč, sedaj imam kar pol "pobarvane" in pol rjaste. Mr. Green

Ne vem kaj si probal... vendar pred 6 leti sem imel enak problem. Prodajalec mi je dejal ''čim manj pucat rje proč - samo kar se osipa, saj se barva veže na rjo'' naredil tako zaradi izgleda vzel temno-grafit barvo ker se malo leskeče vmes in pobarval -- še danes je taka kot tisti dan ko sem jo prebarval. Na žalost ne vem več katera barva je bila to

Verjetno si vzel barvo z antik effektom, imenuje se happycolor renewer paint..barva je gosta kot katram in se jo ne redči. Namenjena pa je prav obnovam starim predmetov. jaz sem barval vodnjak ki je bil precej star in zarjavel.
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2014 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobesneli je napisal/a:

Verjetno si vzel barvo z antik effektom, imenuje se happycolor renewer paint..barva je gosta kot katram in se jo ne redči. Namenjena pa je prav obnovam starim predmetov. jaz sem barval vodnjak ki je bil precej star in zarjavel.

Jaz govorim še vedno o ograji!
Poizkusil sem tudi s to "marmelado" (belo), pa se mi ni dalo. Za večje površine ni problem, tole pa s tem ne bo šlo:

Fotografija-0038.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.7 MB
 Pogledana:  10 krat

Fotografija-0038.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni