www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

INA219 - merjenje toka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ssdzkrez
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13
Aktiv.: 2.28
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 1:04 pm    Naslov sporočila:  INA219 - merjenje toka Odgovori s citatom

Pred časom sem bil navdušen nad INA139 (ko sem prebiral pdf), ob dejanskem testiranju čipa pa sem bil razočaran, saj je njegova linearnost zelo slaba (nekaj forumerašev, ki se je ukvarjalo z 139 je prišlo do enakih spoznanj). Sedaj pa gledam INA219 in pdf mi spet zelo ustreza. Je kdo že uporabljal omenjen čip, ugotovitve?

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ina219.pdf
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jani18
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22
Aktiv.: 0.74
Kraj: Ojstri Vrh

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Jaz sem v svojem projektu laboratorijski napajalnik uporabil INA169
in 100mOHM senzorski upor. Tok je do 5A, nastavljiva limita po 10mA
in moram reči, da sem bil z rezultati več kot zadovoljen. Meritev mi nikjer
ni odstopala več kot 10mA, kar je za moje pojme, kot za indikacijo
odlično.
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem nad INA219 navdušen in ga uporabljam kar redno, priporočam.

Primer enega sistema: https://github.com/IRNAS/ServalRuggedBatteryPack

Da se merit tokove tudi večje od 10A, samo pravilen merilni upor izbereš.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

INA139/169 ima to slabo lastnost da deluje šele od cca 3 V naprej (na merilnih priključkih), pod to napetostjo pa je nelinearnost tako velika, da je neuporaben. Nad njo pa je čisto dober, oz. Linearen.
Jaz sem zaradi tega potem uporabil AD8210, ki sicer deluje od nič naprej, a ima spet eno slabo lastnost: pod 4-5V daje na merilne izhode neko napetost, če izhod ni obremenjen. Ker sem imel zadevo v usmerniku, sem potem moral dati neko breme na izhod, sicer mi je ob nastavitvi recimo 2 V izhod kazal 5V...

Zdaj imam AD pretvornik MCP3421 in sem zelo zadovoljen z njim.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ssdzkrez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2014 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako, pri majhnih tokovih je INA139 zelo slab, pri večjih pa se mu linearnost popravi. Mene zanimajo predvsem tokovi do 300mA, z resolucijo 1mA.

Musty, hvala za vzpodbudno informacijo.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A to rabiš za priklop na mikrokontroler? V tem primeru lahko uporabiš prej omenjeni AD konverter. Je 18 bitni (lahko spreminjaš od 12 do 18), ima spremenljivo ojačanje, pri največjem ima občutljivost +-256mV za polnih 18 bitov odčitka. Je pa I2C komunikacija. Jaz z njim na največji gain merim tok do 8A na uporu 0,044 ohma.
Z njim bi dosegel resolucijo daleč pod tvojo zahtevano...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hribo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Nov 2011 13:38
Aktiv.: 0.91
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam potrebujem za svoj naslednji projekt nekaj podobnega.
Samo da rabim meriti porabo na 8 porabnikih, s tem da samo dva presegata porabo 1 A. Napetost je od 3V do 27-30. Moja ideja je bila uproabiti 8 INA169 z 24 bitnim in 8 kanalnim ADC-jem. Sedaj imam malo dvomov, ali je možno preko I2C imeti 8 INA219? Kakor sem videl ima dva adress pina, ali to pomeni max 4 merilne kanale na enem interfacu I2C? Natančnost ki je še zadovoljiva je +-10mA.

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole poglej: https://dev.wlan-si.net/wiki/Telemetry/TelemetryTelecontrolShield uporablja tale čip: http://www.farnell.com/datasheets/1761382.pdf

4 kanalni power switch z odceptom toka, potem pa to pelješ na en ADC.
Nazaj na vrh
ssdzkrez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
A to rabiš za priklop na mikrokontroler? V tem primeru lahko uporabiš prej omenjeni AD konverter. Je 18 bitni (lahko spreminjaš od 12 do 18), ima spremenljivo ojačanje, pri največjem ima občutljivost +-256mV za polnih 18 bitov odčitka. Je pa I2C komunikacija. Jaz z njim na največji gain merim tok do 8A na uporu 0,044 ohma.
Z njim bi dosegel resolucijo daleč pod tvojo zahtevano...

Ja priključen bo na mikrokontroler, predelujem pa strojček za varjenje plastičnih vreč. INA219 sem že naročil, je pa tudi AD, ki ga omenjaš zgoraj zanimiv.Pri naslednjem naročilu na farnelu jih bom sigurno vzel par komadov.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2014 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo pri tem ADju je treba pazit, ker je adresa že tovarniško vpisana in je ni mogoče spremeniti, tako da če hočeš imeti več teh čipov v enem vezju je treba vzeti različne - na koncu so različne črke (A0, A1...glej datasheet). Je pa enostaven za sprogramirat in uporabljat.

Glede INA219... Če prav vidim ima max. Dovoljeno napetost 26V, tako da do 30 ne bo šlo...
Nazaj na vrh
hribo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Nov 2011 13:38
Aktiv.: 0.91
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2014 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj me zanima, spada pod to temo. Ali je kdo namesto s shunt uporom se lotil merjenja toka s Hallovimi sondami? Kakšno natančnost se da doseči s temi sondami?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni