www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetniške greške ...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 11:13 am    Naslov sporočila:  Začetniške greške ... Odgovori s citatom

... ob katerih se nasmejiš potem, ko odkriješ vzrok ...

Današnja ... Mikroprocesor se nikakor ne pusti programirati na kakšni višji hitrosti ... Seveda imam MOSI in MISO pina uporabljena tudi za drug namen (tipka), ampak, saj tisti pullup seveda ne igra vloge ...

Pullup sicer ne, ampak 100 nF kondenzator, ki ga nadobuden inženir seveda da na kontakte tipke, da prepreči debouncing, pa še kako! d'oh! d'oh! d'oh!

LP, g

SkunkyLee
Član
Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59
Aktiv.: 1.00
Kraj: Maribor, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čip v 48-pinskem QFN ohišju, izdelava ploščice in lotanje v lastni režiji.

Najprej par ur dela vse ok, po seansi testiranja in prelotavanja kar naenkrat crkne.

Štiri ure kasneje, po eskapadah z multimetrom, osciloskopom, spektralcem (le zakaj kristal ne zaoscilira?), lotanjem čipa dol, nazaj gor, zalivanjem s fluksom in reflowanjem povezav, preizkušanjem bremenskih kondenzatorjev na kristalu ter popravljanjem škode ki je med tem nastala (odtrgan 7 mil track) toni izgubljenih živcev, manjšem paničnem napadu ter ob 18h zvečer...

Čakaj, a mora bit na tem active-low reset pinu 2.7V? Ampak saj to je za čipe logična 1, a ne? Mrbit, ampak ne za dotični reset pin.

Berite datasheete, fantje.

Končni krivec? Slabo zalotana via, ki bi mogla reset pin držat na VDD. Gor je blo "samo" 2.7V zarad padca napetosti čez diodo (slow start za reset).

Po prihodu domov je bilo odprto pivo.

Nazadnje urejal/a SkunkyLee Pon Sep 08, 2014 5:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 4:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od stranke dobim vezje na katerem nekaj smrdi. Ko ga odprem, vidim, da je na enem od izhodu pregorela dušilka in tudi eno vez je skurilo. Dušilko zamenjam, vez lepo popravim, vezje pa še vedno ne dela. Merim kot butast, na vhodu lepo 12V, potem pa 0V vse naprej. Vezje mrtvo. Gledam kaj bi bilo s plato narobe, če je še kje skurilo kaj.. po štirih urah merjenja, kje naj bi mi skurilo kako maso ali kaj drugega, ugotovim, da sem na napajalniku zamenjal rdečo(+) in modro(-) žico Smile Reverse protecion dioda je delovala, vezje pa ne..
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1.letnik srednje šole, ata za novega električarja pri hiši kupil popolnoma nov Unimer.

Ali je v vtičnici res 220V ? Preklopnik na volte, izmenično: JE!

Ali je v vtičnici res 16A ? Preklopnik na ampere, izmenično: burned

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@psevdonim: To je tema s srečnimi konci Very Happy .
Tista z manj srečnimi je tukaj
.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ni s področja elektronike ampak te sem se spomnil.

Znanec kliče, da ima probleme s pralnim strojem, ne dela centrifuga. Pridem, preizkusim in res ne dela.
Razdrem pralni stroj, gledam v vezje in merim nakar ugotovim, da je bil pritisnjen gumb za izklop centrifuge na čelni plošči Very Happy

carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.58
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred dnevi gre sosed po nov kuhinjski bojler, Shocked pa ne dolgo nazaj sva ga menjala ne more bit grelec. Se ustaviva pri njem in v vtičnici za bojler ni elektrike. Ja varovalke preverjat - nič cele. Vprašam domače če kaj vedo Not talking . Le od kje je ta kabel bo trema malo v doze pogledat kje je priklopljen, že montiram eno stikalo dol, pa sem ga po nerodnosti vključil Shocked dela! Brick wall
Sva kar hitro zbrisala v gostilno na kavo Whistle
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2014 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

carli je napisal/a:

Sva kar hitro zbrisala v gostilno na kavo Whistle

Hm, kraj bivanja Haloze, v gostilno na kavo ???
Nekaj od tega ne bo držalo...

LP

mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.02
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 5:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako se samo reče, dejansko stanje je večna enigma.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jani18
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22
Aktiv.: 0.74
Kraj: Ojstri Vrh

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 7:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na razvojni ploščici že pišem program, TIV je šla pa v reskanje na fakulteto.
Program lepo deluje in ko dobim tiskanino jo lepo sestavim in vse izgleda ok.
Spremenim porte tako kot morajo biti, sprogramiram in od vezje nič, LCD ni
pokazal ničesar. Po celem popoldnevu poskušanj sem ugotovil, da vezje oz. LCD
deluje, če ga priključim na iste pine kot na razvojni ploščici. Gledam kaj bi bilo
narobe in ugotovim, da je mikrokontroler nov, pini za LCD pa so na JTAG pinih.
Grem brat datasheet kjer lepo piše da JTAG povozi osnovno delovanje pinov...
V fuse bitih izključim JTAG in LCD deluje tudi na tiskanini.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@jani18: Been there, done that! Smile Smile Smile
Pa po mojem nisva edina ... Mr. Green

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zagotovo ne... z manjšo razliko....pri meni je trajalo po moje še malce dlje, da sem prišel do tega zaključka...

Sem pa tudi sam nedavno naredil eno "neumnost": vsakič, ko sem sprogramiral mego, je nehala delovati na zunanji kristal, pa tudi z ISP nisem več prišel do nje. Ko sem dal mego na razvojno plato (tam imam zunanji oscilator) in prebral fusebite, je bilo nastavljeno na zunanji kristal, ISP pa onemogočen... Think Sem jih nastavil pravilno, nakar je zadeva začela delati, seveda do naslednjega vpisa programa...
Po nekajurnem čaranju, kletvicah in ni da ni...sem ugotovil da se je v bascom nekako prikradla vrstica za konfiguriranje fusebitov, katera je bila seveda tako "čudna", da je vklopila zunanji takt in izklopila ISP. Kot kaže AVRISP zna prebrati to vrstico in je vsakič veselo nastavil fusebite...narobe, seveda.

(BTW...kasneje sem izvedel da se ta vrstica vstavi če v bascom programatorju pritisneš "Write PRG")
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 9:42 am    Naslov sporočila:  Re: Začetniške greške ... Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Pullup sicer ne, ampak 100 nF kondenzator, ki ga nadobuden inženir seveda da na kontakte tipke, da prepreči debouncing, pa še kako! d'oh! d'oh! d'oh!
Verjetno zato da doseže debouncing, saj ga krvavo potrebuje! Very Happy
To me spominja na tistega Istrijana ki je potoval v Pariz. Ker ga je tam močno zabolela glava, je skočil do lekarne iskat tablete za glavobol. Seveda so mu tam razložili da takih tablet ne držijo in jih nikoli niso imeli. d'oh! Very Happy

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni