www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Šum na doma naretem mini baterijskem zvočniku

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
compufreek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2014 3:42
Aktiv.: 0.08
Kraj: Vuzenica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 1:57 am    Naslov sporočila:  Šum na doma naretem mini baterijskem zvočniku Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Izdelal sem si že kar nekaj "portable" zvočnikov. Ker pa imam zelo osnovno znanje o elektroniki pa me zanima zakaj pri tem pride do raznoraznih šumov oz kako zakomplicirano bi bilo te šume odpraviti .

Torej zvočniki so sestavljeni iz naslednjih komponent:

baterija :
http://www.dx.com/p/replacement-3-7v-18c-1100mah-li-ion-battery-pack-for-r-c-helicopter-133590#.VBYnkPl_tyU

polnilec :
http://www.dx.com/p/1a-lithium-battery-charging-module-blue-205188#.VBYnqPl_tyU

ojačevalec:
http://www.dx.com/p/2-channel-3w-pam8403-audio-amplifier-board-red-146300#.VBYn2_l_tyU

zvočnik:
http://www.dx.com/p/50mm-3w-speaker-driver-unit-black-silver-118192#.VBYnxPl_tyU

ko pa vse skupaj priklopim pa se med predvajanjem lepo predvaja ko pa je pavza med komadi, oz že zvočnik ni priklopljen na nič pa se v zvočniku sliši majhen šum, včasih močno brenčanje včasih pa je vse ok in je zvočnik tih.

Skica je v priponki

Lp, Uroš

sheme.gif
 Opis:
skica
 Velikost datoteke:  61.38 KB
 Pogledana:  24 krat

sheme.gif

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 6:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kabli morajo biti oklopljeni, tako kot pri antenskem kablu - glej slike pod mic cable. Če uporabljaš žice, naj bodo prepletene - glej slike pod twisted pair. Masa (minus) mora biti izvedena tako, kot je na sliki - da je minus od baterije skupna točka za vse minuse.
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogrešam zaščito proti izpraznjenju baterije. Da ne bo požara!?
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70622.28

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Pogrešam zaščito proti izpraznjenju baterije. Da ne bo požara!?
a tudi preveč prazna baterija se lahko vžge ? Sem mislil, da samo preveč polna, ali če je v kratkem stiku.
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri praznjenju ne. Lahko pa pri naslednjem polnjenju ...

LP, g

compufreek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

živijo!

Hvala za vse odgovore!

So pa podali več vprašanj kot pa odgovorov XD
za povezave uporabljam razrezane UTP CAT5 kable ki so tako ali tako že zviti med sabo, razen za autio priklop kjer sem potreboval 3 tisti niso povezani. Za to baterijo sem mislil da ni problema če se čisto izprazni kolikor sem na internetu spremljal ... ali je potemtakem tole tisto kar bi potreboval za zaščito ?

http://www.dx.com/p/jtron-1-series-iron-phosphate-lithium-battery-protection-board-blue-270933#.VBbkKfl_vaY

Kar se tiče šuma morem pa še pogledati kaj točno so te zadeve ki jih je omenil MarE69

lp!
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

compufreek je napisal/a:

za povezave uporabljam razrezane UTP CAT5 kable ki so tako ali tako že zviti med sabo, razen za autio priklop kjer sem potreboval 3 tisti niso povezani.

Ravno tisti kabel za audio priklop zamenjaj za oklopljenega.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronika z linka ne bi napolnila do konca in pa 2,5V je daleč prenizko. Išči tako, ki polni do max. 4,2V (bolje kako desetinko manj) in prazni do 3,2V.
compufreek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo!
Prvo me zanima če li-ion baterija sploh potrebuje to zaščito (kolker sem gledal na spletu naj nebi bilo problema če se te baterije izpraznijo za razliko od li poly baterij) zvočnik uporabljam namreč že nekaj mesecev, ker baterija vzdrži celi teden uporabe (sem en teden bil brez prenosnika in sem zvočnik uporabljal na stacionarcu brez da bi ga izklapljal ali polnil) predvidoma še nikoli nisem zvočnika izpraznil do te meje da bi prišlo do težav.

drugo pa me zanima če je spodnji kabel pravi :
http://www.ebax.si/app/trg/product_info.php/siv-liycy-kabel-za-prenos-podatkov-2x014-p-655

zgorajšnji kabel ima 3 priklope 2 žici in pa ovoj, torej ali lahko uporabim te tri ali morem vzeti kabel z več žicami in ovoj pustit nepovezan ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni