www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Starejši Hifi ojačevalec
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko slišiš na kakem koncertu na Koroškem, ko bo on imel ozvočenje.
Ga lahko vprašam, kdaj in kje in javim.

urby
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Dec 2013 17:28
Aktiv.: 0.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem še enkrat testiral z slušalkami. Zdi se mi da je prisotno ogromno šuma. Je to mogoče zaradi starih kondenzatorjev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.30

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa uporabljaš kot izvor glasbe? A se šum kaj spreminja, če prestavljaš potenciometer ali selektorje?
Nazaj na vrh
elos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23
Aktiv.: 0.81

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem šel parkrat čez te poste in opazil, kje je problem med mojim mnenjem in mnenjem parih kolegov glede dinamike.

Očitno je govora o dveh različnih dinamičnih razponih signala. Jaz sem govoril o tej dinamiki: Dynamic Range = (Peak Level) - (Noise Floor) v dB, kar z besedami pomeni, razmerje med maksimalno vrednostjo signala in minimalno vrednostjo signala, ki ga lahko še posnamemo s nekim sistemom, preden se ta utopi v šumu, kar pomeni, da je minimalni signal enak šumu (mejni pogoj). Pri tem velja, da nimamo nikjer nobenega popačenja, zaradi prekrmiljenosti ali pododbno. Iz tega sledi, da če poslušamo isto glasbo iz istega sistema, bo ta glasba imela isto dinamično območje, če jo bom poslušal na 100W zvočnikih ali pa na slušalkah (mW), dinamično razmerje v SPL na mojih ušesih bo enako.
Dinamični razpon ni enako ali podobno maksimalni glasnosti, kot mislijo kolegi. Dinamični razpon je konstanten (definiran iz vira) in neodvisen od glasnosti (pozicije potenciometra ali moči), le glasnost poslušnja glasbe je lahko različna. (pri tej razlagi, upoštevajte, kot že dostikrat omenjeno, da vse deluje znotraj dovoljenih mej komponent)

Dinamika, o kateri so pa kolegi govorili, pa nima tehnične definicija in je definirana, kot si jaz to predstavljam, kot "kuk te bas rukne" ali pa "globina", "bas v želodcu" in je čisto subjektivne narave in najbrž odvisna od glasnosti, posluha... V to dinamiko se jaz nebom več vtikal.

DR.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.44 KB
 Pogledana:  8024 krat

DR.gif

Nazadnje urejal/a elos Čet Sep 18, 2014 3:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
urby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shmandi je napisal/a:
Kaj pa uporabljaš kot izvor glasbe? A se šum kaj spreminja, če prestavljaš potenciometer ali selektorje?

Kot izvor glasbe sem uporabil mp3 player. Šum se je spreminjal tudi ko sem spreminjal glasnost itd. Zdaj sem poizkusil še enkrat in začuda šuma ni. Sem pa opazil da je 2. izhod za slušalke glasnejši od 1. in da je na 2. izhodu levi zvok močno glasnejši od desnega
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi bilo dobro malo kontakte očistit.
Glede na to, da je ojačevalnik verjetno dlje časa stal, bi bilo smiselno očistit vse konektorje, našpricat potenciometre in preklopnike. Takrat boš lažje ugotovil v kakšnem stanju je elektronika.
Nazaj na vrh
urby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odkril sem še eno lastnost ki mi ni všeč pri ojačevalniku. Ko odklopim ali ugasnem mp3 player in se dotaknem ohišja začne v slušalkah hreščati. Opazil sem tudi da na kablu za napajanje ni priključkov za PE vodnik, kljub temu da je ohišje ojačevalca kovinsko. Je možno da bi hreščanje izginilo če zamenjam kabel s takim, ki bi imel tudi ozemljitev?
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HiFi komponente nimajo ozemljitve. In tudi menjava tega kabla mislim, da ne bi rešila problema. Problem so verjetno slabi spoji (mase) v samem ojačevalniku ali na priključkih.
Nazaj na vrh
urby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ko z roko podrgnem po ohišju ojačevalnika imam tak čuden občutek kot da bi roka poskakovala po ohišju. Ta občutek zgine šele ko iztaknem kabel iz vtičnice.

In ko prižgem ojačevalec najprej zaškripa v slušalkah.

Kako rešim ta problem z masami?
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 6:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Tudi ko z roko podrgnem po ohišju ojačevalnika imam tak čuden občutek kot da bi roka poskakovala po ohišju. Ta občutek zgine šele ko iztaknem kabel iz vtičnice.
kaj pa če vtikač 230V zasučeš za 180°, se pravi, fazo na levo, nulo na desno ?
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 7:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi bilo smiselno ojačevalnik malo rastavit in očistit. Mogoče se je kje kaj umazanije nabralo in prebija. Drugače pa lahko do tega "tresenja" na ohišju tudi pride, če imaš kakšen drug aparat priklopljen nanj. Takšen, ki za napajanje uporablja stikalni usmernik, npr. računalnik, dvd predvajalnik
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 8:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je ohišje kovinsko, bi jaz prvo vse ozemljil. Nekatere komponente res nimajo ozemljitve, a to so ponavadi kaki cd playerji in podobno. Končne stopnje ozemljitev imajo, kolikor sem jih videl.
Ali je original kabel speljan direktno notri in ima samo dve žili?

urby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@psevdonim: Če obrnem vtikač obrnem roka še vedno poskakuje, vendar je pojav manj izrazit.

@shmandi: Na ojačevalec je priklopljen mp3 player in slušalke.

@ro-bi: Nisem prepričan da je kabel originalen. Je pa speljan direktno notri in ima samo dve žili. Čudno se mi tudi zdi, ker smo se v sredni šoli učili, da mora biti vsako kovinsko ohišje ozemljeno.
Nazaj na vrh
elos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23
Aktiv.: 0.81

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A mp3 player se napaja le s svojo baterijo ali je povezan še kam ?
Nazaj na vrh
urby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mp3 se napaja s svojo baterijo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 6 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni