|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.20 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 5:35 pm Naslov sporočila: a bi ta laser deloval? |
|
|
na temu linku sem zasledil zanimiv projekt...
http://www.felesmagus.com/pages/lasers-howto.html
Sedaj me pa zanima... a je to možno narediti z navadnim laserjem od pointerja, oz jaz sem ga dobil v nekakšni stari libeli, ki je s pomočjo laserja pokazala celotno ravnino... laser izgleda približno tak, kot je na sliki... se pravi, se da to narediti s tem laserjem, ali mora biti laser prav od DVD rekorderja?
[/img]
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
12.9 KB |
Pogledana: |
7006 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
22.5 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Aljoš
Glede na tvoja vprašanja, bo veliko bolje, če se za nekaj časa na daleč izogneš vsem vrstam laserjev. Če boš upošteval nasvet, se ti v kratkem najbrž ne bo treba učiti Brailove pisave!
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poiskusiti ni greh, ampak kot je ze slowfly omenil. Previdnost!!! Ce dobis zarek v oci, mislim, da ga ni doktorja, ki bi ti resil oko! Jaz sem razdrl stari DVD RW. Upal sem, da bo laser dovolj mocan za rezanje stiropora (tega ne bom izvedel, ker sem prej unicil diodo). Zarek sem (brez lec) usmiril stran od mene v mizo. Na pol metra je naredilo veliko mocno zareco rdeco piko.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja kaka zaščita pred temi žarki? Kaka očala, ki filtrirajo to sevanje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo - varilna očala!!
Dokler moč ni prevelika...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.20 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z varnostnimi ukrepi sem seznanjen...vem, da je laserska t.i. svetloba zelo nevarna za oko... ampak ni mi jasno, kako deluje zgornje vezje? a bi za ta namen res rabil laser iz DVD-RW-ja, da bi recimo počil balon z njim. ali je za ta primer dovolj močan že moj laser iz libele?
LP!
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 05, 2006 1:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Z laserjem iz libele ne boš naredil nič.
Saj zato pa je v libeli in lahko svetiš z njim prosto okrog brez nevarnosti...
Si si prebral TOLE temo?
Če želiš kaj takega kot je na sliki, boš rabil vsaj pol miljona tolarjev....
LP
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Tor Dec 05, 2006 2:16 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Z varnostnimi ukrepi sem seznanjen...vem, da je laserska t.i. svetloba zelo nevarna za oko... |
Večinoma se ob svetenju z laserji ljudje zavedajo le nevarnosti Direktnega zadetka žarka v oko.
Prav nič manj nevaren pa ni pogled v točko od katere se laserski žarek Odbija.
Kot je že SimonS omenil - tista rdeča pika se lahko zelo močno blešči. Dovolj, da povzroči resne poškodbe oči.
Laserji iz kazalnikov pa imajo moči pod 1mW, in so narejeni prav z namenom, da si otroci (ti najraje svetijo vrstnikom naravnost v oči) načeloma ne poškodujejo oči.
Nevarna je Vsaka Premočna svetloba, ne le laserska.
LP, Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Tor Dec 05, 2006 6:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Pol mijona je pa malo huda, razen če ta laser dobro vnovčiš...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 05, 2006 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Pol mijona je pa malo huda, razen če ta laser dobro vnovčiš... |
Pol miljona je samo 900mW laserski izvor.
Potem rabiš še odklonski sistem, ki te pride okrog 400 kSIT če hočeš nekaj bolj kvalitetnega, recimo od CT-ja.
Z unovčevanjem je težko, ker je na trgu ogromno cenene kitajske šare, ki ima efekt slabši kot navadna žarnica...
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Dec 05, 2006 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Laserska svetloba je posebej nevarna zato, ker je žarek svetlobe paralelen. Ko gre skozi lečo očesa se po zakonih optike sfokusira neposredno na mrežnici in jo scvre, če je dovolj močan.
Zaščita pred laserjem: Namenska očala. Lastnosti očal so: valovna dolžina, ki jo blokirajo in pa optična gostota (OD, optic density), ki pove koliko svetlobe se ustavi. Prava in dobra očala stanejo $$$.
Dober laser ti iztakne oko že če samo posvetiš ven skozi okno. Od stekla se odbije zelo nevarna količina svetlobe in če zadene v oko,...
Pri 100 mW laserju začno oči boleti, če nekaj časa gledaš lasersko točko na belem papirju (odbita svetloba).
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Dec 05, 2006 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Resno razmišljam o tem, da bi si kupil zaščitna očala...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
voda Neznanec

Pridružen-a: Sre 14 Feb 2007 13:48 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sre Feb 14, 2007 1:59 pm Naslov sporočila: lasersko rezanje |
|
|
kako in s čim lasersko rezati papir (pisarniški in naprej) ?
Kolikšne so minimalne moči, kako zadevo spraviti skupaj, da zadovoljuje za normalno hitrost reza (ročno na vodilih za začetek), kje iskati sestavne dele,...
En kup vprašanj, da bi na koncu nastala rezalna miza.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.35 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Feb 14, 2007 2:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali se ne bi papir vžgal pri rezanju z lasrejem?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni