www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Led luči brlijo ko je stikalo ugasnjeno
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 12:28 pm    Naslov sporočila:  Led luči brlijo ko je stikalo ugasnjeno Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

V novem stanovanju sem kompletno razsvetljano izvedel z LED vgradnimi svetili.

Luči so vezane preko menjalnega stilaka in dogaja se mi, da se v vodnikih inducira napetost kar povzroči, da luči rahlo brlijo (se vidi v popolni temi). Sprememba same inštalacije ni možna, zato sem gledal v smeri nekega "snubberja".

Nekako mi je jasno, da se pri navadnih lučeh ta napetost odvede preko žarilne nitke vendat je premalo, da bi žarilna nitka žarela, zato izgleda da so luči ugasnjene. Pri led je tok potreben za svetenje precej nizek zato se po mojem mnenju inducira ravno dovolj, da žarnice na rahlo svetijo.

Kaj se uporablja v praksi da se to odpravi in kako prikopit?

Luči so tele , vezane pa so po vezavi v priponki.

menjalno stikalo.jpg
 Opis:
Vezava luči.
 Velikost datoteke:  97.58 KB
 Pogledana:  34 krat

menjalno stikalo.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
crto
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48
Aktiv.: 0.58
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si probal obrnit fazo in nulo na Ledici??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V stikalo veži brlivko/tlivko
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa upor ali kondenzator vzporedno
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shmandi je napisal/a:
Ali pa upor ali kondenzator vzporedno

Vzporedno z LED seveda, ne s stikalom.

sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je meni tudi delalo, enkrat pa mi je pa zvečer med nogicama žarnice (podnožje G9) prebilo ali nekaj takega in vrglo ven varovalko. Pri ugasnjeni luči. Takrat sem potem namestil nazaj navadne žarnice.
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V stikalo bo težko, trenutno so stikala od Schneiderja program Unica, in stikalo z nočno osvetlitvijo (učasih tljivko) so sedaj izvedna z led diodo.

Nagibam se k bolj "off the shelf" rešitvi. Sicer bi se verjetno dalo tudi z RC členom rešit,

Gledal sem tole. Če bi tole vezal na kontakte led luči?

Obrnit fazo bom poizkusil zvečer, čeprav mislim da nebi smelo igrat vloge, ker je pomojem problem v tem, da so vodniki za menjalno stikalo položeni v isti cevi in pride do efekta "transformatorja".

p.s. Sem ravno ugotovil ,da prejšnja rešitev ne bo delovala, ker bo tekel prevelik tork..... Verjetno bi potreboval upor v rangu 47k?

Kaj pa ideja, da bi vzporedno k led vezal 47k Omega 1W upor?

Nazadnje urejal/a sebastjan.kamensek Čet Nov 20, 2014 2:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
oobuco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00
Aktiv.: 1.56
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri tebi je še v redu.

Meni je v podobni vezavi luč približno vsako minuto blisknila.

Je pa res, da sem imel ledice, za katere je bila dovoljena regulacija.

Potem ko sem dal drugačne - tiste, ki imajo znak za regulacijo prečrtan - pa je bil mir.

sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni ti napajalniki ne dovoljujejo regulacijo (niso mišljeni za dimmanje).

Kaj pa idejo od Shmandija, da bi vzporedno k led vezal 47k Omega 1W upor?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sars je napisal/a:
To je meni tudi delalo, enkrat pa mi je pa zvečer med nogicama žarnice (podnožje G9) prebilo ali nekaj takega in vrglo ven varovalko. Pri ugasnjeni luči. Takrat sem potem namestil nazaj navadne žarnice.

Tole je pa odgovor v smislu:
"sem končno kupil dizla - lepo teče, kuri veliko manj.... Ampak po enem mesecu se je filter nafte nekaj zamašil, pa sem ga raje prodal in zdaj spet vozim bencinarja..."

Če je nekaj počilo, sta razloga lahko dva: slaba montaža ali slaba roba. Noben od njih ni dovolj dober razlog, da pomečeš ven vse LEDice in greš nazaj na klasiko.

Sebastjan: si poskusil odstraniti vse tlivke v stikalih ? Čeprav so led, vseeno kurijo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="protoncek"]
sars je napisal/a:

Sebastjan: si poskusil odstraniti vse tlivke v stikalih ? Čeprav so led, vseeno kurijo...

Am. trenutno v stikalih nimam tlivk (navadna menjalna stikala). Debata o tlivkah se je začela kot možna rešitev težav, vendar ta linija stikal (schneider - unica) nima stikal z tlivko ampak so osvetlitve rešene z led idodami kar pa ne vem če bi odpravilo težavo.
Nazaj na vrh
oobuco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00
Aktiv.: 1.56
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž bi bilo v redu. Samo mislim, da bi bil upor lahko tudi večji in posledično šibkejši.
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.58
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastjan.kamensek je napisal/a:
Debata o tlivkah se je začela kot možna rešitev težav, vendar ta linija stikal (schneider - unica) nima stikal z tlivko ampak so osvetlitve rešene z led diodami kar pa ne vem če bi odpravilo težavo.

Če bi bila tlivka/led vezana vzporedno z lučjo potem ja, samo ponavadi ni ker tam ni nule. Sicer pa poizkusi z uporom, pri meni z 200k povsem ugasne, samo mene to brlenje ne moti Cool
Nazaj na vrh
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
sars je napisal/a:

Tole je pa odgovor v smislu:
"sem končno kupil dizla - lepo teče, kuri veliko manj.... Ampak po enem mesecu se je filter nafte nekaj zamašil, pa sem ga raje prodal in zdaj spet vozim bencinarja..."

Če je nekaj počilo, sta razloga lahko dva: slaba montaža ali slaba roba. Noben od njih ni dovolj dober razlog, da pomečeš ven vse LEDice in greš nazaj na klasiko.

Menjal sem samo v tem reflektorju. Drugje imam E27 led žarnice. Tudi v reflektor jih bom dal, ko dobim nove. Verjetno je pa roba slaba - kitajci...

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 20, 2014 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sebastjan, mislil sem, da imaš ledice že v stikalih...namreč, te bi z lahkoto povzročale omenjene težave, lahko še celo bolj kot klasične tlivke. navadna ledica rabi tam 10mA za delovanje, tak tok pa je lahko že veliko za 230V svetilko v LED tehnologiji. Tlivka recimo tudi povzroča migetanje starterja in rahlo svetenje fluo cevi...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni