www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

2 servo pogona na telefonskem kablu ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.22
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2014 9:55 am    Naslov sporočila:  2 servo pogona na telefonskem kablu ? Odgovori s citatom

Dva majhna servo pogona (5g) nameravam uporabljat za odpiranje dveh manjših loput za prezračevanje v kuhinji. Lopute bodo nameščene pod stropom do tja pa bi rad speljal čim manj viden kabel.
Nameraval sem uporabiti kar bel ploščat 4 žilni telefonski kabel. Zunanji dve žili bi porabil za signal za en in drugi servo, srednji dve pa za maso in +5V.

Dolžina kabla bo cca 5m.

Bo to delovalo glede na to, da sama servota ne rabita ne vem koliko toka?
Pa zanima me še če se bosta med sabo motila ker bosta obe signalni žici dokaj skupaj in ne oklopljeni?

Če se bi potem bi uporabil kak tanek črn 2 žilni kabel z oklopom a za vsak servo svojega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2014 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo po mojem delalo, priporočam pa, da k servotoma daš še kakšen večji elektrolit (med gnd in 5 V linijo), da bo tokovne špice pobiral ... Tile mali servoti so vseeno kar požrešni.

LP, g

clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2014 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Bo po mojem delalo, priporočam pa, da k servotoma daš še kakšen večji elektrolit (med gnd in 5 V linijo), da bo tokovne špice pobiral ... Tile mali servoti so vseeno kar požrešni.

LP, g

He he potem bo elektrolit večji kot servo Smile

Dobra ideja Applause
bom dal tudi to in stestiral kako bo delovalo!
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2014 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na dolgi rok znajo biti težave zaradi obrabe potenciometra.
V peletnem gorilniku sem uporabil poceni servo za premikanje lopute za zrak. Po cca 1/2 kurilne sezone sta se položaja lopute spremenila za več kot 20 stopinj.
Težavo sem takrat rešil tako, da občasno program izvede kalibracijo. položaj spreminja počasi in pri tem meri tok skozi motor. V končnem položaju tok naraste.

Letos sem opazil, da servo občasno zaniha. Zamenjal ga bom z miniaturnim koračnim motorjem.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 26, 2014 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš tudi boljše modelarske servomotorje z BK motorjem in brez potenciometra (enkoder).

LP, g

clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 27, 2014 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da ne bo sile.
Če pa bo bom servo vsake toliko zamenjal. Cena le tega je na DX.com pod 1€
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni