|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.22 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 9:55 am Naslov sporočila: 2 servo pogona na telefonskem kablu ? |
|
|
Dva majhna servo pogona (5g) nameravam uporabljat za odpiranje dveh manjših loput za prezračevanje v kuhinji. Lopute bodo nameščene pod stropom do tja pa bi rad speljal čim manj viden kabel.
Nameraval sem uporabiti kar bel ploščat 4 žilni telefonski kabel. Zunanji dve žili bi porabil za signal za en in drugi servo, srednji dve pa za maso in +5V.
Dolžina kabla bo cca 5m.
Bo to delovalo glede na to, da sama servota ne rabita ne vem koliko toka?
Pa zanima me še če se bosta med sabo motila ker bosta obe signalni žici dokaj skupaj in ne oklopljeni?
Če se bi potem bi uporabil kak tanek črn 2 žilni kabel z oklopom a za vsak servo svojega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5536 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Bo po mojem delalo, priporočam pa, da k servotoma daš še kakšen večji elektrolit (med gnd in 5 V linijo), da bo tokovne špice pobiral ... Tile mali servoti so vseeno kar požrešni.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.22 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Bo po mojem delalo, priporočam pa, da k servotoma daš še kakšen večji elektrolit (med gnd in 5 V linijo), da bo tokovne špice pobiral ... Tile mali servoti so vseeno kar požrešni.
LP, g |
He he potem bo elektrolit večji kot servo
Dobra ideja
bom dal tudi to in stestiral kako bo delovalo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na dolgi rok znajo biti težave zaradi obrabe potenciometra.
V peletnem gorilniku sem uporabil poceni servo za premikanje lopute za zrak. Po cca 1/2 kurilne sezone sta se položaja lopute spremenila za več kot 20 stopinj.
Težavo sem takrat rešil tako, da občasno program izvede kalibracijo. položaj spreminja počasi in pri tem meri tok skozi motor. V končnem položaju tok naraste.
Letos sem opazil, da servo občasno zaniha. Zamenjal ga bom z miniaturnim koračnim motorjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5536 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš tudi boljše modelarske servomotorje z BK motorjem in brez potenciometra (enkoder).
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2014 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da ne bo sile.
Če pa bo bom servo vsake toliko zamenjal. Cena le tega je na DX.com pod 1€ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni