www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava - pomoč

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
janus
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 09 Avg 2014 8:16
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 11:44 am    Naslov sporočila:  Vezava - pomoč Odgovori s citatom

Zdravo,

potreboval bi pomoč. V nekem klubu izdelujemo nekakšno tematsko sobo. Kar želimo zvezati je: da ko se vrata zaprejo, se čez 10s vključi:
- naprava za meglo (ki bi delovala samo 30s, in bi se nato sama izklopila)
- dve 12v stenski svetilki
- sirena 12v,
- stroboskop

Vse skupaj bi bilo možno izklopiti v sobi s kodno ključavnico z številčnico(takšno kot na sefu).

Kaj bi potrebovali in kako zvezati je glavno vprašanje?

Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi uporabil kak pametni rele ala http://www.klocknermoeller.com/easy412/easy%20412-ac-r.htm .
S tem lahko potem dodajaš in odvzemaš funkcije po želji.
Nazaj na vrh
dudl
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 03 Dec 2014 12:02
Aktiv.: 0.03
Kraj: Šmarna Gora

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 12:11 pm    Naslov sporočila:  BLUETOOTH odpiranje garažnih vrat. Odgovori s citatom

pozdravljeni,

na internetu sem zasledil da lahko z bluetooth slusalko zelo enostavno odpiras garažna vrata. link: https://www.youtube.com/watch?v=jHOQLcOvhR4&t=235
http://btmate.com/

na svoji slusalki sem izmeril 0,3v ko sem obšel en upor. prej je bilo se manj. Sedaj pa nevem ker transistor naj uporabim. Zdi se mi da njegov za moj projekt nebo OK
Ps: imam homann motor signal naj bi bil 1A 24V

Mogoče se kdo spozna na elektroniko dovolj da mi bi pomagal ?
hvala!!
Nazaj na vrh
ssdzkrez
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13
Aktiv.: 2.28
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To ni slušalka. To je namenska BT naprava, ki se poveže s telefonom, s katero se emulira pritisk tipke garažnih vrat.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 4:11 pm    Naslov sporočila:  Re: Vezava - pomoč Odgovori s citatom

janus je napisal/a:
...
- naprava za meglo (ki bi delovala samo 30s, in bi se nato sama izklopila)...

To boš moral malo drugače narediti, mašina za meglo rabi kar nekaj časa, da se segreje in mora biti vroča da bi lahko 30s pihal meglo iz nje.

Mislim, da bi ti šlo z električnim vžigalnikom s katero prižgeš smodnik ali dimno zaveso iz amonijevega nitrata precej lepše pa še v par sekundaš zakadiš cel prostor.

dudl
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 7:20 pm    Naslov sporočila:  ssdzkrez Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

ssdzkrez VIDIM da nisi pogledal posnetka na youtube. To je bluetooth slusalka! ne namenska naprava lih to je point !
Nazaj na vrh
ssdzkrez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dudl je napisal/a:

ssdzkrez VIDIM da nisi pogledal posnetka na youtube. To je bluetooth slusalka! ne namenska naprava lih to je point !

Upss, pa je res slušalka, se opravičujem. Ni neke znanosti, rdeča žička gre iz slušalke čez upor na bazo tranzistorja, le ta pa deluje kot stikalo. Vse skupaj priklopiš na kontakt, ki je namenjen za tipko, s katero zapiraš in odpiraš vrata (tipka na steni). Priklopiti moraš tudi minus (črna žička). Motor tukaj nima veze, ker ga krmili elektronika garažnih vrat. Lahko pa z A-metrom pomeriš tok, ki steče skozi tipko, kadar le to pritisneš.
Nazaj na vrh
dudl
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

he he
ja sem zmeril. ta singnal je 24v 1A sam mislim da bi pol ampera ze zadostovalo jaz nimam pojma ker transistor bi rabil ter upor. On na posnetku uporabi dolocen upor. him predvidevam da za dvig izhodne napetosti bluutootha za na bazo transistorja? mam prov? Hvala

Nazadnje urejal/a dudl Pon Dec 08, 2014 5:56 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ssdzkrez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upor ni namenjen dvigovanju napetosti ... več najdeš tule:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Upor_%28elektrotehnika%29

Če je krmilni tokokrog res poje 1A toka (kar dvomim), potem je tranzistor v TO92 ohišju slaba izbira, ker bo iz njega ušel čarobni dim. Si dal A-meter zaporedno med tipko in elektroniko vrat?
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Hm", na posnetku imaš kosovnico, kjer "hm" točno piše kakšen "hm" upor je uporabil in kateri "hm" tranzistor. Povedano je tudi "hm" kam je zadeva "hm" priklopljena, tako da dvomim, da rabiš 1/2 ali celo "hm" 1A preklapljat.
hm...
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je tok sorazmeren z nadmorsko višino, 2864m ni tako malo. Mr. Green

Glede na komentarje, dudl, nimaš ustreznega znanja za nabavo materiala, kaj šele za sestavo tega. Boo hoo!
Boš moral prosit nekoga iz tvoje bližine, da to stori zate. Kdor se vsaj malo ukvarja z elektroniko naredi to v nekaj minutah in ima kar nekaj primernih uporov in tranzistorjev na zalogi.
Izbira materiala sploh ni kritična in se lahko uporabi marsikaj.

Na kakšen domet pa računaš s tole zadevo?

Vprašanje kateri tranzistor ni najbolj posrečeno. Shame on you
Raje vprašaj, kdo..........? Speak to the hand
Ne vem kdo bo lezel na 2864m v takšem vremenu? Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dudl
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2014 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ssdzkrez je napisal/a:
Če je krmilni tokokrog res poje 1A toka (kar dvomim), potem je tranzistor v TO92 ohišju slaba izbira, ker bo iz njega ušel čarobni dim. Si dal A-meter zaporedno med tipko in elektroniko vrat?

Pozdravljen ponovno,

sej su mal pogledat v prospekt za vrata pise tkole:

3.4.1 Connecting external IMPULSE buttons to start
or stop door travel cycles
One or several buttons with normally open (n.o.) contacts
(potential-free), such as internal buttons or key switches,
is/are connected (in the case of the latter, then joined
parallel) as follows (see figure 14):
1) first contact to terminal 21 (impulse input).
2) second contact to terminal 20 (0 V).
The decimal point glows for as long as the impulse is
generated via the button.
No v tretjem terminalu številka 5 je pa napajanje 24V
Napaja pa pač ne TIPKO ampak radiski krmilnik al kako bi temu reku. ( da pač s daljincem odprez zapreš vrata)

meril sem tok na 21 terminalu GA ni :S je pa padec napetosti toraj na terminalu:
5 je 24v STALNO
20 je 0V STALNO
21 je 22V potem pa ko zaprem vrata oz. odprem pade napetost na 0 (če meri napetost proti nuli toraj proti terminalu 20
hm... Če prav razumem je pomembno samo da se sklene terminal 21 z 20. no sedaj me pa zanima kako bi jaz to krmiliv z 0,3V z tranzistorjem ?
VRATA IMAJO MOZNOST TUDI TIPKE SAM TM STA PA 2 SIGNALA EN ZA ODPRET TER EN ZA ZAPERET KER PA JAZ NA BLUETOOTH NIMAM MOŽNOSTI DVEH SIGNALOV IMAM SAMO MOŽNOST NAPETOSTI 0,3V BI BILO BOLJE NEKAKO KAR V ISTE TERMINALE KOT JE SEDAJ DATI ? HVALA ZA VAŠ TRUD TER POMOČ
PS: Hvala za link o uporih sem se malo zmotil dvihne tok ne napetost Smile ane ? Smile
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2014 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je najbolj primeren odgovor.

stane je napisal/a:
Mogoče je tok sorazmeren z nadmorsko višino, 2864m ni tako malo. Mr. Green

Glede na komentarje, dudl, nimaš ustreznega znanja za nabavo materiala, kaj šele za sestavo tega. Boo hoo!
Boš moral prosit nekoga iz tvoje bližine, da to stori zate. Kdor se vsaj malo ukvarja z elektroniko naredi to v nekaj minutah in ima kar nekaj primernih uporov in tranzistorjev na zalogi.
Izbira materiala sploh ni kritična in se lahko uporabi marsikaj.

Na kakšen domet pa računaš s tole zadevo?

Vprašanje kateri tranzistor ni najbolj posrečeno. Shame on you
Raje vprašaj, kdo..........? Speak to the hand
Ne vem kdo bo lezel na 2864m v takšem vremenu? Mr. Green

Praviš, da si prebral o uporih na tistem linku, vendar ti še vedno ni jasno, kaj upor počne v vezju s posnetka! V navodilih (katere si pripel v angleškem jeziku) tudi piše kam in kako kaj priklopiti, tudi tega nisi povsem razumel, kot tudi jaz ne razumem tvojega pisanja, pa še ušesa me bolijo od dretja. Daj, uporabi kakšno vejico v prispevkih, potem bo mogoče kdo tudi narisal kaj moraš narediti, čeprav, bolj kot je razloženo, že ne more biti.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2014 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Connecting external IMPULSE buttons to start
or stop door travel cycles:
One or several buttons with normally open (n.o.) contacts
(potential-free), such as internal buttons or key switches,
is/are connected (in the case of the latter, then joined
parallel) as follows :
1) first contact to terminal
2
(impulse input).
2) second contact to terminal
1
(0 V).

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni