|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2014 11:10 pm Naslov sporočila: Laser printer in packa |
|
|
Zadnje čase se laser printer nekaj heca. Karkoli sprintam, mi naredi poleg printa na papirju eno ponavljajočo se packarijo. Če vključim temnejši print, je packarija izrazita, ob šparovitem printanju pa manj (slika).
Kartuša je bila ponovno napolnjena. Po polnitvi je eno obdobje delovalo brez problemov.
Gre za Samsung ML1660.
Ali je kriva kartuša, ali printer? Je mogoče to kako rešiti?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
107.25 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
_________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2014 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Boben oz. "gumijast" valj, ki na boben nalega ... Enkrat mi ga je uspelo (Lexmark E120) zadovoljivo sčistiti z acetonom, drugič ne in sem menjal cel sklop.
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2014 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misliš ta par valjev, ki sta vroča? Pri meni izgledata čista. Poleg tega bi se pri več kopijah prah sam sčistil z njiju. Pri meni je pa tako, da je enak vzorec vedno prisoten. Če dam bolj temno tiskat, tudi natisne bolj temno.
Sem pa opazil na kartušinem valju lokalne ostanke prahu. Ko poravnam kartušo s sprintanim listom, se lokacija prahu ujema z vzorcem na papirju. Sklepam, da je s kartušo nekaj narobe. Ideje dobrodošle.
|
156.54 KB |
9 krat |

|
|
169.99 KB |
2 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni so enkrat menjali celoten sklop valjev, ker je bil tiskalnik v garanciji, priporočili pa tudi menjavo tonerja, ker je lahko vzrok vlažen prah.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekje na nekem valju se dogaja, da se ta valj pred ponovno uporabo ne sčisti popolnoma. Razlogov je lahko več in so odvisni tudi od tega na katerem od valjev se to dogaja. Na srečo imajo valji običajno različne premere ! Razmislek in dalje:
Natančno izmeri razdaljo ponavljajočega vzorca, to je namreč obod valja, ki povzroča svinjarijo. Preračunaj premer valja, nato pa kljunasto merilo v roke. Ko boš našel kateri od valjev ti nagaja imaš praktično rešen problem.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, ni treba nič iskati, kateri valj je kriv
Problem je v tem, da se fotoobčutljivi valj po "izdelavi" slike ne očisti. Ne poznam SLO izraza, v angleščini se temu delu reče "photoconductive drum cleaning blade". Morda bi zaleglo, če bi ga očistil (POZOR, ultra packarija, potrebno vse podreti, uspeh s starim NI zagotovljen, novega pa verjetno ne bo mogoče dobiti!), zato bo verjetno še najbolje, da nabaviš nov sklop foto valja in pripadajočega "čistilca". Pri nekaterih proizvajalcih (npr. Lexmark, Kyocera, Epson) je to ločen sklop (Image Transfer Unit), pri nekaterih (HP) je to del tki. "tonerja" in se ob vsaki menjavi tonerja zamenja cel fotovalj (s pripadajočim čistilcem).
Proizvajalci fotokopirnih strojev (sam sem delal na Kyocera Miti) v sklopu rednega servisiranja (vsakih reda 60K kopij, interval je odvisen od proizvajalca) omenjeni "cleaning blade" zamenjajo, oziroma se da dobiti kot rezervni del (verjetno ne za končne stranke, ker jih večina itak ne zna delati rednega servisa, ampak to prepusti serviserju).
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 2:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker imaš fiksirno enoto videti ok (tista oranžni valj z grelcem, ki zapeče toner na list) je videti problem na zelenem selenskem valju (OPC drum), ki ga bodisi notranja klina ne očisti dovolj ali pa je enostavno poškodovan/iztrošen.
Ker je to sestavni del celotne kartuše je potrebna menjava z novo.
Ti deli se obrabljajo in samo ponovno polnjenje (refill) tonerja ni pogoj, da bo potem kartuša delovala kot nova.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oobuco Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00 Prispevkov: 206 Aktiv.: 1.56 Kraj: Šentvid pri Stični
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da valj, ki nagaja nima premera večjega kot 15mm in to verjetno ne bo foto občutljivi valj, ampak je bolj verjetno, da je to Charge Roller (namesto korone), ki se drži foto občutljivega bobna.
Običajno je problem v zelo drobnem papirnem prahu, ki se nabere na tem valju.
Za čiščenje običajno zadošča voda ali alkohol, kaj močnejšega odsvetujem.
@s59ma, če ni skrivnost, kje si delal Kyocero.
_________________ Pred EUR sem bil SIT! (sposojeno z grafita) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzorec se ponavlja na 26,4mm. Valja z 8,4mm premera ne najdem. Verjetno je znotraj kartuše. Zelen valj na kartuši je večjega premera.
Naredil sem sliko vzorca in kartuše po tisku praznega office dokumenta. Vidne so nekakšne lise (obkroženo z rdečo).
Če bi bil problem čistilca fotovalja, bi vzorec vzdolž lista bil homogen? Je možno, da je kaj narobe s fotovaljem?
S printerjem sem naredil cca 1000 tiskov. Nekje po prvih 500 listih sem kartušo polnil.
Zanima me predvsem ali menite, da je krivda v kartuši. V primeru da je tako, bom kupil kar novo.
|
228.24 KB |
4 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oobuco Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00 Prispevkov: 206 Aktiv.: 1.56 Kraj: Šentvid pri Stični
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je to tiskalnik, ki nad zelenim bobnom nima korona žice - to vidiš po tem, ker običajno obstaja čistilec - potem je ta valj, ki ga iščeš, nad zelenim bobnom.
Bo treba najbrž malo odpreti.
Čeprav je pa res, da je tegale kar malo veliko, da bi bi Charge Roller kriv.
_________________ Pred EUR sem bil SIT! (sposojeno z grafita) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Korone tu zagotovo ni ker je to toner kaseta vse v enem, torej opc valj (tvoj je zelen), charger in developer valj, obe klini (doctor in recovery), toner itd.
Če si prepričan, da je to res tvoja toner kaseta potem neke obrabe še ne bi smelo biti. Če nisi bil zraven, ko se je nasuval toner, si lahko dobil drugo identično pač polno kaseto, a zato ne veš kolikokrat je že bila nasuta in temu primerno že obrabljena notranjost vseh valjev in klin.
Lahko te heca še pregrob/prefin toner, kaka šlampasta pomontaža po refilu ali pa se je premaknila doctor klina, ki kontrolira/strga količino tonerja, ki pade na razvijalni valj.
Lahko prekontroliraš in jo pomakneš bližje opc fotovalju (glej spodnji video (od 4:53 do 5:11) vendar boš moral kaseto razdreti.
(naj te v videu ne moti da je boben 1x zelen, drugič pa moder. Ti imaš pač zelenega. Ne izpostavljaj pa ga močni svetlobi.
https://www.youtube.com/watch?v=JRWatjv3XE8
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni