www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

priklop senzor, luč, vtičnica kaj delam narobe?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastig
Član
Član

Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Aktiv.: 0.76
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 7:12 pm    Naslov sporočila:  priklop senzor, luč, vtičnica kaj delam narobe? Odgovori s citatom

Pozdrav,

V nadstrešku, želim narediti svetlo tudi ko pade noč, zato sem zmontiral čisto navadno luč, ker pa imam še en senzor, sem ga namontiral na les in poskusil vse skupaj priklopit. Na žalost nekaj ne delam prav, saj mi kuri varovalko. (stare varovalke-okrogle)
Stikalo in vtičnica sta v enem kosu(tem čatež sf10) zato sem med vtičnico in stikalom dal kos kabla in ju povezal med sabo.
Prilagam sliko kako je trenutno vse povezano vendar ne pod tokom....

Prosim če mi lahko kdo malo pomaga.

LPS

Slika priklopa
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

senzor ni povezan na modro žico - nulo zato je ne more dobit žarnica tokokroga
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.50
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se prav orientiram po sliki ti s stikalom narediš kratek stik med F (rjavo) in N (modro) žico. Ti pripnem sliko kako zveži...

EDIT: dodana slika

Če boš tako povezal boš s stikalom prižgal luč neglede na stanje senzorja. Senzor bo pa tudi deloval neglede na stikalo.

vezava_stikala_senzorja.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  178.4 KB
 Pogledana:  38 krat

vezava_stikala_senzorja.png

Nazaj na vrh
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno tisto stikalo ne bo več dobro po kurjenju varovalk, razen če je bilo sklenjeno pri vstavljanju varovalke.
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.38

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klemen88 je napisal/a:

Če boš tako povezal boš s stikalom prižgal luč neglede na stanje senzorja. Senzor bo pa tudi deloval neglede na stikalo.

Takšna vezava je sicer v redu, ampak se v praksi izkaže da ni najbolj ugodna rešitev, saj se vedno najde nekdo, ki pozabi izklopit stikalo, ker misli da bo senzor izklopil luč. V glavnem cela zmešnjava Laughing .
Mislim da če senzor v redu deluje, ni potrebe po stikalu, če že, se nastavi malenkost daljši čas.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastig
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom jutri še posebej pozorno pregledal ali sem morda kje izpustil Nulo samo ne verjamem ker sem že danes pregledoval kako in kaj pa zgleda v redu-teoretično, tehnično pa žal ne....

Bom poskusil povezat med seboj po skici ki je prilepljena.

Stikalo je vredu, saj sem pred tem imel menjalno stikalo, pa sem mislil da je to problem, zdaj sem pa uporabil navadno, in je isto. Imam še eno rezervno novo navadno za vsak slučaj.

Zaenkrat hvala pa se javim jutri kako je.

Lep pozdrav in vesel božič in srečno novo leto!
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, s stikalom skleneš fazo (Rj) in nulo (M), zato odnese varovalko. Pa po vsej verjetnosti dobro zasmodi kontakte v stikalu. Smile
Nula (M) nima kaj delat na stikalu ampak pripelji na en kontakt fazo na drug pa isto fazo naprej na luč in paralelno še na senzor kot ti je že narisal @klemen88.

carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.56
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:

Nula (M) nima kaj delat na stikalu ampak pripelji na en kontakt fazo na drug pa isto fazo naprej na luč

Nula ne, je pa v praksi velikokrat vodnik (M -modre barve), ki v tem primeru ni nula. Zato pomote pri hobi in tudi profi "štromarjih"!
Nazaj na vrh
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

carli je napisal/a:
DusanK je napisal/a:

Nula (M) nima kaj delat na stikalu ampak pripelji na en kontakt fazo na drug pa isto fazo naprej na luč

Nula ne, je pa v praksi velikokrat vodnik (M -modre barve), ki v tem primeru ni nula. Zato pomote pri hobi in tudi profi "štromarjih"!

Nisi si dobro ogledal njegovo skico!
Pa tudi stikalo in vtičnica sta čisto skupaj, pa pozorno preberi kaj je napisal.

Kar se pa tiče barv žic v kablu , ki pride iz razvodne doze do stikala pa takole: črna ali rjava faza dovod na stikalo in nazaj stikalna faza modra v razvodno dozo, kjer se priklopi na črno ali rjavo žico, ki gre naprej na žarnico in pa še modra, ki pa je tokrat nula.

pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.89

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobno kombinacijo sem delal pred leti tudi jaz.
Posledica skurjen senzor (mislim, da je rele zapikal in požgana tiskanina z elementi), zapikani kontakti stikala.
Šlo je za hodnik s tremi stikali (menjalna-križna stikala) in eno luč. Zadevo sem želel implementirati še z dodatnim senzorjem. Na istem hodniku je tudi razdelilna električna omarica, zato je dovod za to razsvetljavo dobil svojo varovalko (prvo menjalno stikalo). Senzor sem zmontiral na drugem koncu hodnika in ga povezal z izvodom zadnjega tretjega menjalnega stikala. Seveda je senzor potreboval tudi svoje napajanje. Uporabil sem seveda najbližjega v prvi razdelilni dozi. Priključim in super-senzor deluje. Torej mora delovati tudi stara vezava. Pritisnem stikalo, potem pa je sledil pok in tema. Dovod na senzor namreč ni bil na isti fazi. Ko sem pritisnil stikalo (še pri vključenem senzorju), sem naredil medfazni stik.
Isto "vajo"-napako sem potem še enkrat ponovil nekaj mesecev pozneje na drugem mestu. Razz

Tako preveri, če je napajanje senzorja na isti fazi, kot je napajanje stikala. Tega seveda ne rabiš, če je enofazni priklop objekta.

carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.56
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ Nace njegova povezava mi ni delala, pa ne videl. Eh?
Napisal sem samo to s čem se v praksi srečujem ko nekateri trmoglavijo, ampak elektrika ima vedno prav.
Priporočam da najprej znova zveže stikalo in luč ter nato doda senzor.
Ko pa ne vem a je hotel stikalo dodat vzporedno s senzorjem ali pred njim.
V priponki je vzporedna vezava, ki bo avtorju teme mogoče bolj razumljiva.

-20141230_172624_resized-2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  503.02 KB
 Pogledana:  20 krat

-20141230_172624_resized-2.jpg

Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V glavnem (vidim da so me prehiteli), tvojo "modro", ki gre iz stikala sem naredil "zelo svetlo modro", tista modra, ki pride iz vtičnice, gre pa (mora!!) iti mimo nje na luč. Vse kar je črtkano pa samo dodaš.

senzor.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  10.22 KB
 Pogledana:  13579 krat

senzor.jpg

Nazaj na vrh
sebastig
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 31, 2014 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem pravkar uredil in dela. carli in Bizgec65 hvala za skice, sem tako zvezal in dela kot treba.
Hvala vsem za pomoč.

Vesel božič in srečno novo leto Wink

LPS
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.81
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 01, 2015 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klemen88 je napisal/a:
Če se prav orientiram po sliki ti s stikalom narediš kratek stik med F (rjavo) in N (modro) žico. Ti pripnem sliko kako zveži...

Narisal si logični "ALI". Senzor bo seveda deloval, vendar ne bo mogel izklopiti luči, če bo stikalo ostalo sklenjeno.

klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.50
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 01, 2015 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojz je napisal/a:

Narisal si logični "ALI". Senzor bo seveda deloval, vendar ne bo mogel izklopiti luči, če bo stikalo ostalo sklenjeno.

Se strinjam! V praksi sem večino senzorjev zvezal tako. Slabost je pa to kar si napisal zgoraj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni