|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 5:22 pm Naslov sporočila: program za celoten test pcja |
|
|
Zanima me, kateri (free) program priporočate za testiranje pcja (ram, disk itd.)
Kupil bom en starejši laptop (HP Compaq 6730b) z win xp in com portom, pa bi ga pred nakupom preveril. So za ta model kake znane serijske napake?
Predvidevam, da bi tale pc (celeron 1,8mhz in 2gb rama, win xp) bil dovolj tudi za poganjanje CNCja?
lp
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ob vklopu stiskaj F10, da padeš v Cmos nastavitve Biosa, izberi Diagnostics (nekaj podobnega) in imaš več testov; F2 za test komponent pri startu, F3 za Run-In test sistemskega pomnilnika (rama) in F4 HDD test za test trdega diska. Za začetek povsem dovolj. Drugače se posluži kakega Hiren'sBootCd-ja, ki ima kup testnih programov.
Tule imaš vse furmane, ki jih inštaliraj po potrebi, če te bo sistem kaj hecal.
Kljub temu, da je podpore za XPje konec, bi moral windowsupdate še vedno povleči vse popravke, ki so bili na voljo do aprila letos. Zadnji service pack je 3 (SP3).
Če tvoj Bios nima Battery Testa potem naloži sw z imenom HP Battery Check (glej zgornji link pod Utility-Tools (5), ki stestira še baterijo koliko jo je sploh še skupaj.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skopiraj v blabla.reg in zaženi
Posodabljanje deluje naprej
Koda: |
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
"Installed"=dword:00000001 |
[/code]
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, to imam in deluje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Posodabljanje deluje naprej |
A to je posodabljanje za Win XP ? A je kje obširnejši opis tega, kje najdeš ta blabla.reg ? Odkar so ukinili posodabljanje, mi tudi ure na računalnikih ne delajo več točno; če dam ročni update na time.windows.com ali time.nist.gov, pa napiše da se ne more povezati na sever.
Pred kratkim sem na dva PC-ja namestil Office2007 (in ju zaradi "sporov" z LibreOffice tudi že odstranil) in na enem PC-ju mi je avtomatsko naložilo še vse mogoče posodobitve programa Office, na enem pa niti ene, pa nisem našel vzroka zakaj ne, ker drugače še vedno avtomatsko enkrat mesečno naloži Windows Malicious Software Detection, ali nekaj podobnega.
Kar se HP-ja tiče: tudi sam sem kupil rabljen prenosnik HP, popolnoma prazen, brez sistema, in potem od HP-ja na podlagi nalepke za original Windows XP dobil DVD s sistemom. Je pa HP Compaq nc6120, z RS232 priključkom, kupljen preko Ebay od
Second IT .
Mogoče damo išče tole: http://www.passmark.com/download/bit_download.htm
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.07
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2014 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pojma več nimam, kje sem pobral.
Bilo pa je v vseh računalniških revijah.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ssdzkrez Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13 Prispevkov: 401 Aktiv.: 2.28 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam že dolgo uporabljam Ultimate Boot CD, vse kar rabiš za test strojne opreme in še mnogo več.
https://www.ultimatebootcd.com/
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
Posodabljanje deluje naprej |
A to je posodabljanje za Win XP ? A je kje obširnejši opis tega, kje najdeš ta blabla.reg ? Odkar so ukinili posodabljanje, mi tudi ure na računalnikih ne delajo več točno; če dam ročni update na time.windows.com ali time.nist.gov, pa napiše da se ne more povezati na sever.
Pred kratkim sem na dva PC-ja namestil Office2007 (in ju zaradi "sporov" z LibreOffice tudi že odstranil) in na enem PC-ju mi je avtomatsko naložilo še vse mogoče posodobitve programa Office, na enem pa niti ene, pa nisem našel vzroka zakaj ne, ker drugače še vedno avtomatsko enkrat mesečno naloži Windows Malicious Software Detection, ali nekaj podobnega.
Kar se HP-ja tiče: tudi sam sem kupil rabljen prenosnik HP, popolnoma prazen, brez sistema, in potem od HP-ja na podlagi nalepke za original Windows XP dobil DVD s sistemom. Je pa HP Compaq nc6120, z RS232 priključkom, kupljen preko Ebay od
Second IT .
Mogoče damo išče tole: http://www.passmark.com/download/bit_download.htm |
Glede posodabljanja XP-jev sem spremembo naredil maja, takoj, ko sem prebral novico na Slo-techu:
https://slo-tech.com/novice/t610581#crta
in deluje. Zaenkrat mi je v decembru prenesel 10.12., še prej 4.12.
Zgornji .reg fajl naredi z beležko:
Copy/pejstaj zgornji tekst in shrani kot npr. xxx.reg
nato desni klik na xxx.reg in izberi Merge, ki v registru skreira vsebino.
Seveda lahko narediš tudi ročno, če odpreš Regedit, greš na HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA , desni klik na WPA mapo --> Novo--> Ključ in vpišeš PosReady, ki skreira mapo s tem imenom. Nato desni klik na to mapo PosReady in Nova--> Vrednost DWORD in vpišeš za ime Installed. Dvojni klik na Installed in vpišeš vrednost 1.
To je to.
Zapreš Regedit, restart in počakaš, da Windowsupdate naredi svoje. Še prej preveri v nadzorni plošči, če ga imaš vklopljenega.
Da, HP ima podporo v obliki naročanja medijev, če je prisotna licenčna nalepka:
https://h41268.www4.hp.com/live/index.aspx?qid=6499
Navadno je sistem s tovarniško inštalacijo dosegljiv na skriti particiji diska preko F11 tipke ob štartu. Seveda ti poradira in pošlje v cyber nebesa vse kar je bilo na disku prej.
Ko se sistem naloži ti ponudi izdelavo Recovery DVDja za svoje potrebe.
Za time server uporabi Arnesovega:
ntp1.arnes.si ali ntp2.arnes.si
Poročaj, če time deluje.
Pri meni register za PosReady zgleda takole:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
53.95 KB |
Pogledana: |
22 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. PC nabavljen, sformatiran, zdaj dodam še par programov, pa bo.
Prenosnik bo namenjen predvsem kot "drugi monitor" za npr. kak pdf, za poscope, terminal, kasneje CNC..
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
ntp1.arnes.si ali ntp2.arnes.si |
kam se pa to vpiše ? "Help" ne pokaže, da bi se dalo kam vpisati naslov alternativnega serverja, če windows.com in gov.com ne delata. Piše pa, da je možno, da je blokiran v firewall, ampak ne dobim nobenega obvestila od firewalla da je time server blokiran, ko kliknem "update".
Tiste zgoraj omenjene posodobitve pa niso prav za Win XP, ampak za en sistem, ki je samo podoben Win XP ?
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
ntp1.arnes.si ali ntp2.arnes.si |
kam se pa to vpiše ? "Help" ne pokaže, da bi se dalo kam vpisati naslov alternativnega serverja, če windows.com in gov.com ne delata. Piše pa, da je možno, da je blokiran v firewall, ampak ne dobim nobenega obvestila od firewalla da je time server blokiran, ko kliknem "update".
Tiste zgoraj omenjene posodobitve pa niso prav za Win XP, ampak za en sistem, ki je samo podoben Win XP ? |
1.Zavihek Internet Time:
https://csg.trinhall.cam.ac.uk/tips/ntp/winxp
2. za sistem XP-POSReady, za katere se podpora nadaljuje, so osnova XP-ji. S posegom v register obstoječe XP-je prikažeš storitvi windowsupdate kot, da imaš sistem POSReady in ne zgolj XPje, za katere je podpora ukinjena.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s54jp Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57 Prispevkov: 865 Aktiv.: 4.29 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidi se iz slikic kam je treba vpisati.
Dela tudi posodobitev ure na windows.com
|
69.09 KB |
11 krat |

|
|
74.6 KB |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
HPrenosnik bo namenjen predvsem kot "drugi monitor" za npr. kak pdf, za poscope, terminal, kasneje CNC. |
Za brez narekovajev si poglej programčič "Maxivista" ... Za enega klienta je, če se ne motim, free. Lahko potem drugi računalnik uporabljaš kot "virtual extended desktop" prvega računalnika ali pa tudi z "masterja" zgolj krmiliš (torej miš, tipka) drugega, da ne rabiš podvojenih tipkovnic, mišk itd. (za to je dober tudi Sinergy, samo Maxivista ima že integrirano oboje)
Uporabljam sam (master + 2 klienta, se pravi trije računalniki), zelo zadovoljen.
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2015 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
dela z ntp1.arnes.si, hvala. Zavihek sem našel, a se mi ni posvetilo da lahko ime drugega serverja vtipkaš kar na mesto obstoječega. Sem iskal nekaj kot "advanced" in "nov server".
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni