|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2015 9:54 pm Naslov sporočila: Koaksialni kabel TV - razdelilci? |
|
|
Halo!
V stanovanju smo naročeni na kabelsko televizijo, ki pride po debelem koaksialnem kablu pod zemljo ko kleti hiše. Tam je omarica v kateri se kabel konča in je priklopljen na manjšega, ki nato pelje do televizije v prvem nadstropju.
Sedaj bi pa želel televizijo gledati še na dveh koncih v drugem nadstropju, pa me zanima kakšen razdelilec naj uporabim za kabel. Zanima me predvsem, če ti razdelilci povzročajo kake motnje ali pa na kakšen način omejujejo pasovno širino npr. digitalne televizije oz. kabelskega interneta. Kakšen je vpliv na signal, če jih vežem več zapored?
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2015 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ne povzročajo motenj in ne omejujejo pasovne širine, imajo pa nekaj dB slablenja. Ta na sliki ima 5.8dB slablenja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
47.81 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2015 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motnje si boš povzročil edino sam, če boš šparal na kvaliteti kabla in konektorjih, pa seveda delniku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2015 8:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
Hvala za informacije, bom pobrskal po trgovinah za robo. Koliko dB izgub pa imajo ta najbolj kvalitetni razdelilci? Ali bo nastalo kaj motenj, če potegnem koaksialec in ethernet kabel vzporedno po istem profilu? Vem, da se ethernet kabla ne sme vleci paralelno s kablom za omrežno napetost.
Kakšna je razlika med delilniki in odcepniki?
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GUMY trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03 Prispevkov: 487 Aktiv.: 2.70 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2015 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi idealni delilnik bi imel slabljenje, ker se signal pač razdeli. 1 na 2 bi imel -3db, 1 na 3 pa -4,8dB. Kar je več od tega pa so izgube na delilniku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2015 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri delilniku signal "razdeliš", na izhodu imaš vedno manj signala kot na izhodu (pri dvovejnem delilniku imaš teoretično 3dB manjši signal na vsakem izhodnem portu, v praksi še nekaj manjšega zaradi izgub).
Pri odcepniku ima "thru" veja majhne izgube (razlika vhodni/izhodni signal je manjša), odcep pa ima precej manjši nivo kot je vhodni signal (odvisno od tega, kakšen odcepnik imaš: npr. 6, 10, 20dB). Odcepniki z večjim sklopom (npr. 6dB) imajo manjše "thru" izgube, kot odcepniki z manjšim sklopom (npr. 20dB).
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2015 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
satelitko je napisal/a: |
Motnje si boš povzročil edino sam, če boš šparal na kvaliteti kabla in konektorjih, pa seveda delniku. |
Živjo!
Ravnokar sestavljam seznam stvari, ki jih moram kupiti, pa me zanima par stvari. Mi lahko razložiš katere vrste koaksialni kabel potrebujem (analogni TV, digitalni TV, Radio in pa kabelski internet)? Kakšna naj bo impedanca kabla (50 ali 75 ohmov)?
Kakšen delilnik signala potrebujem glede frekvenc? Nekateri so od 5MHz do 1GHZ, spet drugi pa od 5MHZ pa do 2.4GHz.
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2015 3:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
- za vse, kar diši po sprejemu (TV/CATV/radio) je standardna impedanca koaksialnih kablov 75E. Enako velja tudi za CCTV.
- za oddajnike (PMR, TV, RA, HAM, CB) je "standardna" impedanca koaksialnih kablov 50E.
- splitterje/odcepnike izbiraš glede na frekvenčne pasove, ki jih bodo omenjeni elementi prenašali (seveda so lahko tudi boljši ).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2015 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kakšen frekvenčni spekter na razdelilcu moram izbrati za TV/CATV/radio/Internet?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2015 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do (približno) 650MHz - odvisno od ponudnika.
Skratka - tudi tisti za nazivnih 1GHz je zadosti dober - pod pogojem, da je solidno narejen...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2015 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
s59ma je napisal/a: |
Do (približno) 650MHz - odvisno od ponudnika.
Skratka - tudi tisti za nazivnih 1GHz je zadosti dober - pod pogojem, da je solidno narejen... |
Maš ti [slovenščina je zame španska vas] slabega ponudnika. Telemach Gorenjska ima lepo polno do kanal 68. Torej 860 MHz.
1GHz bo dovolj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Sem danes nabavil vso opremo vključno z razdelilci in malo bolj kvalitetnim kablom. Jutri bom vse inštaliral po hiši, zanima me pa še nekaj. Zakaj ima razdelilec na zunanji strani ohišja neke vrste "sponko" z vijakom? Kot, da bi bilo mišljeno za pritrjevanje nekega kabla? Zadeva je lepo vidna tudi na zgornji sliki (desno spodaj) v postu od Jaka57.
Mar je zadevo potrebno ozemljiti?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2015 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
ma nehaj že komplicirat in pripopaj tiste tri konektorje.
Ja, zadevo se lahko tudi ozemlji, a ne v tvojem primeru.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni