|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.86 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 1:21 pm Naslov sporočila: Regulacija moči električnemu grelcu |
|
|
En prijatelj me sprašuje: doma ima elekrični grelec 1500W in bi ga rad spravil, da bi delal samo z 300W. Ta grelec je iz starega bojlerja in bi se s tem segrevalo olje. V tem primeru, če je grelec direktno povezan na 230V, potem se že žge olje.
Moja logika je, da bi dal pred grelec trafo, kateri bi približno 5 krat zmanjšal električno napetost. Ta tarafo bi pa moral imeti, kar nekaj VA moči.
Ideja je tudi da bi dal nek močnostni predupor, ali pa nek močnostni potenciometer.
Kaj bi vi predlagali?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi uporabil SSR (nekaj takega), ki bi ga krmilil s PWM (najbolj enostavno s 555).
Lahko pa za krmiljenje uporabiš tudi mikro kontroler in istočasno lahko še temperaturo kontroliraš (PID).
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa regulacija s triakom ni sprejemljiva?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
transalp Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08 Prispevkov: 340 Aktiv.: 2.14 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enostavnejše bo krmiljenje s triakom - npr. s fazno kontrolo, podobno kot pri razsvetljavi z žarnicami, ali primerno hitrim on-off ("burst firing") krmiljenjem, kjer je grelec nekaj zaporednih period sinusne napetosti napajan in nato nekaj period izklopljen.
_________________ Življenje je spolno prenosljiva bolezen s stoodstotno smrtnostjo.
Rodimo se goli, mokri in lačni. Nato gre na slabše.
Ko sem začel, nisem imel ničesar. Večino tega imam še danes. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje mišljenje z varnostnega vidika pravi, da tak grelec ne bo pravi. Če ti bo nekaj šlo narobe in bo delal s polno močjo, boš zažgal olje. Preden boš to ugotovil.
Raje nabavi ustreznejši grelec, ki lahko dela "na polno" ko je potopljen v olje. In potem po potrebi dodaš samo temperaturno odvisno ON/OFF regulacijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi še en tak enako močan grelec in jih veži zaporedno. Tako boš preprečil zažiganje olja četudi ti kakršnakoli regulacija prebije, hkrati pa boš povečal površino grelnega telesa, ki bo tako prej segrelo olje.
Če boš želel regulacijo pa lahko na to varianto brez skrbi dodaš tudi kakšen termostat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko zaporedno z grelcem vežeš ustrezno diodo, da bo deloval na polovico moči.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
igor_k je napisal/a: |
Zakaj pa regulacija s triakom ni sprejemljiva? |
Kaj pa je drugega SSR (ta iz moje povezave ali ta, ki ga ponuja @lipa) kot triac s krmilno elektroniko?
@damjango, ali pa tako kot je napisal @Iztok in dodaš termostat, nekaj takega kot je na spodnji sliki, v ustreznem temperaturnem območju in potem ne potrebuješ nikakršne elektronike.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
20.67 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
igor_k je napisal/a: |
Zakaj pa regulacija s triakom ni sprejemljiva? |
Kaj pa je drugega SSR (ta iz moje povezave ali ta, ki ga ponuja @lipa) kot triac s krmilno elektroniko?
@damjango, ali pa tako kot je napisal @Iztok in dodaš termostat, nekaj takega kot je na spodnji sliki, v ustreznem temperaturnem območju in potem ne potrebuješ nikakršne elektronike. |
Ni tako enostavno. Termostat dela na polno ali 0% in še vedno lako zažgeš, olje namreč ni voda. No, če dodaš še mešanje olja, bi lahko tudi uspelo z termostatom.
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
lipa je napisal/a: |
Ni tako enostavno. Termostat dela na polno ali 0% in še vedno lako zažgeš, olje namreč ni voda. No, če dodaš še mešanje olja, bi lahko tudi uspelo z termostatom. |
Tudi komplicirano ni . V trgovini lahko kupiš fritezo za pohanje, ki ji nastavljaš temperaturo, toda, zanimivo, v njej ni nikakršnega mešalnika za mešanje olja , termostat pa dela samo on/off.
@lipa, sem mogoče kaj spregledal?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
lipa je napisal/a: |
Ni tako enostavno. Termostat dela na polno ali 0% in še vedno lako zažgeš, olje namreč ni voda. No, če dodaš še mešanje olja, bi lahko tudi uspelo z termostatom. |
Če imaš dva grelca zaporedno kot sem predlagal, lahko termostat drži kolikor hoče pa ne bo nič zažgal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Kaj pa je drugega SSR (ta iz moje povezave ali ta, ki ga ponuja @lipa) kot triac s krmilno elektroniko? |
Nič. Samo tvojega odgovora še ni bilo, ko sem jaz pisal svojega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2015 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolega ima to rešeno z dimerjem za luči ustrezne moči.
Dela mu že nekaj let brez problema.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bonus Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 22:50 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.95 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 10, 2015 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zalij grelec v gips ali beton. Dobil boš večjo grelno površino in počasnejši prehod toplote iz grelca na olje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni