|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
(januar '15)
zaradi počenih oranžnih klešč sem kupil nova, zelena. Problem: počena oranžna konektor stisnejo bolje kot nova zelena. Vsaj po mojih merilih. Zato me zanima, kakšna merila imate ostali za "dobro stisnjeno" in "slabo stisnjeno".
Na priloženih slikah se mi zdi "dobro stisnjen" konektor na črnem kablu, kjer gredo noži skozi žice. Pri konektorju na belem kablu pa noži samo malce privzdignejo izolacijo na nasprotni strani žice in je po moje slabše stisnjen kot črni (na sliki sta dva tovarniško narejena, zalita konektorja, ne konektorja, stisnjena s kleščami na sliki).
Ali pa se mogoče motim ? Ali noži s tem, ko prebijejo žico, naredijo več škode kot koristi in je dejansko bolje stisnjen konektor na belem kablu ?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
51.1 KB |
Pogledana: |
14 krat |

|
noži ne popolnoma skozi žico |
|
45.52 KB |
11 krat |

|
|
85.84 KB |
18 krat |

|
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Konektorji se razlikujejo glede na tip kabla: pri "licnatem" kablu morajo nožki kabel prebiti (navadno sta 2 zobčka), pri "trdi žici" pa je navadno samo en zobek, ta pa je nižji.
Po mojih izkušnjah se bolje obnese "zeleni" tip klešč, pri "oranžnem" se mi je dogajalo, da so klešče malo "zaplesale" po dolžini in pini klešč niso vedno točno nalegali na pine UTP konektorja.
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah je boljši "zelen" sistem klešč - poglej, če se da kje nastaviti koliko stisnejo.
Jaz imam "modre" dvokilske in stisnejo še malo vode iz konektorja
Saj to verjetno veš, da obstaja več vrst konektorjev glede na debelino žičke in vrsto bakra (trda ali pletena).
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s54jp Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57 Prispevkov: 865 Aktiv.: 4.27 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
zaradi počenih oranžnih klešč sem kupil nova, zelena. Problem: počena oranžna konektor stisnejo bolje kot nova zelena. Vsaj po mojih merilih. Zato me zanima, kakšna merila imate ostali za "dobro stisnjeno" in "slabo stisnjeno". |
Moja klešča so počila sama od sebe, pospravljena v predal (v predalu) ne pa med uporabo, ali zaradi grobe uporabe. In to že po enem letu.
Tudi to se je zgodilo še na enih kleščih pri prijatelju.
Kaj to pove: da je tisti kateri je sestavljal klešča preveč zategnil vijake, ali da je zelo slaba plastika, materijal iz katerega so narejena.
(proizvajalec je za na pranger!)
So pa še vedno uporabna, konektorje solidno stisnejo, samo je treba paziti na izbiro konektorjev, odvisno kak tip kabla imaš, licnast ali trd.
|
75.04 KB |
4 krat |

|
|
77.55 KB |
3 krat |

|
|
106.21 KB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Moja klešča so počila sama od sebe, pospravljena v predal (v predalu) ne pa med uporabo, ali zaradi grobe uporabe.
So pa še vedno uporabna, konektorje solidno stisnejo, samo je treba paziti na izbiro konektorjev, odvisno kak tip kabla imaš, licnast ali trd. |
tudi jaz jih nisem pretirano uporabljal, sem jih pa tu in tam posodil in sem mislil da je to posledica pravila "če orodja ne moreš sam uničiti, ga posodi".
Nisem pa vedel da je drugačen tip konektorja za licnasto ali trdo žico, pa tudi na konektorjih ne vidim da bi kaj pisalo. Torej pogledaš samo po zobeh: en zob trda žica, dva zoba licnasta ?
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1979 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, pazit moraš kakšne RJ45 konektorje kupiš. Za trdi kabel ima 3 rezila, za mehki (licen) pa 2.
Klešče imam model HT-2008R kupljene pred leti v firmi Techtrade (Trzin) za cca.40 Eur. So pa z mehanizmom, da jih moraš stisnit povsem do konca, saj v nasprotnem primeru mehanizem ne popusti in jih ne moreš razkleniti.
Robustne in neuničljive !
RJ45 - 2
RJ45 - 3
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje so take
Sem zabil z njimi tudi kakšen manjši žebelj, ker drugega ni bilo pri roki
Počile ne bodo, ker nimajo odlitih delov ampak je vse pločevina ali rezkano železo
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
Nisem pa vedel da je drugačen tip konektorja za licnasto ali trdo žico, pa tudi na konektorjih ne vidim da bi kaj pisalo. Torej pogledaš samo po zobeh: en zob trda žica, dva zoba licnasta ? |
Hm, ravno obratno, en ali dva zoba mehka žila, troje zob trda žila. Trdo žilo morajo zobje objeti na obeh straneh. V mehko pa je dovolj eden, ki se zapiči v sredino.
http://www.cableorganizer.com/articles/difference-between-solid-stranded-rj45-plugs.html
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Majhen popravek: en tip ima dva zoba, drug pa ne ENEGA zob ampak TRI. Na sliki v priponki je lepo narisano, kako in kaj...
Pa še to: tričetrt prodajalcev tega ne ve, oziroma se dogaja tudi da imajo v isti škatli nametana oba tipa (ravno iz tega razloga). Ko mu potem razložiš, gleda kot tele v nova vrata..."ja, to pa prvič slišim..."
Konektor pogledaš od strani in vidiš, kateri je.
|
52.46 KB |
21 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zeleni tip klešč je pravi, samo te zelene klešče, ki so na tvoji sliki, lahko samo vržeš v smeti. Sem imel točno takšne in premalo stisnejo konektor. Potem pa problemi čez pol leta, včasih dela, včasih pa ne dela. Sledi nakup novih klešč in stiskanje vseh konektorjev na novo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
Če je počila plastika, se jo lahko enostavno zamenja- dobi se tukaj za par EUR.
LP M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosr Član

Pridružen-a: Pet 27 Dec 2013 15:11 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.22 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Majhen popravek: en tip ima dva zoba, drug pa ne ENEGA zob ampak TRI. Na sliki v priponki je lepo narisano, kako in kaj...
Pa še to: tričetrt prodajalcev tega ne ve, oziroma se dogaja tudi da imajo v isti škatli nametana oba tipa (ravno iz tega razloga). Ko mu potem razložiš, gleda kot tele v nova vrata..."ja, to pa prvič slišim..."
Konektor pogledaš od strani in vidiš, kateri je. |
Tole je pa napaka,
res obstajajo trije tipi, vendar, tudi na dva zoba, lahko delaš tako mehko kot trdo žičene kable, kajti tudi na dva zobca sta pina zamaknjena, da ob strani objameta trdo žico, in pravtako lahko na tri pine delaš mehke kable, obstaja pa še konektorji na tri pine ki je primeren SAMO za mehke, ta je res takšen kot ta na sliki zgoraj, ampak ga v trgovinah ne boš našel, mogoče če boš imel res veliko srečo.
|
55.74 KB |
18 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Zeleni tip klešč je pravi, samo te zelene klešče, ki so na tvoji sliki, lahko samo vržeš v smeti |
zgleda, da res; po prvih dveh stisnjenih konektorjih so se iz klešč vsuli neki plastični deli; sem najperj mislil, da gre za kakšno blokado vzmeti, ki se sprosti ko vzameš klešča iz ovoja, a zgleda, da gre dejansko za polomljen nosilec vzmeti
_________________ ___
Nazadnje urejal/a psevdonim Sre Jan 14, 2015 2:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosr Član

Pridružen-a: Pet 27 Dec 2013 15:11 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.22 Kraj: Velenje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Jan 14, 2015 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko gre že vse v napačno smer, torej, ko se ne govori več o orodju, temveč o obdelovancu.....
Konektorje s takimi pini, ki so na protončkovi sliki, se lahko kupijo v Justu in zagotovo še kje in pri tistem, ki ima dva zoba (za mehko žico) niso pini nič zamaknjeni in so točno taki kot na sliki.
Verjamem pa, da ni samo en proizvajalec RJ45 konektorjev in toliko kot je proizvajalcev toliko je različnih pinov, tako za licno, kot trdi kabel. Mi pa ni jasno, zakaj bi bili pini za mehki (licno) kabel zamaknjeni?
Kar se pa klešč tiče imam tudi sam tiste ki so na desni sliki v prvem prispevku, z njimi sem stisnil že kar nekaj RJ45 pa do sedaj (tudi po nekaj letih) ni bilo z nobenim konektorjem kakršnih koli problemov.
Ha sem jih pa tudi jaz ravnokar v roke prijel in ugotovil, da so moje tudi počene in tudi slučajno se mi ni sanjalo, da je počeni del plastika .
Mislim pa, da niso počile zaradi stiskanja, temveč, kot je že nekdo napisal, ker je delavec v tovarni malo preveč pritegnil vijake.
Sam jih bom malenkost odtegnil, da ne bodo počile tako kot na sliki.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni