www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Molibden žica

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjansavli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 20 Jul 2009 15:03
Aktiv.: 0.13
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2015 10:41 am    Naslov sporočila:  Molibden žica Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

mogoče veste, kje bi se dalo dobiti v Slovenij kak dober meter molibden tanke žice s
katero bi ločil LCD od razbitega stekla/digitizerja Hoferjeve Lifetab tablice.

http://www.aliexpress.com/store/105095/search?SearchText=lifetab

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lizard64
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Feb 2010 9:31
Aktiv.: 2.99
Kraj: Severna Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2015 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko tanke?
marjansavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2015 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lizard64 je napisal/a:
Koliko tanke?

Okoli 0,1 mm. Vsaj toliko vidim, da so na netu debeline, če vtipkam v googla "molybdenum"
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24
Aktiv.: 0.48
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2015 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imate digitizer, potem mislim, da se steklo drži le robov ohišja in ne lcdja. Zato potem ni potrebna ta žica za ločitev stekla od lcdja.

Rabili boste le kakšen plastičen nož pa pištolo na vroči zrak in se lotite odstranjevanja digitizerja. Pa seveda veliko mero vztrajnosti Very Happy

lp
Nazaj na vrh
frke
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Sep 2005 14:41
Aktiv.: 0.89
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2015 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

odvisno od vrste izdelave in uporabljenega lepila.

https://www.youtube.com/watch?v=NjGvl2GiS2w
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2015 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah še noben digitizer ni bil zalepljen z uv lepilom. Razen kakšni LG telefoni pa še ti so v teh najnovejših optimus g verzijah zalepljeni kot vrag:)

Lp
Nazaj na vrh
marjansavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2015 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se zdi tole precej dobro zlepljeno.

Mr.Nice je napisal/a:
Po mojih izkušnjah še noben digitizer ni bil zalepljen z uv lepilom. Razen kakšni LG telefoni pa še ti so v teh najnovejših optimus g verzijah zalepljeni kot vrag:)

Lp

Medion_Lifetab_10inc_macro.jpg
 Opis:
Medion Lifetab 10inc - viden spodnji rob LCD zaslona in na njem lepilo.
 Velikost datoteke:  223.63 KB
 Pogledana:  3 krat

Medion_Lifetab_10inc_macro.jpg

Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2015 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, čudno... No, potem pa uporabite screen protector za dol dobit steklo ali pa kakšno karto. Pa seveda segrevanje s fenom...
Nazaj na vrh
marjansavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 28, 2015 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, dobil sem 200m molibden žice 0,1 mm in se lotil rezanja z žico.
En par rok je držal tablico, en par pa je levo desno rezal, vmes pa sem z močnm fenom občasno grel.

Lepilo kar zelo dobro drži. Porabil sem ca 1,5 metra žice, ker se je parkrat strgala.

Očitno pa bi morali skrbeti še da bil bil plastičen rob od okvirja med rezanjem nagnjen navzdol, ker smo ga na parih koncih dobesedno odrezali. (desno zgoraj ca 7 cm in levo spodaj 2cm) Se pravi da bi bil zaščiten z nekim plehcem.

Sumim, da so raze na površini prikazovalnika nastale zaradi prehitrega rezanja in prevelike temperature same žice. Očitno bi moral počasneje rezati sem ter tja.

Med samim rezanjem pa bi bilo fino, da bi sproti rahlo dvigoval digitizer, kolikor globlje je sama žica prodirala, ker se takoj nazaj lepi...

rezi_na_tablici.jpg
 Opis:
Digitizer gornjo šipo sem upešno odstranil, toda po rezanju z molibden žico so nastali tile rezi še na ekranu.
 Velikost datoteke:  91.75 KB
 Pogledana:  11 krat

rezi_na_tablici.jpg

mavrica.jpg
 Opis:
Rekel sem si, da se bodo ti rezi zlili z optičnim lepilom in jih ne bo več videti. Toda ko sem tablico prižgal so se šele jasno pokazali v rumeni barvi. Toda če je recimo bela barva se ne vidi, toda če je temno ozadje se lepo obarva rumeno.
 Velikost datoteke:  195.8 KB
 Pogledana:  10 krat

mavrica.jpg

Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Menjal sem na Asusu in ni nobenega lepila med ekranim in digitizerjem, kar je razvidno iz slike pri tebi. Digitizer ima s spodnje strani nalepljeno folijo, ki ni nalepljena na ekran. Saj ti je že nkdo omenil da ni lepila vmes.

Božo
Nazaj na vrh
marjansavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bozo je napisal/a:
Menjal sem na Asusu in ni nobenega lepila med ekranim in digitizerjem, kar je razvidno iz slike pri tebi. Digitizer ima s spodnje strani nalepljeno folijo, ki ni nalepljena na ekran. Saj ti je že nkdo omenil da ni lepila vmes.

Lahko, da mislite, da na tej Hoferjevi tablici za 200 EUR (Medion Lifetab S10334) ni lepila med ekranom in digitizerjem. To je vaše mnjenje. Res je, da je na spodnji strani stekla digitizerja nalepljena folija. Toda druga stran folije je prilepljena na steklo od ekrana.
Pač ostanki le-tega so vidni iz slike na narobe obrnjenem delcu stekla digitizerja, ki sem ga prilepil na tablico, da bi videl ali se po zlepljenju kaj popravi vidnost ekrana zaradi prask. Pa se ni.

Siper pa bom še videl ali bo poliranje površine zaslona tablice kaj pomagalo zoper te praske.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lahko vprašam ker ne razumem ; v čem je finta molibdenove žice v tem primeru ?
marjansavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
lahko vprašam ker ne razumem ; v čem je finta molibdenove žice v tem primeru ?

Po mnenju drugih je to edina zica, ki ima dovoljsnjo natezno trdnost ob čimmanjem premeru zice. In z njo se ločuje zaslon od digitizerja.
Nazaj na vrh
marjansavli
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2015 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da tole temo še dokončam.

Praske, ki so nastale na površini tablice zaradi molibdenove žice so se s poliranjem (poliranje avtomobilskih plastičnih stekel pri ličarju) v večji meri odstranile in je površina tablice gladka. Toda problem s tem ni rešen.

Ker je očitno pri rezanju z molibdenovo žico zaradi prehitrega sem-tja nastala v žici prevelika temperatura, je ta temperatura očitno nepovratno uničila del tekočih kristalov v sami tablici. (vidni kot rumene proge na tablici). Če se bo še kdo kaj takega loteval, naj ne bo tako hiter. Smile

Tablica z novim digitizerjem za 44 EUR iz Kitajske ()do 60 dni) ali z cca 55 EUR iz Anglije (DHL 3 dni) čisto lepo deluje. Ta teden še brez limanja, potem pa bom mogoče digitizer prilepil na zaslon z UV lepilom.
Nazaj na vrh
Mr.Nice
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2015 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiste bele lise so nastale zaradi pdegretja zaslona, kot ste rekli, se je očitno žica toliko segrela. Te lise so zaradi poškodovaneg polarizerja, ki je sestavni del lcdjev. Na nekaterih se ga da menjat, vendar je to zelo zahtevno delo.
Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Android, tablice in telefoni Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni