www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo LCD-ja LG M228WA

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.86
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 12:18 pm    Naslov sporočila:  Popravilo LCD-ja LG M228WA Odgovori s citatom

Ker se s popravilom LCD-jev ukvarjam zgolj priložnostno potrebujem pomoč/nasvet pri popravilu monitorja LG M228WA-BZ.
Monitor je bil na pogled "mrtev", ob podrobnem pogledu pa se je izkazalo da je v okvari le osvetlitev. Zamenjal sem FET-e v inverterju, namesto originalnih P2103NVG sem vgradil FDS8858CZ. Monitor se sedaj prižge a se po cca. 45 minutah ugasne, z izklopom/vklopom ponovno dela, a se čez čas spet izklopi, tokrat se ne prižge več oziroma se vidi da se backlight za trenutek vklopi in ugasne.

Kaj bi bilo lahko narobe? So CCFL žarnice odslužile?

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.60
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žarnice bojo tole ja. Kar pogost problem pri LG-jevih monitorjih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2015 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se počasi premika naprej ... Za test sem priključil druge CCFL žarnice iz razbitega panela in so se prav tako po nekaj sekundah ugasnile.
Ker nisem bil siguren če so žarnice dobre sem potem naredil enostaven "tester" CCFL žarnic s pomočjo laptop inverterja in 12V napajalnika --> vse žarnice delujejo Sad Kar pomeni da je napaka na vezju.
Ima kdo kakšen "guide" za popravilo inverterjev?

LP, Peter
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.30
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2015 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih tudi VN trafo prebije. npr. dokler je hladen je vredu, ko pa se segreje pa prebije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.67
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2015 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je že @shmandi napisal je tukaj zelo verjetno problem v inverter trafotu.

Lp, Matic
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 16, 2015 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformatorja sta omsko OK ob meritvi "na mizi". Odprem popoldne in javim oznake transformatorjev.

LP, Peter
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2015 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot že rečeno sta transformatorja omsko OK, sem pa našel enake (rabljene) tarnsformatorje na drugi plošči, zamenjal in isto Sad Tranformator je tip IT0251
Kaj bi bilo lahko še narobe? Krmilni čip OZL68GN?
Slika plošče (iz spleta) v prilogi.

LP, Peter

YP1504PG.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  949.18 KB
 Pogledana:  3 krat

YP1504PG.jpg

Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2015 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti ne bo uspelo popravilo, ti še vedno ostane nekaj takega link

LP

Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.60
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2015 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno sem mnenja, da so zanič žarnice (oz. ena izmed njih). Te sicer delujejo ko so hladne, ko se ogrejejo pa očitno filamenti zgubijo stik. Vsaj jaz si zadevo tako razlagam.

Jaz sem pri servisiranju mojega LG monitorja malo pogledal v datasheet čipa, kateri se nahaja v inverter delu LCD monitorja. Kolikor se spomnem ima sam čip neko detekcijo defektnih žarnic. Ko le-ta zazna odprte sponke se preprosto izklopi, monitor pa ostane prižgan brez osvetlitve. Z ON/OFF gumbom "resetiraš" čip in osvetlitev spet nekaj časa deluje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2015 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrej64 je napisal/a:
Še vedno sem mnenja, da so zanič žarnice (oz. ena izmed njih). Te sicer delujejo ko so hladne, ko se ogrejejo pa očitno filamenti zgubijo stik. Vsaj jaz si zadevo tako razlagam.

Zanimivo je da sem s home-made testerjem (= inverter iz laptopa) vse žarnice priklopil in vse delajo OK.

LP, Peter
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si že toliko reskiral, razdri panel. Dostikrat povezave med lampami napol razpadejo.
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2015 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tam med transformatorjem in konektorji za lampe imaš po dva modra kondenzatorja.
Če so enaki na tvoji rezervni plati jih posamično menjaj in morda prideš do tistega , ki je slab.
Imel sem že kake tri primere , ko so bili problem ti kondenzatorji (eden od njih).
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Monitor dela! Dancing
Najprej sem po nasvetu surle premeril in pomenjal visokonapetostne kondenzatorje na izhodu transformatorjev, a ni bilo razlike.
Zadnja stvar ki je bila še na spisku pa je bil CCFL čip, a sem ga odlašal, saj je demontaža zahtevna, saj je vse skupaj prilepljeno na vezje.
Originalni čip OZL68GN pa sem nadomestil z OZ960, po nasvetu iz te strani. RAzlika je le v pinu 15, kjer sem ga preko 8n2 kondenzatorja povezal na maso.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni