www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

fonopull

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
polar
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2015 18:52
Aktiv.: 0.06
Kraj: Bela Krajina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2015 8:25 pm    Naslov sporočila:  fonopull Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Sem nov na forumu in me zanima, ali ima kdo izkušnje z izdelavo fonopulla- naprave za aktiviranje stroja za spuščanje glinastih golobov. Imamo namreč staro napravo z mikrofonom iz starega Iskrinega telefona. Za vsako aktiviranje je potrebno ročno vklopiti mikrofon. Želja je takšna: mikrofon se samodejno vklopi (odpre) z vklopom naprave z obratovalno napetostjo 12V DC, ob zvočnem signalu- klicu strelca se sklene rele v trajanju 0,5 - 1 sekunde. Po tem času je potrebna nastavljiva pavza, v kateri mikrofon ni aktiven v trajanju 2-10 sekund. Po preteku tega časa se cikel avtomatsko ponovi- mikrofon se vklopi...

Hvala za morebitno pomoč.

Lp Dušan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2015 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem delal sam pred leti. V mojem primeru je bila cela zadeva avtomatizirana. Vzmet je napenjala hidravlika. Ko je bil stroj pripravljen je krmilnik z nekaj zakasnitve vključil mikrofone. Tako se je blokiralo proženje, ki bi ga lahko povzročil pok oz žvenket orožja. Ko je bil stroj pripravljen, in so bili mikrofoni aktivni se je prižgala še signalna luč, tako da je strelec vedel, da je stroj pripravljen. Brez povratne informacije s stroja boš to težko izvedel.

Tako je izgledal stroj.

Fotografija je slaba - scan analogne fotografije.

polar
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 24, 2015 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stroj je avtomatski proizvajalca Laporte z napenjanjem izmetne roke in spreminjanjem smeri izmeta goloba po vertikali in horizontali. Elektromotorji so 3-fazni 3x400V. Čas priprave stroja za nov izmet tarče je 2-3 sekunde, potrebna pavza za naslednjega strelca pa naj bi bila vsaj 4 sekunde. Če pa je že potrebna povratna informacija s stroja o pripravljenosti se lahko doda končno stikalo (induktivno ali mehansko), ki potrdi pozicijo izmetne roke na pravem položaju.
klik
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2015 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načrta nisem uspel najti. Tole sem namreč delal pred več kot 10-timi leti. (je verjetno kje na kakih starih disketah) Ravno selim delavnico. Sem pri tem našel en primerek vezja in še dve tiskanini. Gor ni neka umetnost. En 555 kot monostabil ter ojačevalno vezje z enim transistorjem. Uporabljen je kondezatorski mikrofon. Pod zasebno mi napiši naslov pa ti tole lahko pošljem. Vezja verjetno na tvojem stroju ne boš mogel koristit direktno. Bo potrebno dodati še kaj. V mojem primeru je bila v stroju centralna elektronika z mikroprocesorjem. Le ta je vključevala mirkofone, ko je bil stroj pripravljen. Če se prav spomnim, sem kasneje moral dodati še naključne zakasnitve po tem, ko je bil mirkofon aktiviran. Vse to je delala centralna elektronika. Tole vezje je ob zaznavi zvoka elektroniki poslalo le impuz.

polar
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 10:55 am    Naslov sporočila:  fonopull Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
našel sem shemo ojačevalca s tremi vhodi. Vezje je LM348. Zanima me, če je možno regulirati jakost ojačanja samo z enim namesto s tremi potenciometri?
Se da iz sheme razbrati, za kakšne mikrofone je predviden ta ojačevalec?
Katere vrste kondenzatoji so uporabljeni?

Lp, Dušan

shema: http://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2010/04/3-input-microphone-preamplifier-circuit.png

PCB: http://bp1.blogger.com/_ztWtnthp5tk/Rlal-snLSTI/AAAAAAAAANk/bZwLZCbYpa0/s1600-h/PCB+Pre+MIC+%28microphone+preamplifier%29+3+CH+by+IC++LM348.jpg
Nazaj na vrh
polar
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 07, 2015 3:00 pm    Naslov sporočila: icon_funny fonopull Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

pred 2 meseci mi je uspelo narediti fonopull s procesorskim ojačevalcem LF356N. Naredil sem tiskano vezje, na kateri je 5 enakih predojačevalcev - za vsak mikrofon svoj predojačevalec. Na izhodu iz vsakega predojačevalca se dal diodo, da signal iz aktiviranega predojačevalca ne "rine" v ostale predojačevalce.
Signal sem speljal prek poteciometra za občutlijvost na NPN tranzistor, ki sproži timer z N555. Dodal sem še dodaten timer za pavzo, v kateri so mikrofoni neaktivni.
Vsak mikrofonski predojačevalec ima svoje stikalo, s katrim ga lahko izklopimo, če želimo imeti na strelišču samo določeno število mikrofonov. Kabel od elektronike do razdelilne doze je 6 žilni z žičnim opletom proti motnjam.
Sicer sem imel nekaj začetniških težav, vendar elektronika deluje povsem zadovoljivo. Mikrofoni so dinamični in sicer od telefonskih aparatov. Poizkusil sem tudi originalne mikrofone RCF, ki jih imajo na nekaterih streliščih. So še bolj občutljivi in sem moral kar malo zmanjšati stopnjo ojačanja s trimerjem, ki je na predojačevalcu.
Vem, da bi lahko v notranjosti nekatere povezave s kabli naredil lepše, vendar je za prvi kos povsem v redu.
Če ne drugega sem se naučil vsaj izdelave tiskanih vezij po postopku z likalnikom Very Happy

Lp, Dušan

IMG_3062a.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  60.59 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_3062a.jpg

IMG_3061a.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  66.6 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_3061a.jpg

IMG_3067a.jpg
 Opis:
razdelilna doza
 Velikost datoteke:  64.04 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG_3067a.jpg

IMG_3066a.jpg
 Opis:
notranjost
 Velikost datoteke:  143.84 KB
 Pogledana:  11 krat

IMG_3066a.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni