|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
polar Neznanec

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2015 18:52 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.06 Kraj: Bela Krajina
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2015 8:25 pm Naslov sporočila: fonopull |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov na forumu in me zanima, ali ima kdo izkušnje z izdelavo fonopulla- naprave za aktiviranje stroja za spuščanje glinastih golobov. Imamo namreč staro napravo z mikrofonom iz starega Iskrinega telefona. Za vsako aktiviranje je potrebno ročno vklopiti mikrofon. Želja je takšna: mikrofon se samodejno vklopi (odpre) z vklopom naprave z obratovalno napetostjo 12V DC, ob zvočnem signalu- klicu strelca se sklene rele v trajanju 0,5 - 1 sekunde. Po tem času je potrebna nastavljiva pavza, v kateri mikrofon ni aktiven v trajanju 2-10 sekund. Po preteku tega časa se cikel avtomatsko ponovi- mikrofon se vklopi...
Hvala za morebitno pomoč.
Lp Dušan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2015 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem delal sam pred leti. V mojem primeru je bila cela zadeva avtomatizirana. Vzmet je napenjala hidravlika. Ko je bil stroj pripravljen je krmilnik z nekaj zakasnitve vključil mikrofone. Tako se je blokiralo proženje, ki bi ga lahko povzročil pok oz žvenket orožja. Ko je bil stroj pripravljen, in so bili mikrofoni aktivni se je prižgala še signalna luč, tako da je strelec vedel, da je stroj pripravljen. Brez povratne informacije s stroja boš to težko izvedel.
Tako je izgledal stroj.
Fotografija je slaba - scan analogne fotografije.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polar Neznanec

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2015 18:52 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.06 Kraj: Bela Krajina
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2015 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stroj je avtomatski proizvajalca Laporte z napenjanjem izmetne roke in spreminjanjem smeri izmeta goloba po vertikali in horizontali. Elektromotorji so 3-fazni 3x400V. Čas priprave stroja za nov izmet tarče je 2-3 sekunde, potrebna pavza za naslednjega strelca pa naj bi bila vsaj 4 sekunde. Če pa je že potrebna povratna informacija s stroja o pripravljenosti se lahko doda končno stikalo (induktivno ali mehansko), ki potrdi pozicijo izmetne roke na pravem položaju.
klik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jan 25, 2015 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načrta nisem uspel najti. Tole sem namreč delal pred več kot 10-timi leti. (je verjetno kje na kakih starih disketah) Ravno selim delavnico. Sem pri tem našel en primerek vezja in še dve tiskanini. Gor ni neka umetnost. En 555 kot monostabil ter ojačevalno vezje z enim transistorjem. Uporabljen je kondezatorski mikrofon. Pod zasebno mi napiši naslov pa ti tole lahko pošljem. Vezja verjetno na tvojem stroju ne boš mogel koristit direktno. Bo potrebno dodati še kaj. V mojem primeru je bila v stroju centralna elektronika z mikroprocesorjem. Le ta je vključevala mirkofone, ko je bil stroj pripravljen. Če se prav spomnim, sem kasneje moral dodati še naključne zakasnitve po tem, ko je bil mirkofon aktiviran. Vse to je delala centralna elektronika. Tole vezje je ob zaznavi zvoka elektroniki poslalo le impuz.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polar Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polar Neznanec

|
Objavljeno: Sre Okt 07, 2015 3:00 pm Naslov sporočila: fonopull |
|
|
Pozdravljeni,
pred 2 meseci mi je uspelo narediti fonopull s procesorskim ojačevalcem LF356N. Naredil sem tiskano vezje, na kateri je 5 enakih predojačevalcev - za vsak mikrofon svoj predojačevalec. Na izhodu iz vsakega predojačevalca se dal diodo, da signal iz aktiviranega predojačevalca ne "rine" v ostale predojačevalce.
Signal sem speljal prek poteciometra za občutlijvost na NPN tranzistor, ki sproži timer z N555. Dodal sem še dodaten timer za pavzo, v kateri so mikrofoni neaktivni.
Vsak mikrofonski predojačevalec ima svoje stikalo, s katrim ga lahko izklopimo, če želimo imeti na strelišču samo določeno število mikrofonov. Kabel od elektronike do razdelilne doze je 6 žilni z žičnim opletom proti motnjam.
Sicer sem imel nekaj začetniških težav, vendar elektronika deluje povsem zadovoljivo. Mikrofoni so dinamični in sicer od telefonskih aparatov. Poizkusil sem tudi originalne mikrofone RCF, ki jih imajo na nekaterih streliščih. So še bolj občutljivi in sem moral kar malo zmanjšati stopnjo ojačanja s trimerjem, ki je na predojačevalcu.
Vem, da bi lahko v notranjosti nekatere povezave s kabli naredil lepše, vendar je za prvi kos povsem v redu.
Če ne drugega sem se naučil vsaj izdelave tiskanih vezij po postopku z likalnikom
Lp, Dušan
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
60.59 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
66.6 KB |
6 krat |

|
|
64.04 KB |
1 krat |

|
|
143.84 KB |
11 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni