www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

2D v 3D tiskalnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> 3D Tiskanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
clovk12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02
Aktiv.: 0.42
Kraj: daljna okolica ljubljane

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2015 3:59 am    Naslov sporočila:  2D v 3D tiskalnik Odgovori s citatom

Trenutno se igram z deli starih tiskalnikov iz katerih bo nastal 3d tiskalnik. X in y os bosta vzete iz tiskalnika, (tiskalniki so injekt), pogon bo jermenski, z os pa bo narejena iz vodil in navojne palice. Sama mehanska izvedba je že načrtovana, ter nekoliko že izdelana, zanima me pa glede pogona osi. Imam na voljo en koračni motor, kateri bi lahko gnal eno od osi, ostale motorje bi pa rad uporabil navadne DC motorčke, ki so bili pri tiskalniku. Ti motorčki imajo zraven tudi optične enkoderje. Zanima me, če je mogoče uporabiti te motorčke v ta namen? Ne zanima me smiselnost mojega početja, ampak, če je izvedljivo, ter nasveti za izvedbo.
Motorje bi kontroliral s pomočjo H bridgov in arduinota.

Lep pozdrav!

mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2015 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za DC motorje in optične enkoderje se uporabi servokontroler; tega lahko narediš sam:
http://www.jm-styling.de/uhu.html

Je pa to mišljeno za močnejše motorje (jaz imam recimo gnane motorje iz dvižnih garažnih vrat, ki jih uporabljam pri svojem CNC-ju), tudi cena izdelave je primerna. To je posebej kontroler samo za gnanje motorjev. Če boš naredil svoj kontroler iz H-mostov in arduinota si car.

Boš pa imel nekaj reverse engineeringa da boš lahko vse OK povezal, prav tako se lahko pojavi problem, da mikrokrmilnik ne bi uspel slediti signalu iz enkoderja, ampak to pišem na pamet.

Če se želiš kaj naučiti, je to kar v redu projekt. Če je tvoj cilj nekaj narediti, kar bo delovalo (in imaš omejen finančni budget) - no, ker si napisal da te ne zanima smiselnost tvojega početja, se bom tukaj vzdržal komentarja.

LP
Marko
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clovk12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2015 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala! Smile bom preučil tudi to opcijo.
V prejšnjem postu sem pozabil omeniti to povezavo, kjer je dobro razloženo:
http://www.homofaciens.de/technics-computer-arduino-uno_en_navion.htm

Zanima me pa še, do kolikšne natančnosti lahko pridem z enkoderji? Enkoderji so po mojem precej natančni, razmik med črticami je na x osi priblizno 0,02mm, na traku, na drugi osi pa radialno na motorčku, je pa jermenica precej majhna, stopnja pa 0,2mm, kar mislim da je tudi precej natančno.

mkezmah
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30
Aktiv.: 1.10
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, OK - je zanimiva povezava.

Sedaj pa poglej sliko s CD-jem ter kako na gosto so lepljeni črni lepilni traki ter primerjaj to z rastrom, ki ga imaš na inkrementalcu s tiskalnika.

In potem premisli, kako bo procesiranje signalov obremenilo procesor. Na linku, ki sem ti ga poslal za servokontroler, ima vsak motor svoj mikrokrmilnik...

LP
Marko
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clovk12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2015 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha ok, bom torej naštudiral ta UHU kontroler Smile samo nemščina mi ne gre najbolje.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> 3D Tiskanje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni