|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
clovk12 Član

Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02 Prispevkov: 64 Aktiv.: 0.42 Kraj: daljna okolica ljubljane
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 3:59 am Naslov sporočila: 2D v 3D tiskalnik |
|
|
Trenutno se igram z deli starih tiskalnikov iz katerih bo nastal 3d tiskalnik. X in y os bosta vzete iz tiskalnika, (tiskalniki so injekt), pogon bo jermenski, z os pa bo narejena iz vodil in navojne palice. Sama mehanska izvedba je že načrtovana, ter nekoliko že izdelana, zanima me pa glede pogona osi. Imam na voljo en koračni motor, kateri bi lahko gnal eno od osi, ostale motorje bi pa rad uporabil navadne DC motorčke, ki so bili pri tiskalniku. Ti motorčki imajo zraven tudi optične enkoderje. Zanima me, če je mogoče uporabiti te motorčke v ta namen? Ne zanima me smiselnost mojega početja, ampak, če je izvedljivo, ter nasveti za izvedbo.
Motorje bi kontroliral s pomočjo H bridgov in arduinota.
Lep pozdrav! _________________ Lep pozdrav vsem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Za DC motorje in optične enkoderje se uporabi servokontroler; tega lahko narediš sam:
http://www.jm-styling.de/uhu.html
Je pa to mišljeno za močnejše motorje (jaz imam recimo gnane motorje iz dvižnih garažnih vrat, ki jih uporabljam pri svojem CNC-ju), tudi cena izdelave je primerna. To je posebej kontroler samo za gnanje motorjev. Če boš naredil svoj kontroler iz H-mostov in arduinota si car.
Boš pa imel nekaj reverse engineeringa da boš lahko vse OK povezal, prav tako se lahko pojavi problem, da mikrokrmilnik ne bi uspel slediti signalu iz enkoderja, ampak to pišem na pamet.
Če se želiš kaj naučiti, je to kar v redu projekt. Če je tvoj cilj nekaj narediti, kar bo delovalo (in imaš omejen finančni budget) - no, ker si napisal da te ne zanima smiselnost tvojega početja, se bom tukaj vzdržal komentarja.
LP
Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clovk12 Član

Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02 Prispevkov: 64 Aktiv.: 0.42 Kraj: daljna okolica ljubljane
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala! bom preučil tudi to opcijo.
V prejšnjem postu sem pozabil omeniti to povezavo, kjer je dobro razloženo:
http://www.homofaciens.de/technics-computer-arduino-uno_en_navion.htm
Zanima me pa še, do kolikšne natančnosti lahko pridem z enkoderji? Enkoderji so po mojem precej natančni, razmik med črticami je na x osi priblizno 0,02mm, na traku, na drugi osi pa radialno na motorčku, je pa jermenica precej majhna, stopnja pa 0,2mm, kar mislim da je tudi precej natančno. _________________ Lep pozdrav vsem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, OK - je zanimiva povezava.
Sedaj pa poglej sliko s CD-jem ter kako na gosto so lepljeni črni lepilni traki ter primerjaj to z rastrom, ki ga imaš na inkrementalcu s tiskalnika.
In potem premisli, kako bo procesiranje signalov obremenilo procesor. Na linku, ki sem ti ga poslal za servokontroler, ima vsak motor svoj mikrokrmilnik...
LP
Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clovk12 Član

|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha ok, bom torej naštudiral ta UHU kontroler samo nemščina mi ne gre najbolje. _________________ Lep pozdrav vsem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni