|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.41 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Čet Dec 28, 2006 11:25 pm Naslov sporočila: Windows xp 64/32bit. |
|
|
Pozdravljeni!
Doma imam dva osebna računalnika; eden od teh ima 64 bitni procesor, drugi pa 32 bitnega. Sedaj imam vprašanje kaj bi se zgodilo če bi na računalnik, ki ima 64 bitni procesor naložil windowse za 32 bitnega; torej "navadne" windowse?
Po moje bi instalacija prisla do konca a morda nekaterih komponent nebi zaznalo ?
Zanimajo me vaše izkušnje in mnenja.
Hvala! _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Dec 28, 2006 11:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nič pretresljivega se ne zgodi.
Vse dela, le da procesor ni ravno 100% izkoriščen, ker 64 bitnega nabora instrukcij tak operacijski sistem ne uporablja. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Čet Dec 28, 2006 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Procesor verjetno tudi ne bo v celoti izkoriscen s 64-bitmnimi Windowsi, ker navadni uporabniki nimajo nobene potrebe po gromozanskem naslovnem prostoru, (stare, torej 32-bitne) aplikacije ne uporabljajo dodatnih registrov, driverji za precej HW se niso prevedeni za EMT64, itd. Ce ne ves zakaj bi soploh rabil 64-bitne Windowse (= si navaden uporabnik), potem je dejstvo, da bos boljse prisel skozi z 32-bitnimi. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej kolikor malo spremljam 64 bitne niovičke (imam A64) so s temi 64 biti sami problemi. Ni gonilnikov, kar je glavna hiba, da ni bolj zaživel.
Pozna se tudi pri Linuxu. Dobiš 64 bitni sistem, ki pa mu manjka en kup zadev da je uporaben - razni vtičniki za brskalnike ... ki se ne dobijo v 64 bitni verziji. Potem moraš pa razne dodatne operacije delat, kakšne hude razlike v delovanju pa ni. Razen če rabiš enormne količine pomnilnika. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.41 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot je povedal Highlag so pri meni verjetno problemi z gonilniki. Danes bom verjetno poizkusil še 32 bitne in bom videl kakšno bo stanje .
Hvala za odgovore! _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preden to preverim, me še zanima kako bo potem s procesorjem. Če je recimo pri 64 bitnemu procesorju windows zaznal takt procesorja 2000MHz; sedaj, ko pa bi namestil 32 bitne windowse gor pa recimo 1000MHz. Ali bi sistem deloval normalno kot po starem, ali bi se delovanje sistema bistveno upočasnilo?
Je to za sistem sploh dobro, da naredim ?
Upam da sem bil razumljiv. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ?!
Imas moderen racunalnik, katerega procesor je sposoben takt zmanjsati takrat, ko ni potrebe po vecji porabi. Za ustrezno identifikacijo uporabi temu namenjen program (Intel za svoje procesorje izdaja svoj program, zvito poimenovan "Intel Processor Frequency ID Utility", za AMDje sicer ne vem ali obstaja kaj podobnega, a je CPU-Z univerzalen in zastonj) oz. vsaj glej na pravem mestu - okno General (pod My Computer | Properties) *ni* pravo mesto. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja tudi za AMD 64. "Dashboard" pa še nekaj. Treba pogledat na AMD-jevi strani.
Sam tudi uporabljam WXP - home verzijo in deluje brezhibno. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Sam tudi uporabljam WXP - home verzijo in deluje brezhibno. |
Aha, misliš xp home na 64 bitnem procesorju? Kako pa se ti potem obnaša; je isto kot bi imel pravo različico windowsov? _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za operacijski sistem ni razlike. Procesor je narejen tako, da je kompatibilen z 32 bitnim operacijskim sistemom. Drugače bi bilo brez veze. Takrat ko so 64bitni procesorji prišli ven bi na njih praktično tekel samo Linux, saj Oken v 64 bitni različici sploh ni bilo. Razlika med 32 in 64 bitnim procesorjem je predvsem v tem, da ima 64 bitni dodatne registre, ki so 64 bitni. Če jih Os ne pozna in ne kliče deluje pač v 32 bitnem načinu. Če pa na vsak način skušaš videti razliko je pa najbolje da naložiš kakšno distribucijo Linuxa, ki se dobi v obeh okusih. Pa še tam ne boš videl kakšne hitrostne razlike....
Po naključju sem našel tale primerjalni test:
Phronix [/url] _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.37 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Dec 29, 2006 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trobida poglej, Sokrat ti je lepo napisal: če ne veš natančno zakaj bi rabil 64 bitno skropucalo ga pusti lepo pri miru. Prihranil si boš precej časa in živcev. Zadeva je za "splošno" rabo bistveno bolj neuporabna od običajnih XP-jev. Iz teh je M$ po intenzivnem testiranju milijonov poskusnih zajcev vsaj približno počistil "undocumented random features", ki jih v X64 še vedno mrgoli.
Če pa te na vsak način zanima, ... poskusi in poročaj .
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

|
Objavljeno: Sob Dec 30, 2006 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
No na vsezadnje sem le poizkusil in se prepričal . Res deluje bolje; predvsem pa zaradi gonilnikov, ki sem jih lahko instaliral. Verjetno bom pri tej varianti kar ostal.
Še enkrat hvala za odgovore! _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polh Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27 Prispevkov: 225 Aktiv.: 0.95 Kraj: Maribor-Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 30, 2006 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
V svojem življenu sem 2x šel na 64 bit WinXP led . In obakrat me je pošteno odneslo. Niti vseh driverjev za matično nisem dobil, kaj šele kaj bolj eksotičnega. Tako da, vsi ki samo pomislite na 64 bitne windowse XP, zatrite to idejo že v kali! Razen če imaste kakšen RES dober razlog. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sob Dec 30, 2006 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
64 bitni windowsi xp se res niso obnesli. Kot ste omenili so največji problem gonilniki. Slišal sem pa tudi, da 64 bitna vista ima enake probleme kot xp-ji. Bo še treba počakati s temi 64 bitnimi zadevami. Tudi windows viste 32 bitne še ne bom lep čas inštaliral na domačem računalu, je preveč požrešna z resource-i v službi jo pa bom verjetno takoj, ko dobimo licenco (v službi imam tudi boljšo mašino). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni