www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

delovanje sončnega kolektorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dingo99
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2015 17:51
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2015 9:10 pm    Naslov sporočila:  delovanje sončnega kolektorja Odgovori s citatom

Prosil bi, ce mi zna kdo razložit princip delovanja (majhnega) sončnega kolektorja in način, kako bi ga lahko vezal v vezje za polnilec mobitela Pray
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2015 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam doma majhen sončen kolektor (oziroma 3) in mi grejejo samo vodo.Confused
Mobitela sploh ne uporabljam oziroma samo SImobil Confused

Lahko "malo" natančneje zastaviš vprašanje Anxious

dingo99
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2015 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem, zamešal sem kolektor vs. panel in napisal narobe Brick wall. Mislil sem panel.
Razmišljam, da bi naredil priročni polnilec telefona, ki bi deloval tako, da bi sončni panel polnil baterijo, baterija pa preko priključnega vodnika polnila telefon, ampak še ne poznam tako zelo principa delovanja sončnega panela in bi mi prav prišla kakšna razlaga delovanja in vezave v vezja, mogoče kakšen primer...
Nazaj na vrh
Jakey
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38
Aktiv.: 4.12
Kraj: Ravne/LJ/Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 1:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dingo99 je napisal/a:
Se opravičujem, zamešal sem kolektor vs. panel in napisal narobe Brick wall. Mislil sem panel.
Razmišljam, da bi naredil priročni polnilec telefona, ki bi deloval tako, da bi sončni panel polnil baterijo, baterija pa preko priključnega vodnika polnila telefon, ampak še ne poznam tako zelo principa delovanja sončnega panela in bi mi prav prišla kakšna razlaga delovanja in vezave v vezja, mogoče kakšen primer...

Zakaj pa mora iti preko baterije in ne direktno v telefoničkota? Kvečjemu bi s krmilnikom naredil "kar je viška, potisni v baterijo".

Drugače pa; bolj je osvetljeno, višja je napetost. Če ti kaj koristi. Drugače pa lahko narediš prireditveno vezje ali uporabiš pretvornik navzdol, na 5V (+/- 0.5V) in boš imel polnjenje telefona.

Sicer pa lahko uporabiš spodnji modul, kateri je namenjen temu
http://www.ebay.com/itm/USB-Solar-DC-5-9-V-1A-Voltage-Module-Power-Supply-Charger-ForPhone-MP3-PDA-/371286968146?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item56726d8752

ali pa enostavno kupiš za dobrih 6€ kar točno to, kar ti želiš izdelati:
http://www.ebay.com/itm/Solar-Charge-USB-AC-Power-Portable-Charger-for-Cell-Phone-Samsung-Motorola-Nokia-/400764512641?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5d4f6d2981

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 1:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A se meni samo zdi, da sem podal odgovor takoj za Robertom (dal sem link na nek DIY solar charger) ali pa je bilo to izbrisano, čeprav ni bila reklama?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2015 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
... ali pa je bilo to izbrisano, čeprav ni bila reklama?

Iztok izbrisano zagotovo ni bilo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bobe
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01
Aktiv.: 0.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo.
Jaz sem imel doma en mali 20W panel in sem si naredil tak polnilec mobilnega telefona (za kampiranje). Ker da panel 12V, ti pa rabiš najverjetneje 5V, moraš dati vmes napetostni regulator, ki ti zniža napetost z 12 V na 5 V (vzameš lahko navadnega, ki fiksno zniža na 5V ali pa 'adjustable').
Poguglaj za shemo "voltage regulator" ali pa jo najdeš že v spacifikacijah regulatorja napetosti - rabiš regulator napetosti, dva kondenzatorja pa en upor.
Dela tudi samo z regulatorjem, brez ostalih komponent, ampak to je že krivoverstvo Wink
Lp
Nazaj na vrh
dingo99
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 10, 2015 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Very Happy
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 10, 2015 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš 12v panel je najbolje, da kupiš še avto polnilec in priklopiš skupaj.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni