|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dingo99 Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2015 17:51 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 9:10 pm Naslov sporočila: delovanje sončnega kolektorja |
|
|
Prosil bi, ce mi zna kdo razložit princip delovanja (majhnega) sončnega kolektorja in način, kako bi ga lahko vezal v vezje za polnilec mobitela  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam doma majhen sončen kolektor (oziroma 3) in mi grejejo samo vodo.
Mobitela sploh ne uporabljam oziroma samo SImobil
Lahko "malo" natančneje zastaviš vprašanje  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dingo99 Član

|
Objavljeno: Čet Mar 26, 2015 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, zamešal sem kolektor vs. panel in napisal narobe . Mislil sem panel.
Razmišljam, da bi naredil priročni polnilec telefona, ki bi deloval tako, da bi sončni panel polnil baterijo, baterija pa preko priključnega vodnika polnila telefon, ampak še ne poznam tako zelo principa delovanja sončnega panela in bi mi prav prišla kakšna razlaga delovanja in vezave v vezja, mogoče kakšen primer... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.12 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 1:05 am Naslov sporočila: |
|
|
dingo99 je napisal/a: |
Se opravičujem, zamešal sem kolektor vs. panel in napisal narobe . Mislil sem panel.
Razmišljam, da bi naredil priročni polnilec telefona, ki bi deloval tako, da bi sončni panel polnil baterijo, baterija pa preko priključnega vodnika polnila telefon, ampak še ne poznam tako zelo principa delovanja sončnega panela in bi mi prav prišla kakšna razlaga delovanja in vezave v vezja, mogoče kakšen primer... |
Zakaj pa mora iti preko baterije in ne direktno v telefoničkota? Kvečjemu bi s krmilnikom naredil "kar je viška, potisni v baterijo".
Drugače pa; bolj je osvetljeno, višja je napetost. Če ti kaj koristi. Drugače pa lahko narediš prireditveno vezje ali uporabiš pretvornik navzdol, na 5V (+/- 0.5V) in boš imel polnjenje telefona.
Sicer pa lahko uporabiš spodnji modul, kateri je namenjen temu
http://www.ebay.com/itm/USB-Solar-DC-5-9-V-1A-Voltage-Module-Power-Supply-Charger-ForPhone-MP3-PDA-/371286968146?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item56726d8752
ali pa enostavno kupiš za dobrih 6€ kar točno to, kar ti želiš izdelati:
http://www.ebay.com/itm/Solar-Charge-USB-AC-Power-Portable-Charger-for-Cell-Phone-Samsung-Motorola-Nokia-/400764512641?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5d4f6d2981 _________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 1:53 am Naslov sporočila: |
|
|
A se meni samo zdi, da sem podal odgovor takoj za Robertom (dal sem link na nek DIY solar charger) ali pa je bilo to izbrisano, čeprav ni bila reklama? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6737 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
... ali pa je bilo to izbrisano, čeprav ni bila reklama? |
Iztok izbrisano zagotovo ni bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobe Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2015 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
Jaz sem imel doma en mali 20W panel in sem si naredil tak polnilec mobilnega telefona (za kampiranje). Ker da panel 12V, ti pa rabiš najverjetneje 5V, moraš dati vmes napetostni regulator, ki ti zniža napetost z 12 V na 5 V (vzameš lahko navadnega, ki fiksno zniža na 5V ali pa 'adjustable').
Poguglaj za shemo "voltage regulator" ali pa jo najdeš že v spacifikacijah regulatorja napetosti - rabiš regulator napetosti, dva kondenzatorja pa en upor.
Dela tudi samo z regulatorjem, brez ostalih komponent, ampak to je že krivoverstvo
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dingo99 Član

|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2015 4:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2015 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš 12v panel je najbolje, da kupiš še avto polnilec in priklopiš skupaj. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni