www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

povezava avtoradia in avtoojačevalca z rač. napajalnikom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
spart
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Avg 2014 10:55
Aktiv.: 0.95

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 2:24 pm    Naslov sporočila:  povezava avtoradia in avtoojačevalca z rač. napajalnikom Odgovori s citatom

Imam višek napajalnik od računalnika -max 420 W. Rad bi probal če avtoojačevalec ki sem ga nekoč nekje dobil, sploh dela.
Baje se lahko na PC napajalnik poveže avtoradio. Na avtoradio bi priklopil še ojačevalec z dvema zvočnikoma, ki bi ga če je možno tudi priklopil na napajalnik. Koliko približno bi lahko dal radio naglas da se napajalnik ob tem ne bi skuril (predvidevam da čisto malo naglas) ?
Zanima me še če je možno da bi bil avtoradio priklopljen na napajalnik, avtoojačevalec pa bi bil medtem priklopljen na avtomobilski akumulator.

strojnik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na400+w napajalnik bi moralo delat konkretno naglas
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje na napajalniku, radiu in avtoojačevalcu se kaj poveže skupaj?

napajalnik:
http://hopsasa/f/l/R6/16nnU4DE/rn.jpg

Radio Clarion CZ302E
http://hopsasa/f/c/Lh/3JBpohGk/r1.jpg
http://hopsasa/f/2n/z3/4YaFTSNV/r2.jpg

Avtoojačevalec Alpine MRV-F407
http://hopsasa/f/1R/Br/3CDbx7Zq/ar.jpg
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš prave barve na konektorjih, zeleno poveži na črno, da napajalnik poženeš. Rumena je +12 V napetost na rdeče, ki je +5 V pa lahko obesiš breme, da bo napetost pri obremenitvi +12 voltne linije bolj stabilna. Črna pomeni minus.

Slike „limaj” na forum, ker imaš pri oddajanju prispevka spodaj gumb Dodaj priponko.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rumene sem povezal med sabo, črne prav tako. Nisem prepričan če sem razumel glede povezave bremena. Da priklopim nekaj watov močno žarnico ki naj stalno sveti?

Prilagam fotko priklopa avtoojačevalca. Kam priklopim rumeno in kam črno? GND je če se ne motim ozemljitev. Minus pa so me učili da ni ozemljitev. V tem primeru je? Think
Kakšna je razlika med battery in battery direct?

arr.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.95 MB
 Pogledana:  2 krat

arr.JPG

Nazaj na vrh
freshman
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16
Aktiv.: 0.80
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede PC napajalnika in njegove predelave si preberi na linku ker je preveč za pisanje.
http://www.wikihow.com/Convert-a-Computer-ATX-Power-Supply-to-a-Lab-Power-Supply
Tako na hitro razloženo pomeni, da je v tovrstnih napajalnikih kontrolirano pet voltno napajanje in njega moraš nekako obremeniti, ker drugače switch ne ve da ima breme na 12 voltni liniji.
Če boš pomeril napajanje brez bremena boš videl 12 voltov na rumeni žici, ki pa se bodo sesuli, ko boš to linijo obremenil.
Sam sem ga tako že predelal vendar pa se dodan upor nekaj greje. To odpraviš s tem da ga postaviš na ugodno mesto, ki ga hladi ventilator, dejansko v njegov flow.
Uporabil sem ga za avtoradio in v tem primeru mora delati neprekinjeno zaradi spomina. V napajalnik sem vgradil dvojno stikalo katero je preko enega kontakta vklopilo breme na 5 voltni liniji preko drugega kontakta pa 12 voltno linijo za vklop avtoradija (kot ključ v avtu).
Omenjeno vezavo sem uporabil zato, da se ne greje bremenski upor, ko radio ne deluje za potrebe spomina pa ni potrebno breme.
Menjal sem tudi pokrov napajalnika z takim, ki je imel na zgornji strani ventilator fi 140mm, ker je ustrezno bolj tih kot fi 80mm, ki je bil v originalu.
Nazaj na vrh
bobe
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01
Aktiv.: 0.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš ATX napajalnik, moraš povezati PS_ON z GND (ponavadi zeleno žico na eno črno). http://en.wikipedia.org/wiki/ATX, drugače napajanlik ne bo delal.
Še praktični prikaz: http://www.instructables.com/id/How-to-power-up-an-ATX-Power-Supply-without-a-PC/
Lp
Nazaj na vrh
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem šel tistega brat ker mi angleščina ni ravno dobra. Vidim samo da se je nekdo potrudil in napajalnik popedenal da je lep in ima dodatkov ki jih jaz ne potrebujem.
Jaz sem po strojniško na spodnjem delu vezja napajalnika prilotal dovolj debele dvojne akustične kable. En par za 12 in en par za 0 V. In spodaj z bormašino prevrtani luknji potegnil kabla ven in na rob dal skrčljivo cevko da se na robovih ne bo oluščila plastika kablov.
Akustiko mislim bolj kot ne samo sprobat zato ne rabim spomina za radio.
Me pa zanima koliko W porabi napajalnik z dvojnim stikalom v stanju spominjanja avtoradia.

Kako se vklopi napajalnik sem že vedel. Stvar sem že rešil z briko med zeleno in črno.
To da bi napajalnik ob priklopu brez obremenjenega 5 V počepnil pa nisem vedel. No bom dal gor nek porabnik pred ventilator ampak mi povejte kako močan mora bit-W. Werjetno bo žarnica da bom vsaj videl kaj me je speklo.

Ko bom velik bom pa štromar
Nazaj na vrh
freshman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2015 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno moraš vse probat....... OK naj bo.
Na te tvoje kable priklopi eno avtomobilsko žarnico recimo H4 dolgi snop, ki ti bo na........ oziroma, ki vleče 5A toka na 12 voltih. Vzporedno priklopi volt meter in poročaj kaj si pomeril. V tem primeru boš napajalnik obremenil z samo 60watti.

A ja v zadnjem odstavku sprašuješ po bremenu..... Če misliš to za 5 voltno linijo vzemi 10 ohmski 10 wattni upor. Če bi za breme uporabljal žarnico bi bilo potrebno izmeriti par električnih veličin da bi dobil ustrezen rezultat.
Lahko delaš po teh navodilih
http://toman.tsckr.si/datoteke/Karakteristika%20upora%20in%20zarnice.pdf
Nazaj na vrh
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2015 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko dobim še kakšne druge variante uporov za primer če 10 ohm 10 W upora ne uspem dobiti?
Nekje je nekdo omenjal da se veže vzporedno tri upore: 6,8 ohm-5w
Nekje drugje spet nekdo 5,6 ohm - 5 W

Upor če sem prav razumel iz ostalih člankov na forumu služi tudi temu da napetost ne pade.

Zanima me še če se napajalc skuri če bi dal avtoojačevalec preveč naglas.
Nazaj na vrh
jozede
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Aktiv.: 2.92
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2015 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za breme na 5V lahko daš H4 žarnico na 5V bo vlekla nitka od dolge luči cca 3,3A to bo verjetno dovolj da bo 12V napetost OK.

420W napajalnik ima cca 20A na 12V. Če boš dal ojačevalec močno naglas, verjetno ne boš presegel 20A. Za vsak slučaj lahko priklopiš A meter in narediš kontrolo.
Nazaj na vrh
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2015 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se prav spomnim se A-meter veže zaporedno oz. na sponke porabnika- v tem primeru na plus in minus?

Glede avtomobilske H7 žarnice pa me zanima če je pomembno kam priklopim plus in minus. Na sami žarnici ni nič označeno.
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2015 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To zahtevo, da si moral obremeniti +5V linijo, da je psu štartal, so imeli prvi atx napajalniki, zdaj to vse štarta, če le zbrikaš zeleno (ps_on/Power On) z maso (črno).
freshman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2015 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

spart je napisal/a:
Če se prav spomnim se A-meter veže zaporedno oz. na sponke porabnika- v tem primeru na plus in minus?

Glede avtomobilske H7 žarnice pa me zanima če je pomembno kam priklopim plus in minus. Na sami žarnici ni nič označeno.

A-meter se veže v napajalno vejo ali na plus ali na minus . Tako kot si napisal ti se meri voltaža.

Za priklop žarnice ni važen plus in minus priklopi kakor hočeš.

Preobremenitev napajalnika v razumnih mejah praviloma ne bo povzročila uničenja napajalnika ker switch lepo počepne in ti napetost pade. Seveda če boš predolgo ignoriral to zaščito bo izpustil bel dim.

Upor lahko izbereš z poizkušanjem. Če boš začel z manjšim bo pač prišlo do padca napetosti. Potem izbereš malo večjega in spet poizkusiš itn......

DusanK saj nisem omenjal bremena za štart.
Za štart je samo spoj zelene in črne žice kot si napisal.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem imel slabe izkušnje s takim setup-om. Namreč, ZELO hitro se zgodi, da ob udarcu basa zadeva na hitro potegne velik tok, napajalnik pa ima, kot kaže, to (slabo) lastnost da tudi ob zelo kratki obremenitvi izklopi za moment. Tako ob igranju prihaja do stalnih izklopov radia (posledično bi po moje radio/ojačevalnik relativno hitro izdahnil). Rešitev bi bila mogoče paralelna vezava kondenzatorja, čeprav bi moral biti tisti specialni za avtoradie velikih moči (par faradov) ker pri meni 20.000 mikro ni pomagal. Imel pa sem radio 4x50 max. moči, napajalnik pa 350W. Niti nisem dal preveč naglas, da je začel "trokirati".
In pa - dodatni ojačevalnik, če je malce močnejši zlahka potegne krepko več kot 40A...
Tisti link za predelavo je sicer v redu, težko pa bi temu rekel "laboratorijski napajalnik"... boljša predelava je TALE , kjer lahko spreminjaš izhodno napetost in omejitev toka. Je pa več dela in potrebno je več znanja...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni