|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MCAT Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06 Prispevkov: 306 Aktiv.: 1.43 Kraj: Moravče (JN76JD)
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 12:30 am Naslov sporočila: Napajalnik: Sunny SYS4047-1 predelava |
|
|
Pozdravljeni!
Imam napajalnik sunny sys4047-1, ki bi ga želel spremeniti v univerzalni napajalnik za 5V. Zanima me katere pine je potrebno povezati, da se napajalnik vključi oz. na katerih pinih je potem 5V in 12V?
Hvala. _________________ Gregor, S53SL
Think out of . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem dobro, kaj bi sploh rad, ampak tule je nekaj o tvojem napajalniku... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MCAT Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06 Prispevkov: 306 Aktiv.: 1.43 Kraj: Moravče (JN76JD)
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Rad bi napajal vezje ki za delovanje potrebuje 5V in vsaj 1.5A. Kolikor sem meril z voltmetrom na pinih kjer bi morala biti napetost - med črnimi (predvidevam -) in rumenimi/rdečimi (verjetno +5V in +12V) ta ni prisotna. Dobim le 5V med črno in eno od treh drugih žic (modra, zelena, vijolična) nisem siguren katera, ker trenuno nisem doma. Za ta pin predvidevam da je 5V 0.5A, kot piše na dekleraciji.
Ker je to napajalnik od thin clieanta- kar je v bistvu mini računalnik, ima napajalnik verjetno funkcijo vklopa- torej, da ne troši toka ko je izključen. Zdaj me samo zanima kako napajalnik "vključiti" da bo na izhodu dajal 12 in 5V.
Z drugimi besedami; zanima me pinout konektorja. _________________ Gregor, S53SL
Think out of . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto žico, kjer si nameril 5V skleni na maso (črno). Rumene imajo 12V, rdeče 5V. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

Pridružen-a: Pet 08 Avg 2014 10:55 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.95
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Če hočeš prižgati napajalnik, poveži zeleno in črno žico.
5 V pa dobiš če uporabiš črno žico (0V) in rdečo žico (5V)
Na rumeni žici pa je 12 V.
Da ne odpiram nove teme bi tu vprašal nekaj za moj primer.
Nisem štromar zato bom bolj po domače...
1. Napajalnik Power LC6420 ( max 420 W) sem uporabil za avtoakustiko ki jo imam zdaj v hiši. Po forumih sem bral da je treba če hočeš obremeniti 12V, najprej obremeniti 5 V (med rdečo in črno žico dati avtomobilsko žarnico ali pa večji upor)
To sem tudi storil in stvar špila.
Sem pa poskusil brez žarnice na 5 V in tudi dela. Pa ne samo da dela ampak sem ozvočenje ki poleg zvočnikov vključuje tudi woofer dal do polovice glasnosti pa je zadeva tudi tekoče laufala. Zvočnika, Woofer je 130 W RMS, Oojačevalec 4x 60 W RMS.
Zdaj pa me zanima kako naj si to razlagam da zadeva špila brez obremenjene 5 V veje.
Ali bi napajalnik ob takšni dolgotrajni obremenitvi kar naenkrat pregorel? Jaz sem ga dal zaradi sosedščine naglas samo za par sekund in ni nič prekinjal.
2. Na koncu me zanima še kakšen je to toroidni napajalnik. Upam da sem si besedo prav zapomnil-toroidni. Kolega mi je namreč zastonj ponujal 200 W napajalnik z neko toroidno tuljavo za katero pravi da je za razliko od računalniškega napajalnika tu napetost stalno prisotna. Ali to pomeni da je poraba tega napajalnika 200 W tudi takrat ko nanj ni nič priklopljeno?
V čem je prednost in slabost tega napajalnika od računalniškega? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.79 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Novejših napajalnikov ni potrebno obremenit na 5V liniji. To so ATX napajalniki, starejši, ki niso delovali brez obremenitve 5V linije so AT.
Napajalnik s transformatorjem je sigurno boljši od stikalnega napajalnika za tvoj primer.
Toroid je oblika transformatorja, ja in ta napajalnik ima brez obremenitve večjo porabo.
Saj ga boš izklopil, ko ne bo v uporabi?
200W toroid bo dal več moči na zvočnike kot računalniški. Seveda pod pogojem, da ima usmernik dovolj velik kondenzator. Če le imaš možnost uporabi tega s toroidom.
Pred priklopom na akustiko bi bilo dobro pomerit napetost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

Pridružen-a: Pet 08 Avg 2014 10:55 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.95
|
Objavljeno: Pet Jun 05, 2015 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
stane je napisal/a: |
Novejših napajalnikov ni potrebno obremenit na 5V liniji. To so ATX napajalniki, starejši, ki niso delovali brez obremenitve 5V linije so AT.
Napajalnik s transformatorjem je sigurno boljši od stikalnega napajalnika za tvoj primer.
Toroid je oblika transformatorja, ja in ta napajalnik ima brez obremenitve večjo porabo.
Saj ga boš izklopil, ko ne bo v uporabi?
200W toroid bo dal več moči na zvočnike kot računalniški. Seveda pod pogojem, da ima usmernik dovolj velik kondenzator. Če le imaš možnost uporabi tega s toroidom.
Pred priklopom na akustiko bi bilo dobro pomerit napetost. |
Še nekaj vprašanj...
http://hopsasa/f/1r/EO/3NKq699C/alpine.jpg
V lastnostih ojačevalca vidim da je moč pri 14.4 V 50 % večja kot je pri 12 V. Pomeni to da bi zadeva špilala tudi pri 9 V ampak s precej manjšo močjo?
Če prav razumem je pomembno samo to da je voltaža enakomerna, ne zaradi uničenja ojačevalca ampak zaradi enakomernega zvoka.
Ima toroiden bolj enakomerno napetost in je zato boljši ali je fora kje drugje? Kar se moči tiče mi PC napajalnik zadostuje ker mi še nikoli ni prekinjal.
Zakaj bi bilo pred priklopom dobro pomeriti napetost in po čemu vidim če ima usmernik v toroidnem dovolj velik kondenzator?
Je ta kondenzator pomemben zaradi basov? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2015 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj je pri 12V moč 50% višja, kot pri 14,4?
P=U*I
I=U/R
-> P=Uˇ2/R
Ni pa nujno, da bo zadeva špilala tudi pri 9V. Verjetno ne bo, ali pa zelo tiho in bo kmalu prišlo do popačitve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MCAT Član

|
Objavljeno: Ned Avg 30, 2015 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
spart je napisal/a: |
Če hočeš prižgati napajalnik, poveži zeleno in črno žico.
5 V pa dobiš če uporabiš črno žico (0V) in rdečo žico (5V)
Na rumeni žici pa je 12 V.
|
Sem se pozabil zahvaliti za odgovor. Hvala spart, točno tako je, kot si rekel.  _________________ Gregor, S53SL
Think out of . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni