|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2015 6:33 pm Naslov sporočila: Kaj trenutno počnem Julij 2015 |
|
|
Pripravljam "kit komplete" za delavnico spajkanja za otroke članov našega lokalnega RK, katero bomo izvedli čez vikend.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjedat Član

Pridružen-a: Ned 17 Avg 2014 13:57 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.79 Kraj: Vojnik
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2015 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izdelal mojo prvo tiskanino po foto-postopku.
[/img]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2015 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
V sili hudič muhe žre. Tako sem moral včeraj sestaviti sobni ventilator. Sestavljen je pa kar iz treh tavelikih računalniških ventilatorjev ter vse skupaj povezano na 7,5V napajalnik. Ni estetsko vendar funkcionira.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
636.76 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slavko p Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 23, 2015 6:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred ventilatorje postavi plastenko zmrznene vode in imaš klimo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Jul 23, 2015 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
... pa banjico/brisačo pod njo, ker bo kondenz iz nje kapljal na tla drugače ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2015 1:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Testiram učinkovitost hladilnika glave za 3Dp.
Brez ventilatorja, pri temperaturi extruderja 180C je temperatura v spodnjem kotu cca. 43C, z ventilatorjem pa ostane temperatura na cca. 32C.
Pri 240C extruderja pa je temperatura hladilnika cca. 44C.
Mislim, da bo hladilnik tak kakršen je čisto OK, s tem, da je na slikah debeli ventilator (20mm), s polovico tanjšim so rezultati enaki.
Pravkar pa sem tudi ugotovil, da so bile nastavitve temperature extruderja za 17C višje, kot je kazal prikazovalnik, kajti za merjenje sem uporabil AD595, vendar ne iz skupinskega nakupa Društva in ta je brez diode v negativni veji napajanja in ne potrebuje offseta za pravilni prikaz temperature.
Torej sta bila prva dva rezultata pri temperaturi extruderja 197C in drugi pri 257C,
Mislim, da tale hladilnik zadovoljivo opravlja funkcijo, kateri je namenjen.
V naši izvedbi pa tako ali tako ne bo AD595, ker NTC 100k čisto zadovoljuje vse potrebe domačega tiskanja plastike.
Firmware za Ramps 1.4 bo popravljen tudi v tem segmentu, prikaz temperature, če nekdo hoče točno temperaturo v območju 180-240C (lahko tudi več )
Sedaj pa sestavljanje in test kompletne glave .
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Jul 29, 2015 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od znanca popravljam elektroniko od Hiaba, model 144 5E XS:
- Ne deluje semafor in hupa - Rešeno - na relejski elektroniki je bil slab stik pri 4-polnem sivem kvadratnem konektorju, prispajkanem na ploščico. Ta ima 2 liniji za napajanje, ter 2 za komunikacijo CAN. Dodaten 2-polni vijačni konektor pa skrbi za napajanje izhodov za hupo in semafor. Preko relejev seveda.
- Občasno oziroma večino časa niso delovale svetleče diode za prikaz obremenitve na Power modulu. In trajno nedelujoča ena od diod. Delno rešeno - spraskal sem zaščitno poliuretansko maso kolikor je šlo in pospajkal mesta kjer je zgornja tiskanina v stiku s spodnjo (6, 8 in 6 polne letvice). Poskusil sem dobiti kompletno elektroniko iz ohišja, a nikakor ni šlo. Mogoče če bi jo dosti dlje pustil v pečici na 120°, a nisem hotel tvegati čelne nalepke in gumijastih čepkov za gumbe. Po ponovni priključitvi na tovornjak, so diode, razen ene, delovale (tako kot takrat ko sem ga prvič odstranil). Tu bomo videli če bodo delovale tudi v največji poletni vročini naslednji teden...
- Ostane pa le še usposobitev radijske veze. Namreč daljinec deluje le preko kabla, brezžično pa ne. V daljincu sta dve tiskanini - ena za ročice in tipke, druga pa je samo VF modul. Z osciloskopom se sicer lepo vidi da glavna tiskanina pošilja signal v VF tiskanino, to pa je tudi vse kar se da videti.
Poskusil sem sicer še en primitiven trik - sondo osciloskopa (Textronix TPS 2024B, 200 MHz) pritaknil neposredno na kontakt antene in gledal kaj se dogaja. Na daljinčevi strani nič. Na sprejemnikovi pa opazim nekaj hribčkov, ko na komandi vklopim sprejemnik. Nisem pa še poskusil trika z opazovanjem motej na televiziji... Če bi znal vsaj locirat ali je napaka na daljincu ali sprejemniku, bi že bilo lažje.
predzadnja dioda na koncu roke ne deluje. Ostale pa občasno. |
|
769.35 KB |
4 krat |

|
Pod to tiskanino je še ena, sicer nižja, na kateri predvidevam da so samo diode. |
|
1.1 MB |
13 krat |

|
Relejna elektronika. Pospajkal sem vse konektorje. Mikrokrmilnik pa je Motorolin. |
|
1.07 MB |
22 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Jul 30, 2015 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
@Jaka57
Dvojnega hladilnika nisi naredil? Bilo bi dobro videti tako dobro merjene rezultate tudi zanj. Upam, da bodo isti rezultati.
Jaz sem nazaj iz in bom nadaljeval z gradnjo tiskalnika.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2015 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čeprav je že 1. avgust, kakorkoli,.....
Branez je napisal/a: |
@Jaka57
Dvojnega hladilnika nisi naredil? Bilo bi dobro videti tako dobro merjene rezultate tudi zanj. Upam, da bodo isti rezultati.
Jaz sem nazaj iz in bom nadaljeval z gradnjo tiskalnika. |
Predvčerajšnjim sem dobil magnetno sklopko(kpl) za klimo v Hondi in je bilo pač treba zamenjat (pa sem zaslužil kakšnih 500€ ), včeraj pa sem zrezkal hladilnik glave in glavi in pred cca. 15 minutami začel s testiranjem.
.
Pustil bom, da dela kakšne pol ure pa da vidimo T hladilnika, čeprav že zdaj kaže, da se ne misli kaj dosti spreminjat (46-47C).
Na hladilniku je mali ventilator (ozek iz starega računalnika), kasneje probam še z večjim, če bom našel kakšnega, ki zadovoljivo deluje (beri, piha dovolj zraka ).
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Avg 02, 2015 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našem lokalnem radioamaterskem društvu speljali tečaj spajkanja za mlade elektronkike. (priprave vezij 1. sporočilo)
Vseh šest zvezd se je prižgalo od prve, če prav sta dva udeleženca držala spajkalo prvič v roki.
Istočasno se je spreljal tečaj excel-a za člane. Dogodek se je odvijal prejšni vikend.
Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2015 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo kapo dol . Ni lepšega, kot videti nasmeh mladine ob delujočem lastnem izdelku. Verjamem, da ste se imeli lepo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
... Ni lepšega, kot videti nasmeh mladine ob delujočem lastnem izdelku. Verjamem, da ste se imeli lepo. |
Drži. Vsako leto v okviru našega društva pripravimo dve do tri delavnice. Znova in znova sem nad udeleženci presenečen. Najmlajši član tokratne delavnice je bil star 12 let. Spajlalo je držal v roki prvič. Vse je zaspajkal praktično brez pomoči. Po končani delavnici je bilo prvo vprašanje kje se da to in ono kupit. Dedek, ki je vnuka prignal na delavnico bo očitno moral odpreti denarnico. Drugo presenečenje je bila hčerka člana, ki sicer študira v popolnoma drugi smeri, (piše magisterj iz nemščine) Vse je zaspajkala kot profesionalec. Tokom delavnic pa opažam, da imajo punce bolj razvite ročne spretnosti, so bolj natančne stvar mora lepo izgledat - itak ženska lastnost
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni