www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merilnik pretoka (mleka)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
clovk12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Dec 2012 6:02
Aktiv.: 0.42
Kraj: daljna okolica ljubljane

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 29, 2015 3:03 pm    Naslov sporočila:  Merilnik pretoka (mleka) Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Rad bi meril količino in hitrost pretoka mleka pri molži. Natančnost mora biti vsaj 0,1L
Ustrezati mora prehrambenim standardom, ter biti odporen tudi na čistilna sredstva.
Rezultate bi odčitaval in prikazoval z mikrokontrolerjem in jih shranjeval na računalnik.

S56NC
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26
Aktiv.: 1.60
Kraj: Strmca-Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 29, 2015 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja in ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clovk12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 29, 2015 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iščem, kje bi dobil take merilnike, pa tudi ce se kdo bolj spozna nanje Smile
S56NC
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26
Aktiv.: 1.60
Kraj: Strmca-Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 29, 2015 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stric google reče TO

Zdaj nevem ali moraš imeti atestirano ali je lahko iz domače delavnice. Če lahko narediš sam, si na ebay ali farnell... itd. najdi primerno zaznavalo pretoka. Recimo iz PTFE ali Inox materiala (piše zraven če je primerno za živilsko industrijo).

Glede na to da sklepam da nimaš nekega omembe vrednega proračuna ti predlagam, da preučiš različne načine zaznavanja in si zaznavalo napraviš sam.

Sam bi šel v smeri zaslonke (zožanja) v cevi, ker meriš tlak pred in po zaslonki. Iz tega lahko preračunaš volumski pretok.

Poglej na: instructables.com. Tam imaš lepo zbirko projektov in če najdeš recimo nek projekt na osnovi arduino z displayem (če nisi vešč programiranja) lahko štartaš od tam !
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 29, 2015 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boš meril na skupnemu mlekovodu ali za vsako kravo posebej ?
Ker pretoki in premeri cevi so precej različni.

Predlani sem se nekaj zanimal okrog molzišč ampak sem potem napravil Delete+Enter iz glave Rolling Eyes
Vem, da je bilo takrat kar nekaj serviserjev v SLO, kjer bi lahko dobil kakšen rezervni del ali najprej rabljen za poizkuse.
Pogooglaj za merilnik mleka, molzna enota,... Wink

clovk12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 1:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, se odvija v pravo smer! Smile

Ni nuje po atestiranosti, saj bi podatke rabil bolj za izbolšanje molže, ter managment krav, katerim bi natančneje lahko s tem določal obrok itd. Če bo pa zadeva dovolj dobra, bi jo dal atestirati. Mora pa zaznavati pretok od skoraj ničnega do okoli 10l/min, mogoče 20. Z veseljem bi naredil sam, saj me te stvari tudi zanimajo.
Pravzaprav je precejšen razlog za samogradnjo tudi to, da so kupljeni sistemi slabo združljivi med seboj, premalo prilagodljivi, pa tudi prilagojeni črno-beli pasmi krav, ki ima nekoliko drugačne molzne lastnosti od lisaste. Načrtujem pa že tudi nadgradnje, če mi bo stvar uspela.

Trenutno je merjenje pretoka mehansko, s plovcem in nekakšnimi kanalčki itd, vendar sistem ni primeren za predelavo v elektronsko. Preko tega se regulira tudi hitrost molže in koliko je vakuuma. Je sicer precej zanesljivo, vendar ima samo dve stopnji molže, pa tudi ni merilnika količine.

Rad bi pa meril količino mleka in hitrost pretoka (ki jo lahko dobim tudi iz izmerjene količine). Te pretočne senzorje sem že gledal, vendar mislim, da ne bi delovali zaradi nekaj podtlaka, ki skrbi, da mleko teče po mlekovodu, poleg tega pa podtlak ni stalen. Verjetno bi bile težave tudi pri premajhnem pretoku.

Rešitev bi rad našel čim ceneje, pa vendar zanesljivo. Ob tem, da bi stvar naredil sam, bi pustil prostor za nadaljne nadgradnje, prva bo rfid odčitavanje krav, kasneje pa tudi pulzator, ki bo molžo prilagodil posebej vsaki kravi, glede na prejšnje molže. Morda bi dodal tudi merjenje temperature mleka, saj s tem lahko določiš zdravje krave.
Na instructables sem že iskal, vendar nisem našel kaj pametnega, verjetno samo ne znam iskati pod pravim geslom Smile
Glede mikrokontrolerja, verjetno bom uporabil Atmega 328P-PU, saj mislim narediti TIV ploščice za najlažji priklop, bom imel tudi kakšno rezervno na zalogi, v primeru okvare. Na čip bom naložil program prek arduina. Tako pridem skozi poceni in zanesljivo.
Imamo molzišče tandem za 4 krave, meril pa bi pri vsaki kravi posebej. Vsaka krava bi imela kompletno samostojno enoto, le-te bi bile pa povezane na nek mini računalnik, kot je raspberry pi, ki bi zbiral, shranjeval in prikazoval podatke. Premer cevi je tukaj okrog 1,5 cm, pretok pa kot sem že omenil od skoraj ničnega pa do 10, mogoče 20l/min.

robert, lahko poveš kaj več o delete + enter? Misliš merilnik, ki začne odčitavati količino z gumbom enter, ko je pa krava pomolžena pa vrednost deletamo? Dobra ideja, za serviserje. Si uporabil kakšne merilnike, in katere? Lahko poveš kaj o cenah merilnikov, firmo...?
Uhh.. zdaj sem pa temo razprl na malo več, kot samo merilnike
d'oh!

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meriti pretok preko razlike tlakov se mi zdi za take pretoke težka naloga. Jaz bi poiskal neke SS turbinice, to bo najlažje in najenostavneje.

Druga varianta je ultrazvočni merilnik.

Tretja varianta ti je imeti vmesno posodo, kamor bi izmolzel npr. eno kravo, izmeril nivo v posodi, izračunal volumen in nato zdrenirati mleko v glavni zbiralnik. Lahko bi meril tudi težo izmolzenega mleka, ampak tukaj pride pol do drugih problemov, zato bi se jaz temu izognil.

sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče se lahko pozanimaš kako ima to izvedeno De Laval v svojih Milkmasterjih. Pri nas imamo v uporabi 3. Vsak je neodvisen od drugih. Meri pretok, čas, skupno količino, ko pade pretok pod določeno mejo se spremeni takt pulzatorja. Ko je molža zaključena pa tudi seske s pomočjo vrvice dvigne na enoto.
clovk12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Damo, mislim da bi bil najprimernejši ultrazvočni merilec, hvala za predlog. Sicer so, kar sem jih našel dražji, vendar nimajo problemov s čiščenjem, pa tudi ne vem kako bi se turbinice znašle, ko v sistem potegne nekaj zraka..

Seveda, sars, hvala, se bom pozanimal pri serviserjih... Ali se lahko milkmastre poveže na druge računalnike?Smile

sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pa nebi vedel, niti nisem poizkušal. Najbolje, da res povprašaš serviserje. Kontakt sem ti poslal po ZS.
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole poglej mogoče imajo tudi kaj takšnega kar bi tebi prišlo prav.
http://www.gemssensors.com/Flow/Electronic-Flow-Sensors

Uporabljamo za merjenje pretoka vode.

clovk12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 30, 2015 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, preverjam. Kako pa lahko meri, ali lahko izmeri pretok tudi, ko cev ni polna tekočine? Kako na merjenje vpliva vakuum in ob koncu molže pretok nekaj zraka?
Hmm kje bi lahko dobil kakega strokovnjaka ali pa kakšno strokovno literaturo na to temo, da stvar malo naštudiram in sploh ugotovim kaj točno potrebujem.
Cene kupljenih namenskih aparatov (ki ima vsak svoj čip) so res precej astronomske, nisem pa še dobil odgovorov, kakšne so cene rezervnih delov (v mislih imam senzorje pretoka).
Večino senzorjev pretoka ima output analogni, katerega mislim, da ga arduino zna brati. Upam, da bi lahko priklopil rezervni del na arduinota..

Hector1
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Feb 2012 11:54
Aktiv.: 0.60
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 31, 2015 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko kaj "naštudiraš" deli to znanje še z nami. Smile

Ker se na projektu v tej temi, http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=37664&postdays=0&postorder=asc&start=0 končno nekaj dogaja, sem prišel tudi sam na podobno idejo, o merjenju pretoka oz. količine mleka posamezni kravi. (Ki bi kasneje služilo kot podatek o laktacijski krivulji, itd)
Turbinski merilnik skoraj zagotovo odpade, zaradi zraku. ker se zna vrteti "v prazno". Kako bi se obnesel ultrazvočni zaradi precej turbolentnega toka mleka pa bi moral preizkusiti. Zagotovo naj bo nekaj kar je primerno za prehranbeno industrijo.
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 31, 2015 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Google+ yield indicator milking vrže ven kar nekaj zadetkov in slik, ki bodo v oporo pri razvoju Wink
clovk12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 03, 2015 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pisal par mailov na podjetja, ki se s tem ukvarjajo, mislim, da bi morali oni najbolje vedeti. Čakam na odgovore Smile
Tudi sami smo razmišljali o krmilnem avtomatu, vendar se bomo verjetno odločili za krmilno mešalni voz, saj precej olajša natančno pripravo celotne krme. Me pa še vedno zanima rfid prepoznava, 300€ za anteno (reader) je v mojem primeru še kar veliko, ker bom potreboval vsaj 4.
Hvala, bom pregledal. Smile

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni