www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RS232-komunikacija, računalnik-mikrokontroler

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marcc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Mar 2009 11:08
Aktiv.: 1.01
Kraj: Polzela

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2015 8:37 pm    Naslov sporočila:  RS232-komunikacija, računalnik-mikrokontroler Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Izdelal sem si prvo prototipno ploščico z MAX232DR.
Zvezano imam po spodnji shemi. Vem da je grdo, ampak to je samo prototip.
Ker moj prenosnik nima izhodnega konektorja Dsub-RS232, sem kupil pretvornik iz USB v RS232. Trenutno še iščem gonilnike za ta vmesnik. Zanima me če imam barvo led diod pravilno na TX in RX? Ko ste vi to počeli s katerim programom ste pošiljali podatke na RS232?
Imam windows 8.1 jutri bom naložil windows 10.

Hvala za pomoč.
Lp, M

20150808_201952.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.79 MB
 Pogledana:  3 krat

20150808_201952.jpg

20150808_202007.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.88 MB
 Pogledana:  1 krat

20150808_202007.jpg

20150808_200355.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.5 MB
 Pogledana:  2 krat

20150808_200355.jpg

20150808_200407.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.93 MB
 Pogledana:  2 krat

20150808_200407.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.62
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2015 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam uporabljam Hyperterminal, tudi Bray-ev terminal. Še zelo uporaben ja tudi Realterm.
Za začetek so vsi ok. Ledic pa nikoli ne uporabljam, tako, da ti tu ne morem kaj pametnega povedati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2015 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za testiranje si naloži Bray terminal. Ne vidim nekega razloga, zakaj si se odločil za tole ... delujoči USB/TTL vmesniki se dajo dobit po 1$ (kaj takšnega naprimer).
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marcc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 08, 2015 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki,
nisem vedel da to tudi obstaja, sem na začetku z komunikacijami.... Rad sam ustvarjam (gradim) tako tudi bolje razumem. Se učim na napakah..... MAX232 velikokrat vidim na firmi, kjer opremljamo vezja in vem čemu služi (splošno). Zato sem si izdelal ta vmesnik. In tudi takšen vmesnik bom zgradil za svojo razvojno ploščo.

Hvala za pomoč!
Lp, M
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 09, 2015 8:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo kot opozorilo bi dodal, da je tale modri USB=>RS232 pretvornik, ki ga imaš na sliki nezanesljiv. Verjetno si ga dobil z ebay-a in identičnega imam tudi jaz. Iskazalo se je, da so pri tem adapterju določeni vodniki v kratkem stiku in sem tako zaradi parazitnih tokov že skuril eno in skoraj še drugo napravo. Skratka bodi pazljiv, če boš uporabljal ločeno napajanje.

Nek drugi ST-LABS adapter iz slovenske trgovine pa je deloval brez teh težav.

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 09, 2015 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marcc je napisal/a:
... takšen vmesnik bom zgradil za svojo razvojno ploščo.

Saj logika učenja na napakah vzdrži ... drži pa še ena stvar ... ponovno izumljanje kolesa je nekoliko nepotrebno. Raje se posveti njegovi uporabi. Za par $ dobiš narejeno "razvojno ploščo", ki bo za začetek povsem OK. Svoj čas pa raje nameni uporabni vsebini in ne obliki kolesa. Bo veliko hitreje in bolj produktivno.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 09, 2015 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo, da kljub "poceni" Kitajcem še kdo zlota doma tudi kakšen prototip. Kar tako naprej, saj smo menda hobi elektroniki, kajne?

Na strani UART (PIC) je aktivni nivo nizek (0V). Torej, če naj signalni LED diodi zasvetita takrat, ko se znaki pošiljajo / sprejemajo, ju je treba vezati iz signalnih linij proti Vcc (+5V) in ne proti masi. Jasno, v tem primeru obrnjeni tako, da je na signalno linijo vezana katoda ter anoda (preko upora) na Vcc.

Ker tvoj PC računalnik nima porta RS-232, lahko v naslednjem koraku narediš pretvornik iz UART neposredno na USB, npr. s čipom FT-232RL.

LP, Sandi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marcc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 10, 2015 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki,
bolj ko opazujem vezja, bolj opažam da so grajena po sklopih. Seveda da so, ampak sem šele zdaj videl zadevo iz drugačne persektive. Torej, jaz hočem sklope razumet (vedeti kako živijo). Ko si bom naredil sklope (SD, power, RS232, USB,.....) nato bom začel dodajati sklope skupaj na ploščo za projekte. Bolje da že prej razumem kot pa da imam 5. sklopov in mi pol ne bo delovalo nič. Mogoče se pa motim.
Imam pa dovolj razvojnih plošč (minipin, megapin, svoje kakšne tri in nekaj modulov). Ko izdelujem module se tudi učim uporabljati programe za načrtovanje vezij......
Te pa razumem kaj si hotel povedati.

s56al,
na začetku te nisem razumel glede ledice, ko sem signal opazil na zaslonu osciloskopa, mi je pa takoj kinalo Very Happy
FT-232RL pride 100% na vrsto.

Torej,
uspešno sem opravil pošiljanje podatkov. Tudi zajem na osciloskop je bil dokaj uspešen. Moram se še poglobiti v protokol in osnove da bom znal ročno dekodiranje. Vem, za vas je simple as that. Ampak jaz sem še na začetku.
Ne razumem zakaj je moder signal (pride iz adapterja-USB To RS232) samo 5V. Ali nima RS232 protokol razpon -10 do +10V? Ali jaz narobe berem?
Lp, M

20150810_213303.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  743.78 KB
 Pogledana:  0 krat

20150810_213303.jpg

DS1Z_QuickPrint3.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.72 KB
 Pogledana:  17 krat

DS1Z_QuickPrint3.png

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni