|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
borzon Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2015 23:14 Prispevkov: 150 Aktiv.: 1.26 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2015 10:19 am Naslov sporočila: Premaz za ploščico tiskanega vezija |
|
|
Pozdravljeni,
Ker je že zelo zelo dolgo od takrat, od kar sem zadnjikrat izdeloval kako tiskano vezje vas naprošam za nekaj informacij:
- Kateri je boljši oziroma boljši program za risanje tiskanih vezij?
- S katerim sprejem oziroma premazom naj premažem tiskano vezije "bakrene povezave" da le te ne bodo erodirale na zraku? Po domače povedano da se na bakru ne bo pojavil zeleni volk....
Na spletu sem opazil da obstaja neka pasta, a katero premažeš "povezave" katera ti potem baker prekrije z neko svetlečo kovino. Izhleda kot cin, ampak nisem 100% da je to cin. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jani18 Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.74 Kraj: Ojstri Vrh
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2015 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Za risanje shem in tiskanega vezja priporočam Altium Designer,
ko se ga navadiš je to odlično orodje, vendar ni zastonjski.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2015 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za zaščito doma narejenega vezja se dobro obnese "Plastik spray" (IC), dobro pa delo opravi že v alkoholu raztopljena kolofonija.
Glede programov jih je mnogo - od brezplačnih je Kicad, sicer meni se zelo dopade Target3001, hvalijo tudi (po mojem predrag) Altium in nekateri prisegajo na (meni neroden) Eagle ... Skratka, to bo spet verska vojna!
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2015 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Altium lahko najdeš tudi na travniku. Sicer je pa za kakšno hobi rabo meni dokaj všeč Eagle, ki je dosti cenejši od altiuma. Če pa želiš popolnoma zastonj program, potem pa kar voljno na KiCad.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimer Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07 Prispevkov: 122 Aktiv.: 0.53 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2015 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ojla
Za hobi priporočam Target3001. Enostaven, elementi so povečini že vsi v knjižnicah. Pa še vezje daš lahko delat in izgleda profi. _________________ Lep pozdrav!
Marko S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni