www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Grafična kartica R9 280x
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tadej94
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2015 9:46
Aktiv.: 0.12

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2015 9:56 am    Naslov sporočila:  Grafična kartica R9 280x Odgovori s citatom

Zdravo.

Imam sledec problem kupil sem defektno graficno kartico z namenom, da bi jo popravil. sprva sem mislil da bo potrebno zamenjati kakšen kondenzator in podobno... Problem nastane, da je vse uredu na kartici... nic napihnjenega, nic ne manjka, nobenih poskodb, nic skurjenega ... Graficna dobi napajanje, ventilatorji delajo... problem je pa da se na ekranu nic ne izrise. Ce mogoce ve za resitev ali koga, ki to rihta bi bil vesel Smile Hvala lp Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Aktiv.: 4.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2015 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Optimist. Si mislil, da so popravila vedno tako enostavna?
Verjetno problem s kakšnim čipom (slabo prispajkan). Lahko poskusiš reballing. Ni pa nujno, da bo pomagalo.
Nazaj na vrh
Tadej94
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2015 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shmandi je napisal/a:
Optimist. Si mislil, da so popravila vedno tako enostavna?
Verjetno problem s kakšnim čipom (slabo prispajkan). Lahko poskusiš reballing. Ni pa nujno, da bo pomagalo.

hehe Very Happy vem da niso tako enostavna Very Happy mislil sem si, da bi znal biti kak kondenzator... sedaj ko pa vidim da je vse na svojem mestu pa nevem kje bi bila napaka:D
Nazaj na vrh
torrex
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2011 10:06
Aktiv.: 0.40
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2015 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si sprobal vse porte? Prav tako HDMI izhod?
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2015 3:38 pm    Naslov sporočila:  Re: Grafična kartica R9 280x Odgovori s citatom

Tadej94 je napisal/a:
Zdravo.
Imam sledec problem kupil sem defektno graficno kartico z namenom, da bi jo popravil. sprva sem mislil da bo potrebno zamenjati kakšen kondenzator in podobno... Problem nastane, da je vse uredu na kartici... nic napihnjenega, nic ne manjka, nobenih poskodb, nic skurjenega ... Graficna dobi napajanje, ventilatorji delajo... problem je pa da se na ekranu nic ne izrise. Ce mogoce ve za resitev ali koga, ki to rihta bi bil vesel Smile Hvala lp Smile

Na kateri plati (model) to testiraš in koliko je močen napajalnik?

Tadej94
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:37 am    Naslov sporočila:  Re: Grafična kartica R9 280x Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Tadej94 je napisal/a:
Zdravo.

Na kateri plati (model) to testiraš in koliko je močen napajalnik?

GIGABYTE GA-78LMT-USB3 je plata. 650W napajalnik. Vse porte sem sprobal. Grafo priklopil tudi pri kolegu in nic... Pomojem je zanic kater od "mikro" kondenzatorjev na grafi... Nobenih sladi poskodb vezja ni videti... Jutri nesem k strokovnjaku ce se bo sploh lotil popravlati tega... Ce kdo pozna koga lahko javi Smile
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mikro kondenzator? Če imaš v mislih male SMD MLCC, je zelo mala verjetnost.
Niso vedno krivi kondenzatorji. Res je pri novejših napravah (posebej napajalnikih in matičnih) pogost problem, ker so not slabi elektroliti, ki jih napihne. Na grafični imaš pa po vsej verjetnosti polimerne, ki teh težav ponavadi nimajo.
Najpogostejše okvare grafičnih so ponavadi povezane s slabo prispajkanimi procesorji.
Nazaj na vrh
Tadej94
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po 2 dneh gledanja v vezje sem koncno nasel napako.

pa prašam se kje bi se to dalo dobit pa kako bo to najlažje spajkat nazaj?

12290526_10207846390062292_448373496_o.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  708.91 KB
 Pogledana:  91 krat

12290526_10207846390062292_448373496_o.jpg

Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.87
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kater točen model imaš R9 280x (Gigabyte/Sapphire/PowerColor/Asus...). Je kar požeruh (od 100 do 350W), zato sem te spraševal o moči napajalnika in osn.plate, ker na pci-e ver 1.0 so težave štarta. Ampak to zdaj ni več dilema.
Se ti zdi, da sta kondenzatorja izpuhtela ali jih že tovarniško ni montiranih kot še več njih na plati?
Daj raje fotke vseh elektrolitskih kondenzatorjev, ki jih je malo morje pod hladilnikom.

Nazadnje urejal/a DusanK Sre Nov 25, 2015 1:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A misliš, da manjkata kondenzatorja? Za vrednost najbolje, da pomeriš sosednje. Zelo verjetno so vsi enaki.
Kupiš v trgovini z elektronskim materialom.
Prispajkaš s spajkalnikom :)
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda da ti manjkata dva kondenzatorja. Pomeri vrednosti na tistih poleg (C133 in C134), jih kupi in prispajkaj. Kupiš pa v ljubljani (IC, HTE,...) Pazi še na velikost (0201, 0402, 0603,...)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako dvomim, da zaradi tehle dveh kondenzatorjev kompletno izgine slika... Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tadej94
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
Zgleda da ti manjkata dva kondenzatorja. Pomeri vrednosti na tistih poleg (C133 in C134), jih kupi in prispajkaj. Kupiš pa v ljubljani (IC, HTE,...) Pazi še na velikost (0201, 0402, 0603,...)

Kako točno to zmerim in vem, da bo pravi?

Pod hladilnikom sem pogledal večkrat vse je na mestu tako kot mora biti.

Je kako orodje prav za to? Ker jst nevem nemorem to spajkat z navadnim spajkalnikom mi roke prevec trzajo Very Happy
Nazaj na vrh
shmandi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izmeriš z merilnikom kapacitivnosti, LRC metrom...
Napiši s kje si, pa se mogoče najde kdo v bližini, da ti bo pomagal prispajkat.
Lahko prineseš do mene, samo, če si iz Murske, se ti verjetno ne splača do LJ...
Nazaj na vrh
Tadej94
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2015 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

shmandi je napisal/a:
Izmeriš z merilnikom kapacitivnosti, LRC metrom...
Napiši s kje si, pa se mogoče najde kdo v bližini, da ti bo pomagal prispajkat.
Lahko prineseš do mene, samo, če si iz Murske, se ti verjetno ne splača do LJ...

Uh oboje je kar daleč. Sem iz Krškega Very Happy imam LRC meter oz. mislis multimeter. Samo ga neznam nevem na kaj tocno moram obrniti gumb? Imam pa tak multimeter: http://www.vitecom.com/img-productos/75-MY64.10.jpg
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni