|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tadej94 Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2015 9:46 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.12
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2015 9:56 am Naslov sporočila: Grafična kartica R9 280x |
|
|
Zdravo.
Imam sledec problem kupil sem defektno graficno kartico z namenom, da bi jo popravil. sprva sem mislil da bo potrebno zamenjati kakšen kondenzator in podobno... Problem nastane, da je vse uredu na kartici... nic napihnjenega, nic ne manjka, nobenih poskodb, nic skurjenega ... Graficna dobi napajanje, ventilatorji delajo... problem je pa da se na ekranu nic ne izrise. Ce mogoce ve za resitev ali koga, ki to rihta bi bil vesel Hvala lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2015 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Optimist. Si mislil, da so popravila vedno tako enostavna?
Verjetno problem s kakšnim čipom (slabo prispajkan). Lahko poskusiš reballing. Ni pa nujno, da bo pomagalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tadej94 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2015 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
Optimist. Si mislil, da so popravila vedno tako enostavna?
Verjetno problem s kakšnim čipom (slabo prispajkan). Lahko poskusiš reballing. Ni pa nujno, da bo pomagalo. |
hehe vem da niso tako enostavna mislil sem si, da bi znal biti kak kondenzator... sedaj ko pa vidim da je vse na svojem mestu pa nevem kje bi bila napaka:D
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
torrex Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2011 10:06 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.40 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2015 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si sprobal vse porte? Prav tako HDMI izhod?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2015 3:38 pm Naslov sporočila: Re: Grafična kartica R9 280x |
|
|
Tadej94 je napisal/a: |
Zdravo.
Imam sledec problem kupil sem defektno graficno kartico z namenom, da bi jo popravil. sprva sem mislil da bo potrebno zamenjati kakšen kondenzator in podobno... Problem nastane, da je vse uredu na kartici... nic napihnjenega, nic ne manjka, nobenih poskodb, nic skurjenega ... Graficna dobi napajanje, ventilatorji delajo... problem je pa da se na ekranu nic ne izrise. Ce mogoce ve za resitev ali koga, ki to rihta bi bil vesel Hvala lp  |
Na kateri plati (model) to testiraš in koliko je močen napajalnik?
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tadej94 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:37 am Naslov sporočila: Re: Grafična kartica R9 280x |
|
|
DusanK je napisal/a: |
Tadej94 je napisal/a: |
Zdravo.
Imam sledec problem kupil sem defektno graficno kartico z namenom, da bi jo popravil. sprva sem mislil da bo potrebno zamenjati kakšen kondenzator in podobno... Problem nastane, da je vse uredu na kartici... nic napihnjenega, nic ne manjka, nobenih poskodb, nic skurjenega ... Graficna dobi napajanje, ventilatorji delajo... problem je pa da se na ekranu nic ne izrise. Ce mogoce ve za resitev ali koga, ki to rihta bi bil vesel Hvala lp  |
Na kateri plati (model) to testiraš in koliko je močen napajalnik? |
GIGABYTE GA-78LMT-USB3 je plata. 650W napajalnik. Vse porte sem sprobal. Grafo priklopil tudi pri kolegu in nic... Pomojem je zanic kater od "mikro" kondenzatorjev na grafi... Nobenih sladi poskodb vezja ni videti... Jutri nesem k strokovnjaku ce se bo sploh lotil popravlati tega... Ce kdo pozna koga lahko javi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Mikro kondenzator? Če imaš v mislih male SMD MLCC, je zelo mala verjetnost.
Niso vedno krivi kondenzatorji. Res je pri novejših napravah (posebej napajalnikih in matičnih) pogost problem, ker so not slabi elektroliti, ki jih napihne. Na grafični imaš pa po vsej verjetnosti polimerne, ki teh težav ponavadi nimajo.
Najpogostejše okvare grafičnih so ponavadi povezane s slabo prispajkanimi procesorji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tadej94 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Po 2 dneh gledanja v vezje sem koncno nasel napako.
pa prašam se kje bi se to dalo dobit pa kako bo to najlažje spajkat nazaj?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
708.91 KB |
Pogledana: |
91 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kater točen model imaš R9 280x (Gigabyte/Sapphire/PowerColor/Asus...). Je kar požeruh (od 100 do 350W), zato sem te spraševal o moči napajalnika in osn.plate, ker na pci-e ver 1.0 so težave štarta. Ampak to zdaj ni več dilema.
Se ti zdi, da sta kondenzatorja izpuhtela ali jih že tovarniško ni montiranih kot še več njih na plati?
Daj raje fotke vseh elektrolitskih kondenzatorjev, ki jih je malo morje pod hladilnikom.
_________________ Največji čar - električar
Nazadnje urejal/a DusanK Sre Nov 25, 2015 1:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
A misliš, da manjkata kondenzatorja? Za vrednost najbolje, da pomeriš sosednje. Zelo verjetno so vsi enaki.
Kupiš v trgovini z elektronskim materialom.
Prispajkaš s spajkalnikom :)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda da ti manjkata dva kondenzatorja. Pomeri vrednosti na tistih poleg (C133 in C134), jih kupi in prispajkaj. Kupiš pa v ljubljani (IC, HTE,...) Pazi še na velikost (0201, 0402, 0603,...)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekako dvomim, da zaradi tehle dveh kondenzatorjev kompletno izgine slika...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tadej94 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
ule je napisal/a: |
Zgleda da ti manjkata dva kondenzatorja. Pomeri vrednosti na tistih poleg (C133 in C134), jih kupi in prispajkaj. Kupiš pa v ljubljani (IC, HTE,...) Pazi še na velikost (0201, 0402, 0603,...) |
Kako točno to zmerim in vem, da bo pravi?
Pod hladilnikom sem pogledal večkrat vse je na mestu tako kot mora biti.
Je kako orodje prav za to? Ker jst nevem nemorem to spajkat z navadnim spajkalnikom mi roke prevec trzajo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izmeriš z merilnikom kapacitivnosti, LRC metrom...
Napiši s kje si, pa se mogoče najde kdo v bližini, da ti bo pomagal prispajkat.
Lahko prineseš do mene, samo, če si iz Murske, se ti verjetno ne splača do LJ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tadej94 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2015 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
Izmeriš z merilnikom kapacitivnosti, LRC metrom...
Napiši s kje si, pa se mogoče najde kdo v bližini, da ti bo pomagal prispajkat.
Lahko prineseš do mene, samo, če si iz Murske, se ti verjetno ne splača do LJ... |
Uh oboje je kar daleč. Sem iz Krškega imam LRC meter oz. mislis multimeter. Samo ga neznam nevem na kaj tocno moram obrniti gumb? Imam pa tak multimeter: http://www.vitecom.com/img-productos/75-MY64.10.jpg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni