|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2015 8:08 pm Naslov sporočila: Senzor za merjenje magnetnega polja |
|
|
Živjo,
Za nek projekt moram izmeriti količino magnetnega polja, ki ga proizvede kak manjši neodimijev magnet. Zanima me kateri senzor se praviloma uporablja za merjenje takšnega magnetnega polja. Senzor naj bo čim manjši, ker bi ga moral spraviti v ohišje z omejenim prostorom. Slišal sem nekaj govora, da se za to uporabljajo "hall effect" senzorji. Sem na hitro prebrskal na farnellu in ugotovil, da večina teh podpira le digitalni izhod - torej vklop, ko je polje dovolj močno in izklop, ko polje oslabi. Želim pa izmeriti dejansko kako močno je polje in ne le ali je polje prisotno ali ne.
Nekdo mi je tudi omenil, da naj uporabim kar navadni digitalni 3-osni MEMS kompas.
Kakšni so vaši predlogi?
Hvala in lep pozdrav! _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2015 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
To, kar ti omenjaš, je "hall switch"- Magnet je ali ni, jakost magnetnega polja pa meri "hall sensor". No, vsaj pri slednjem je izhod odvisen od jakosti magnetnega polja.
Torej, če gledaš farnell in geslo "hall sensor", išči pod poglavjem "Hall sensors & Tranducers". Jaz bi začel pri poglavju z največ zadetki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2015 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
Hvala ti, očitno sem jih narobe iskal. Našel sem jih pod "Semiconductors - ICs > Sensors > Hall Effect". Vidim, da jih je velika večina v obliki neke 3-pinske SIP/TO-92 in podobne komponente. Je to standardno za tovrstne senzorje? Ker sem namreč pričakoval oz. iskal nekaj, ki ima I2C izhod.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2015 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar si našel je čisti standard, z malo periferije lahko zadevo pelješ na AD pin krmilnika. Če obstajajo v enostavni verziji z i2c komunikacijo ne vem, običajno gre v tem primeru za kaj bolj specifičnega, kot je enkoder ali magnetomer za zemeljsko polje, ki je sicer to kar želiš ampak je zelo občutljiv in ne vem, če boš lahko z njim meril močno polje. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2015 5:47 am Naslov sporočila: |
|
|
No, vredu. Bom pa uporabil še kak ADC vmes, saj jih imam dovolj na zalogi.
Hvala za nasvete.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2015 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
kakšno obliko magneta imaš ? _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pon Nov 30, 2015 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne želiš ubadati z ADC, potem kar vzami 3 osni magnetometer/kompas (kot si sam omenil), kot ga vgrajujejo v moderne naprave. Zadeva je relativno poceni in enostavna za uporabo.
Pazi le na merilno območje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2015 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Se bom malo poigral s temi senzorji. Kompas že imam inštaliran na enem izmed IMU-jev in ta ima I2C izhod, zato nebi smelo biti kakih težav s krmiljenjem. Imam pa tudi navaden hall senzor ALLEGRO MICROSYSTEMS A1301EUA-T (farnell cifra 1198085) in par 16-bitnih ADC-jev z I2C izhodi.
Magnet je majhen neodimijev. Gre se, da izmerim približno razdaljo med senzorjem in magnetom. Rabim samo za par cm razdalje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 233 Aktiv.: 0.98 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2015 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
sicer ne vem točne aplikacije. Par cm zna bit že kar kritično. Prit moraš čim bližje magnetu in vedno enako blizu če boš meritve ponavljal. Prav tako bodi pozoren na pozicijo magneta-polov, število polov, ...
Poglej tudi helmholtzovo tuljavo.
LP kranjc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni