|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
falcon Član

Pridružen-a: Tor 23 Nov 2010 23:51 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.22 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2015 2:36 am Naslov sporočila: Povezava Router-modem |
|
|
Zamenjal sem router, vendar imam težavo, ker se noče povezati z modemom. Kupil sem Router Linksys 1900 AC dual band, vendar sem že pri zagonu naletel na težavo.
Računlnik zazna router in da se vse skonfigurirati, vendar se router sam po sebi nikakor noče povezati z modemom in ne morem na internet. Probal sem vse, kar je v domeni mojega znanja.
Že v nastavitvah sem moral preskočiti opcijo povezave z internetom in sem ta del preskočil misleč, da se bo kasneje, ko vse skonfiguriram povezal. Pa se ni.
Menjal kable, izklapljal napajalne kable. Izvedel reset in ponovno konfiguriral router, pa se nikakor neče sporazumeti z modemom. Moj stari modem (level one) se takoj poveže, zato lahko tudi pišem na forum in sprašujem, če kdo ve, kaj bi lahko bil vzrok. Moje računalniško znanje je povprečno.
Hvala in lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2015 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od internetnega ponudnika.
Če je kabelski modem je potrebno poklicati njihovo podporo in ti vpišejo nov MAC naslov tega novega routerja. Naredijo takoj.
Lahko pa v router nekje v nastavitvah vpišeš/kloniraš mac naslov starega routerja, da se novi router predstavi modemu kot prejšnji in zadeva zlaufa. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2015 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Če direktno na modem priključiš računalnik se poveže? Če ja, potem je teževa na routerju. Kabel si priključil pravilno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perso Neznanec

Pridružen-a: Sob 12 Dec 2015 17:14 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Dec 13, 2015 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Router poveži z modemom preko WAN porta. Računalnike pa preko LAN ali pa wifija.
Če ti zadeva ne deluje napiši še kateri modem in ponudnika interneta imaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
falcon Član

Pridružen-a: Tor 23 Nov 2010 23:51 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.22 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 1:23 am Naslov sporočila: Povezava Router-modem |
|
|
Spoštovani vsi
Problem je bil v MAC številki. Sedaj vse deluje kot mora. Imam Linksys WRT 1900 AC dual-band router in internetni ponudnik se je zaščitil in nikakor nisem mogel klonirati MAC številke starega routerja, tako da sem poklical ponudnika in dodelili so mi novo številko. Potem je šlo brez problema. Sedaj pa imam še eno vprašanje. Ali je možno, da stari router uporabim v kleti, ki bi mi služil kot ojačevalec signala. Namreč v delavnici imam bolj slab signal. Sprašujem, če je mogoče oba routerja kako povezati, da bi glavnega imel v pritličju, "pomožnega- slave" pa v kleti.
Hvala za vso pomoč in lep pozdrav
Brane |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Da se!
Da se med routerji istega proizvajalca, lahko da morata biti tudi istega modela. Različni proizvajalci pa običajno med seboj niso kompatibilni. Drugače pa naložiš na oba routerja kakšen DD-WRT, OpenWRT, Tomatto in nastaviš WDS bridge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Možno je tudi med različnimi routerji, zakaj ne. Če ne gre drugače, jih med seboj povežeš z enim od LAN konektorjev - torej iz lan konektorja prvega routerja na lan 1-4 drugega (pazi...NE na WAN vhod!). Na drugem routerju izklopiš DHCP, pa se le-ta potem obnaša kot brezžično stikalo.
Seveda mora biti IP drugega routerja drugačen kot IP prvega: recimo prvi:192.168.1.1, drugi pa 192.167.1.2.
Pa na drugem se ponavadi izklopi firewall, če je mogoče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
167+1 _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda deluje tudi z različnimi znamkami, še posebej, če je povezava narejena s kablom, ki zagotavlja 100% delovanje. V primeru brezžične povezave pa je delovanje nestabilno tudi z routerji istega proizvajalca (delovanje v načinu repetitor). Priporočam povezavo s kablom, brezžično pa močno odsvetujem  _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se ne bi čisto strinjal, da brezžična povezava ni stabilna. Imam doma narejeno brezžično client-bridge omrežje, primarni usmerjevalnik je asus, client je pa linksys. Razdalja med njima je kakšnih 50 m in mi nikoli ne pade povezava. So pa usmerjevalniki malo višjega cenovnega razreda. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z temi "briđi" se sploh ne splača več igrati odkar se dobi dokaj poceni PowerLine adapterje  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vedno in kadarkoli zamenjam še tako dober in drag powerline za UTP kabel. Čez kabel ga ni...
Glede brezžične...je ali pa ni. Odvisno. Lahko da dela brez težav, lahko pada dol vsakih par minut. Doživel sem že oboje. Enako velja za powerline povezavo. Kolega ima "dokaj poceni" powerline povezavo (cenovno cca 80 evrov) in mu pada dol na cca. teden ali dva. Ker nima druge opcije, pač takrat naredi power cycle in spet dela. In ta "dokaj poceni" varianta lahko deluje na zelo kratko razdaljo... kot povsod tudi tu velja: kolikor denarja, toliko muzike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Vedno in kadarkoli zamenjam še tako dober in drag powerline za UTP kabel. Čez kabel ga ni...
Glede brezžične...je ali pa ni. Odvisno. Lahko da dela brez težav, lahko pada dol vsakih par minut. Doživel sem že oboje. Enako velja za powerline povezavo. Kolega ima "dokaj poceni" powerline povezavo (cenovno cca 80 evrov) in mu pada dol na cca. teden ali dva. Ker nima druge opcije, pač takrat naredi power cycle in spet dela. In ta "dokaj poceni" varianta lahko deluje na zelo kratko razdaljo... kot povsod tudi tu velja: kolikor denarja, toliko muzike. |
S tem se pa ravno ne strinjam. Sam imam v hiši narejeno preko powerline povezavo že več let, pa ni problema.
Če sem natančen, je bil problem, ko sem zamenjal vtičnico na steni s takšno, ki ni imela vijakov za pritrditev žic ampak samo sponke, kamor si vtaknil žico. Napak v povezavi se je pojavila takoj in ja, je delalo kot žnigavec na avtu samo v malo daljših intervalih. Po zamenjavi te vtičnice stvar deluje brez problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
To ni problem kabla ampak problem montaže - ali slab monter ali pa slaba vtičnica. Popolnoma enako bi namreč lahko rekel za powerline - tam samo zamenjaš fazo in si v riti... po možnosti v tistih dveh vtičnicah, kjer sta oba adapterja nista isti fazi, po Murphy-u je ponavadi tako...
Če je kabel narejen in zaključen tako, kot treba, je to to. Kabel je tudi najmanj občutljiv na motnje, sploh če daš f*p.
Saj ne rečem, da je vedno problem. Pravim, da je LAHKO problem, medtem, ko ga pri kablu ni, če je narejen, kot treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2015 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se faze tiče, je pogoj da sta oba adapterja na isti fazi. Če to ni ne dela. Problem je bil samo v priključku kabla na vtičnico. Očitno ležišče in vzmet, ki drži vodnik nista bila dovolj dobro narejena. Z napajanjem 230V tudi za druge uporabnike ni bil problem, problem je bil samo z internetno povezavo.
O monterju je brezveze debatirat, saj ni priklopil samo ene vtičnice.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni