www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava variabilnega napajalnika z LM338
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2016 7:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2. Predlagam uporabo transformatorja z nižjo napetostjo, sedaj si že na meji (vsaj za 7812). Maksimalno 230/20V, lahko tudi malo manj...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

.
Razmisli o možnosti, da del vezja z LM-7812 izdelaš galvansko ločeno, torej s svojim graetz mostičem in gladilnim kondenzatorjem ter ločenim sekundarnim navitjem transformatorja ca. 14..15 V / 1.5A. S tem boš dosegel:

- manjše gretje stabilizatorja LM-7812 ob tokovih obremenitvah,
- možnost sestavljanja variabilnega (LM-338) in fiksnega (LM-7812) izhoda v raznih kombinacijah, npr. +/- 12V,

...sicer upoštevaj, kar ti je v predhodnem sporočilu napisal Lojzek.

Ker gre za univerzalni eksperimentalni napajalnik, ki mu na izhod lahko priklopiš marsikaj, predlagam vgradnjo zaščitnih diod 1N540x, x = 2 ali več.

Bodi pozoren na manjkajočo povezavo med drsnikom in vročo nogico potenciometra (rdeča črta).

LP, S.

PS_LM-338.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  59.24 KB
 Pogledana:  37 krat

PS_LM-338.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lord_KING
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Feb 2016 19:09
Aktiv.: 0.34
Kraj: Ivančna Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, koliko w upore potrebujem?
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si že bil pri Bizgecu? Se mi zdi, da ti bo on odgovoril na zgornje vprašanje tako: "Četrt vata so dovolj, čakaj malo, da jih poiščem!" Smile

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lord_KING
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec mi je trafo in veliko komponent poslal po pošti.
Ali bi so 1n4001 diode primerne, ali raje vzamem 1n5404?

Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Si že bil pri Bizgecu? Se mi zdi, da ti bo on odgovoril na zgornje vprašanje tako: "Četrt vata so dovolj, čakaj malo, da jih poiščem!" Smile

Mr. Green
Joj, uporov pa nimam vseh posortiranih, pa se mi velikokrat zdi lažje iti v trgovino in kupiti. Saj če zvečer kaj hočem zaspajkat potem poiščem med sortiranimi in nesortiranimi, ampak, to zase ni problem...

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem mislil, da je samo pri meni tako. Ko sem še bil v službi, sem hodil na malico v lokal poleg Nanoelektronike in sem pred malico poslal spisek tja, ob malici pa dvignil upore. Doma pa polna škatla od čevljev uporov. d'oh!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lord_KING je napisal/a:

Ali bi so 1n4001 diode primerne, ali raje vzamem 1n5404?

Če misliš na zaščitne diode, vsekakor bolje kot nič. Tudi v data sheet od LM-338 so sicer predlagane 1N400x (x = 2,..).

Je pa tako, da če želiš napajalnik varovati recimo pred priklopom napačno obrnjenega akumulatorja na izhodnih sponkah (npr., da z napajalnikom polniš svinčevo kislinsko akumulatorsko baterijo in pomotoma priklopiš na izhod napajalnika pola akumulatorja med sabo zamenjana), bi pa skoraj rabil paralelno z izhodom diodo 1N540x + še eno varovalko zaporedno v pozitivni izhodni veji zadaj za diodo. Varovalka mora biti hitra in za tokove nekoliko večje, kot je tokovna omejitev LM-338. Tako varovalke ne bo prekurilo, če boš na izhodu napajalnika naredil kratek stik, ker bo tok omejen z interno tokovno omejitvijo LM-338. Če pa boš na izhod priklopil napačno obrnjen akumulator, pa bo skozi zaščitno diodo stekel velik tok, ki bo varovalko prežgal. V najslabšem primeru bo tudi zaščitna dioda prebila v kratek stik, LM-338 in preostanek vezja pa bo preživel...

Glede teh zaščit se moraš sam odločiti, kaj boš vgradil in kaj ne, odvisno od tega, kaj vse nameravaš z napajalnikom početi. Vsekakor pa za napajalnik, ki se bo uporabljal za eksperimentiranje, bolje kaka zaščita več kot manj...
.

Nazadnje urejal/a s56al Pet Feb 12, 2016 8:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lord_KING
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na ceno bom najbrž vzel,kar 1N540x in nekaj 10A varovalk
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:

Je pa res, da bom naslednji teden zelo blizu njega, tako da nikoli ne ves. Cool

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.50
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hej hoj, glede na to, da je Bizgec skoraj sosed, lahko dobiš nekaj diod 1N540x, če ti pa še kaj manjka pa sporoči, tega imam kar nekaj Wink

in če bo tale moj sosed kje v tvoji bližini, ti lahko celo dostavi.

Nazadnje urejal/a Jaka57 Pet Feb 12, 2016 9:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2016 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Hej hoj, glede na to, da je Bizgec skoraj sosed, lahko dobiš nekaj diod 1N540x, če ti pa še kaj manjka pa sporoči, tega imam kar nekaj Wink

in če bo tale moj sosed kje v tvoji bližini, ti lahko celo dostavi.

Ekola, stvar skoraj "ocvrta" Cool

(Lep primer, da se splača napisati kraj bivanja in pisati prve prispevke razumljivo, kajne?)

Lord_KING
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2016 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za dokončanje še potrebujem:
4700uF kondenzator
2x0.1uF
0.33uF
1uF
voltmeter
ampmeter
Lm338
120R
potenciometer 5k (kaj je prednost multiturn?)
Kje bi lahko vse to naročil?

Lord_KING
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2016 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem eksperimenterial z MC7805CT, kasneje sem naredil tudi nastavljiv napajalnik, z potenciometrom, a sem na koncu skuril potenciometer.

1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.08 MB
 Pogledana:  15 krat

1.jpg

Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2016 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po katerem načrtu si pa delal? Za nastavljiv napajalnik je primernejši LM 317 kot pa 7805, saj je le-ta nekako namenjen za "fiksnih" 5V. Da se seveda nekaj regulirati, ampak....

(Pa graetz tudi daj na kak hladilnik)

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni