|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1445 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2011 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred uporabo ventilatorja je po moje dobro prvo spucati že prizadeto mesto drugače lahko z zračenjem hitro razširiš zadevo na mesta kjer v tem trenutku problema še ni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Nov 28, 2011 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plesen se širi s klicami, ki jih nosi zrak naokoli.
Če je zadaj že plesen, potem je fino ko imate lahko vsak dan za kosilo precej "zdrave" "začimbe"
Škoda, da ste montirali kuhinjo "na fiksno" v nedokončano hišo (brez izolacije).
Preden se lotiš česarkoli s pihanjem, je potrebno zaveno odmaknit in očistit, sicer bo šla plesen *povsod*. In smrdelo bo po plesnivem non-stop.
Če daš zadosti močne grelne kable tik ob zid, da se bo zid ogreval na (skoraj) sobno temperaturo, potem v redu. Ni mi pa jasno, kako boš kable namontiral na zid, da bodo na gosto in s čimvečjo površino pokrivali zid - in to brez odmikanja kuhinje?
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem še študiral zadevo in verjetno bom šel res rezat. Na enem delu je od omarice do stene več kot 10cm. Razmišljal sem da bi v pultu naredil luknjo in montiral rešetko ter še eno rešetko na coklu. Ne bo najlepše, bo pa že brez ventilatorjev povzročalo veliko večje kroženja zraka. Z ventilatorji pa...
Kar se kablov tiče sem jih nameraval samo potisniti za omarico kolikor bi mi to dopuščal prostor. V tem primeru bi kabli greli bolj zrak kot steno, ki bi se grela posredno.
Verjetno ideja ni najbolj dodelana, saj so ti kabli namenjeni da se nahajajo "v mediju". Torej bi jih moral za efekt, ki ga potrebujem pritrditi vsaj na steno, če že ne pod omet. Mogoče če bi uporabil kak drugačen varen vir toplote? Bom preveril kako izgledajo tisti grelci za elektro-omarice.
Ja, tole s prenašanjem spor je dober "point". Nisem razmišljal o tem. Glede čiščenja - kar je pri tleh dosežem s spodnje strani. Flek plesni za omarico pa gre do višine okoli pol metra (gledal z ogledalom). Mogoče mi uspe vse prešpricati z varekino in potem postrgati stene s kakim "specialnim" orodjem...
Res bi se rad izognil razdiranju kuhinje. Mogoče bi šlo z leve strani, kjer bi umaknil pečico/ploščo ter potem potegnil ven najprej to in potem še kotno omarico. Da ne boste tavali v razmišljanju je spodaj skica kuhinje.
Kar se tiče hiše je pa ta končana, oz. je bila končana nekih 80 let nazaj
Gre za večstanovanjsko hišo v dveh etažah, s kletjo. Stene so relativno debele, zidane. O fasadi in izolaciji smo se na sestankih do sedaj le pogovarjali. Ne bom lagal - zaenkrat kaže bolj slabo. Pa tudi z zunanjo izolacijo bi bil to še vseeno najbolj hladen del v stanovanju in bi se verjento vlaga vseeno pojavila. Pod tistim oknom bi moral biti radiator....
Opis: |
Postavitev elementov v kuhinji. Plesen je v levem kotu, poleg okna in sicer pod pultom na steni. |
|
Velikost datoteke: |
33.78 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
_________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.92
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Si preveril če ti slučajno ne pušča kakšna cev v zidu ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 29, 2011 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako bi lahko to preveril?
Drugače gredo cevi po tleh in pridejo ravno pod koritom ven. Plesen pa raste v kotu (levo in desno za kotno omarico). Na steni ni videti kakih sledov puščanja...
Je pa napredek. Vnekaj dneh brez cokla se je vlažnost sputila na nestabilnih 75% in segrelo na skoraj 14°C. Plesen še vedno uspeva....
_________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.92
|
Objavljeno: Sre Nov 30, 2011 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Plesen bo še lep čas uspevala. Ko bo pa vlaga kritična bo pa začela tvorit masovno količino spor.
Plesen crkuje šele pri vlažnosti pod 5%
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.48 Kraj: Zagorje ob Savi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Nov 30, 2011 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Če misliš ostati dolgoročno v tem stanovanju bo verjetno najceneje in trajna rešitev razdreti kuhinjo, odštemati omet v višini enega metra in na novo ometati s sušilnim materialom npr. od Keme.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez09 Neznanec

Pridružen-a: Tor 08 Mar 2016 22:48 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.94
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2016 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Tašči je v starejšem bloku brez izolacije in z novimi okni, plesnilo komplet stanovanje- po kotih, za omaricami,....
Pa sem ga znotraj obložil z 2cm stiroporom in potem mrežo čez. Vse zunanje stene. Pa v dnevno sem ji postavil peč na drva- in od tedaj ni niti kančka plesni več. Nikjer. Niti za omarami.
Sedaj, po par letih, so pa izolirali cel blok še zunaj z 15cm stiropora in mislim, da bo še bolj suho po zidovih.
Moraš preprečit stik hladnega zidu z toplim zrakom. Tam se nabira kondenz. Če daš izolacijo vmes, tega prestopa ni- vsaj ne tako na hitro in kondenza ni.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3367 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2016 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Za odvajanje vlage je potrebno ogrevanje in odzračevanje. Topel zrak vzame nase vlago in potem ga je potrebno odvesti proč da pride hladen zrak z nizko vsebnostjo vlage, le tega ogrejemo in prevzame vlago nase itd.
Dobra toplotna izolacija kot je omenil ro-bi deluje, če je vir vlage v zraku. Potem se le ta ne kondezira na mrzli površini, ker je le ta toplotno izolirana od zidu.
Če je vir vlage v zidu, ker prihaja iz temeljev, potem je akcija zahtevnejša - ogrevanje in zračenje, in še boljše, ampak dražje, sanirati hidroizolacijo pod zidom.
Če je to zunanji zid, potem na zunanji strani hiše potko ob hiši asfaltirati ali obložiti in poskrbeti za odvodnjavanje meteorne vode proč od hiše.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni