|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.85 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pet Maj 06, 2016 11:46 am Naslov sporočila: razdiranje električnega razdelilca |
|
|
Je že kdo razdiral električni razdelic, takšen navadni, ki je sponji sliki. Pri razdelilcu se je poškodovala izolacija na kablu, ven se vidijo žice. Imam idejo, če bi se dalo razdreti razdelilec, da nebi nič poškodoval.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
27.84 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
1.53 MB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pet Maj 06, 2016 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Včasih so jih skupaj držali vijaki in se je to dalo brez problema. Dandanes so nekako zakovičeni skupaj. Poizkusi odvrtati alu kovice, pa boš videl kako pa kaj. Če ne greš po drugega v trgovino.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.52
|
Objavljeno: Pet Maj 06, 2016 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pofotografiraš še s spodnje strani?
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pet Maj 06, 2016 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nov stane 3 ali 4 eure.
Če ti da vsak, ki bo pisal odgovor, 20c, lahko zbereš za novega. Samo kako vprašanje še postavi in jih bo dovolj
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RobiStrom Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.75 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 06, 2016 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je zalepjen ali pa so kaki plastični zatiči ali pa oboje. Z dletom ali čem podobnim narazen itd..., če je trgovina daleč .
A ja, če je malo daljši kabel je lahko tudi 10€
_________________ LP Robi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.85 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pet Maj 06, 2016 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam že novega. Drugače bom pa skusil te kovice, ali kaj je že to povrtati. Če ne pa mi od razdelilca ostane vsaj 3m kabla z originalnim vtikačem.
|
1.57 MB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sob Maj 07, 2016 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
To niso kovice, ampak vijaki z glavo brez zareze. Tak vijak brez težav odviješ tako, da v glavo vijaka zvrtaš dve mali luknjici, recimo 1mm, potem pa si narediš namenski izvijač za to. V glavo vijaka lahko porezkaš zarezo, vendar se bo vijak segrel preveč in topil plastiko. Takih in podobnih podaljškov sem odprl že veliko na prej omenjen način. Vijake seveda potem nadomestim z drugimi vijaki, ki so uporabniku prijazni.
Se sprašujete, kako so to v tovarni privijačili skupaj? Sploh niso, vijake so zabili notri v luknjo, nekateri vijaki imajo ob straneh tri majčkene zareze, res majčkene, z ustreznim nastavkom je tak vijak možno odviti ali priviti... tako kot v tovarni, oni imajo ustrezen nastavek
Nekateri vijaki nimajo nič, nobenih zarezic, so popolnoma gladki, take gotovo samo porinejo v luknjo.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05 Prispevkov: 370 Aktiv.: 2.33 Kraj: Maribor okolica
|
Objavljeno: Sob Maj 07, 2016 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
To niso kovice, ampak vijaki z glavo brez zareze. |
Ni nujno, da so vijaki. Ampak samo kovica s špicom, ki se zarije v plastiko (kot trnek).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

|
Objavljeno: Sob Maj 07, 2016 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi je uspelo razdreti, tako kot je napisal v.j.. Imel je prav, so bili vijaki brez zareze. Kabel sem samo malo bolj notr porinil, čez objemko, za 2cm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.87 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Sob Maj 07, 2016 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vijak z zarezami.
|
127.09 KB |
1 krat |

|
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Maj 07, 2016 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale razdelilec ni narejen za servisiranje. Če je kabel poškodovan kupi drugega.
Tisti "Vijaki" so pretopljene palčke, ki držijo pokrova skupaj. Lahko jih sicer povrtaš, a razdelilca ne boš več mogel sestaviti.
Bi pa bilo zanimivo videli kako je tale razdelilec sestavljen. Če boš že razdiral, pripni kakšno sliko.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1662 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Maj 08, 2016 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede, bom še 1x omenil, da originalne vijake brez zareze preprosto nadomestiš z nadomestnimi, normalnimi vijaki, ki seveda obstajajo v enakih dimenzijah.
Pred leti sem v eni od večjih trgovin slučajno naletel na eno večjo zalogo podaljškov 1,5m dolžine in s trojno vtičnico. Bili so tako zelo poceni (smešno poceni), da so bili cenejši od kablov, če bi jih kupil posebej. Kupil sem celotno zalogo, kakšnih 450 kosov je bilo, ko je žena doma to videla, me je vprašala po zdravju... Kable sem porezal in porabil za ene nove izdelke, vtičnice pa shranil, razdeljeval prijateljem, znancem, naključnim obiskovalcem, ... Še danes imam kakšnih 20 ali več vtičnic, ki čakajo na svojo novo nalogo. Ne spomnim se več, koliko sem jih odprl, vem, da jih je bilo ogromno, odpiranje je bila rutina, tiste vijake s 3 zarezicami sem odpiral brez vrtanja, sem naredil nastavek, ki je prijel dovolj, da sem odvil vseh 6 vijakov z lahkoto. Gladke glave vijakov je bilo potrebno vrtati, k sreči niso bili trdi. Nastavek imam še vedno, tudi te vijake sem odvijal rutinsko. Kable sem seveda že zdavnaj porabil, podaljškov ne kupujem več, ker sem našel dobrega dobavitelja kablov za še boljšo ceno.
Tudi podaljški s stikalom in 5 vtičnicami so zaprti na enak način. Včasih se splača popraviti, že zaradi okolja, zakaj bi metal stran, če je možno popraviti, zakaj bi proizvajal smeti in kupoval novega, če ga lahko popravim v nekaj minutah. Aja, res ni narejen za servisiranje, to drži, ampak ga je vseeno možno popraviti. Žice so notri točkovno zvarjene na pločevino, ki je v bistvu kontakni del vtičnice, popravilo je možno s spajkanjem in skrčnimi bužirkami.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

|
Objavljeno: Ned Maj 08, 2016 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je, da ni več videti čisto, tako kot tovarniško, ampak z novimi vijaki se lepo skupaj drži. V glavnem ni luknje, da bi se kje kakšne žice ali kaj videlo ven, ali bi pa prišli prsti zraven. Mogoče bi bilo v redu, če bi še s kakšno zalivko zalil, luknje vijakov. Drugače pa za prvič, da sem kaj takšnega delal je kar v redu. Pri naslednjem bi bilo že lepše videti.
|
1.55 MB |
23 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Ned Maj 08, 2016 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsaka stvar se da odpret z dovolj velikim kladivom.
Brez heca. Če tole želiš odpret imam jaz za take nujne primere dva postopka:
1. Imam zelo drobne ploščate klešče. Vijak pogrejem s spajkalnikom (saj sem štromar) in potem s kleščami odvijem. Segret vijak gre iz plastike z lahkoto.
2. Z žago za železo zažagaš toliko, da narediš zarezo za navaden izvijač, seveda nekako postrani. Grdo, ampak če videz ni pomemben...
3. Kombinacija obojega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni