www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Program za domačo delavnico
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 18, 2007 8:18 pm    Naslov sporočila:  Program za domačo delavnico Odgovori s citatom

Torej...včeraj ko sem po dolgem času spet "zagnal" Clipper sem prišel na idejo, da napišem en programček za evidenco elektronskih komponent v delavnici. Pasivne elemente (upore, kondenzatorje, diode ... ) imam lepo posortirane. To ne predstavlja problema. Problem pa nastane pri iskanju kakega čipovja, katerega imam po kak kos tako, da je v predalnikih po več različnih kosov. Zamisel, kako naj program dela je bila sledeča: Vpišem oznako elementa. Ponudi mi polje za vnos številke predalnika- če elementa ni, v koliko pa je, pa prikaže številko predalnika, ponudi pa popravilo količine. Skratka uporablja se lahko istočano za vnašanje in iskanje ter popravljanje zaloge, v koliko bomo iz predalnika nekaj vzeli oz. ga dopolnili.
Kot sem napisal program je pisan v Cliperju - sicer za DOS a čisto lepo dela v Okenskem okolju. (miš ni aktivna) Program nameravam še dopolniti s tabelarnim brskanjem po bazi. Kompletna baza se izbriše, če se program začene s parametrom " evidenca /brisi_vse " . kak BUG seveda ni izključen saj sem zadevo ravno "spakiral skupaj" . Wink

Nalozil sem popravek - odkril enega BUG-a Wink

V prilogi program. Vsebina arhive se skopira v poljubni direktorj.

evidenca.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  evidenca.zip
 Velikost datoteke:  112.21 KB
 Downloadano:  157 krat

Nazadnje urejal/a Silvo Pet Jan 19, 2007 4:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pogledal sem si malce funkcionalnost tega tvojega programa ...
khm ....
že z običajnim konzolnim dostopom do kakšne SQL baze (n.pr. MySQL) imaš bistveno večjo funkcionalnost in to brez da napišeš eno samo vrstico kode.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukaL
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Aktiv.: 1.28
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:17 am    Naslov sporočila: icon_shocked  Odgovori s citatom

Meni se paa zdi Silvova rešitev super. Enostavno in točno to kar sem iskal... Cool

@Proteus:
Ker nisem ravno vešč "baziranja", kako bi pa ti to drugače naredil?

LP Luka
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:27 am    Naslov sporočila: icon_shocked  Odgovori s citatom

|Luka| je napisal/a:
@Proteus: Ker nisem ravno vešč "baziranja", kako bi pa ti to drugače naredil?

Za take enostavne zadeve je Access več kot odlična zadeva.
Praktično ti ni potrebno narediti nobenega vmesnika ali sploh kaj programirati. Vse kar moraš narediti je to, da določiš strukturo baze.
Podatke enostavno tabelarično vpisuješ v bazo in koristiš vse dobrote, ki jih nudi Access od enostavnega sortiranja in iskanja naprej.
Nazaj na vrh
micabauc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12
Aktiv.: 0.74
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 5:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A čas beži, beži....
Clipper, kje je že to.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ideja je sila dobra. Sam sem pred enim letom razmišljal o takem programčku, vendar nikoli nisem našel časa, da bi se lotil. Uporabil bi pa kar M$ acces za bazo, naredil bi pa še user frendly vmesnik v C#.

Mogoče me bo spet vzpodbudilo, da naredim kaj takega. Very Happy
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 9:26 am    Naslov sporočila:  cliper je predhodnik accessa Odgovori s citatom

Ideja je dobra, izvedba verjetno tudi, le meni ne dela drugega kot vpis v bazo, iskanje po bazi pa mi ne gre.
Najbrž bi moral vedeti kaj o clipperju

Vse rešitve zahtevajo disciplino pri ažuriranju podatkov -- in tukaj noben računlnik ne pomaga. Še vedno velja pravilo garbage in - garbage out
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem program za evidenco materiala že imel. Je pa vedno deloval narobe. Količina in lokacija so bile vedno napačne. Na koncu se je pokazalo, da ni bil kriv program Very Happy.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat imam tak program kar pri sebi v glavi.
Po moje deluje slabo. Vendar se nekateri moji obiskovalci kljub temu čudijo, kako stvari glede na količino sploh najdem. No nekako uspeva.
Glede na to, da sem se v preteklosti ogomno ukvarjal z poslovno informatiko vem, da je nemogoče doseči, da bi stanje v programu in dejansko stanje bila enaka. In to še ni najhuje, vloženo delo ažuriranja ni proporcionalno temu kar rezultat prinese.

Je pa res, da se tudi meni dogaja, da kupujem stvari, ki jih 100% imam doma nekje založene.

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi se naredilo neko miniaturno napravico, ki bi imela LCD zaslon in qwerty tipkovnico? Ali pa vsaj nekaj podobnega tipkovnici (ala mobitel)? Ko kaj delaš, nimaš ravno ves čas računalnika pri roki in vzameš kakšen element in ga ne izpišeš iz evidence...
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Kaj pa če bi se naredilo neko miniaturno napravico, ki bi imela LCD zaslon in qwerty tipkovnico? Ali pa vsaj nekaj podobnega tipkovnici (ala mobitel)? Ko kaj delaš, nimaš ravno ves čas računalnika pri roki in vzameš kakšen element in ga ne izpišeš iz evidence...

Ni problem imeti napravo za vpisovanje pri roki. Problem je vpisati. Naj dvigne roko tisti, kateremu se da sprotno ažurirati podatke. Very Happy

Jur
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 2:13 pm    Naslov sporočila: icon_shocked  Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:

Za take enostavne zadeve je Access več kot odlična zadeva.

Seveda se strinjam. Edina slabost je, da mora biti na računalniku naložen. Uporabnik pa potrebuje za delo tudi nekaj znanja. Tak program velikosti 200k lahko poženeš z diskete, USB ključa ....
V bivšem podjetju smo imeli mrežno aplikacjo za razpis proizvodnje ter delovnih nalogov narejeno v Access-u. Če tako aplikacijo primerjam z ekvivaletntno pisano recimo v Clipperju kaj naj rečem? Poleg seveda lepše grafike se ni pridobilo dosti. Zadeva je z večanjem baze postala strahovito počana. Povečale so se hardwerske zahteve. Na računalniku slabšem pod PII zadeve sploh ni šlo več zagnati. (tak računalnik je za clipperjevo aplikacijo lahko server Wink )

micabauc je napisal/a:
A čas beži, beži....
Clipper, kje je že to.

He he seveda beži.. Prva verzija Cliperja je stara 20 let Summer' 87 Cliperaši se še spomnite Wink. A niti DOS niti Clipper še danes ni mrtev. Poglej v kake manjše trgovine v kaka skladišča, zasebnike ... tam teče še ogromno aplikacij pisanih v Clipperju. Razlog zakaj je bil omenjen zgoraj. (minimalne zahteve pri strojni opremi, stabilno delovanje baz, pa seveda strošek prehoda na drugo aplikacijo)

vilko je napisal/a:
Ideja je dobra, izvedba verjetno tudi, le meni ne dela drugega kot vpis v bazo, iskanje po bazi pa mi ne gre.
Najbrž bi moral vedeti kaj o clipperju

Vse rešitve zahtevajo disciplino pri ažuriranju podatkov -- in tukaj noben računlnik ne pomaga. Še vedno velja pravilo garbage in - garbage out

Vilko posebej narejenega iskanja ni. Če vpišeš v prvo polje element, ki je že v bazi bo na ekran izpisal podatke, ki si jih vpisal. Odprto pa bo le polje za spremembo količine.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Ni problem imeti napravo za vpisovanje pri roki. Problem je vpisati. Naj dvigne roko tisti, kateremu se da sprotno ažurirati podatke. Very Happy

Jur

Jur se strinjam. A osebno bom v bazo skušal vpisat tisto bolj redko čipovje pa recimo kopico TTL-a ter CMOS-a. Tega imam po več predalih ter sploh ne vem, a določeno stvar imam ali ne. Običajno ne grem niti iskat - raje kar kupim, če potrebujem. Računalnik v delavnici je stalno vključen, tako da ažuriranje ne bo problem - večji problem bo vse vpisat noter.
Pred časom sem si naredil podoben program za evidenco literature. Razno literaturo, PDF-je itd običajno iztiskam, ter spiralno vežem. Tega gradiva se je do sedaj nabralo preko 200 skript. Prej sem rabil pol ure, če sem hotel kaj najti. Sedaj potrebujem pol minute. Vsako skripto sem na spirali (hrbtu) oštevilčil. V bazi imam vpisano številko ter opis...Res mi je vnašanje vzelo kar precej časa, a se je izplačalo.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, pridi še k meni !
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Silvo, pridi še k meni !

Darko, sem videl fotografijo tvoje delavnice na HamTech forumu. (sedaj fotografije ne najdem - sem mislil narediti povezavo Wink ) Ti bi potreboval kakih dvajset popisovalcev...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni