|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Čet Jan 18, 2007 8:18 pm Naslov sporočila: Program za domačo delavnico |
|
|
Torej...včeraj ko sem po dolgem času spet "zagnal" Clipper sem prišel na idejo, da napišem en programček za evidenco elektronskih komponent v delavnici. Pasivne elemente (upore, kondenzatorje, diode ... ) imam lepo posortirane. To ne predstavlja problema. Problem pa nastane pri iskanju kakega čipovja, katerega imam po kak kos tako, da je v predalnikih po več različnih kosov. Zamisel, kako naj program dela je bila sledeča: Vpišem oznako elementa. Ponudi mi polje za vnos številke predalnika- če elementa ni, v koliko pa je, pa prikaže številko predalnika, ponudi pa popravilo količine. Skratka uporablja se lahko istočano za vnašanje in iskanje ter popravljanje zaloge, v koliko bomo iz predalnika nekaj vzeli oz. ga dopolnili.
Kot sem napisal program je pisan v Cliperju - sicer za DOS a čisto lepo dela v Okenskem okolju. (miš ni aktivna) Program nameravam še dopolniti s tabelarnim brskanjem po bazi. Kompletna baza se izbriše, če se program začene s parametrom " evidenca /brisi_vse " . kak BUG seveda ni izključen saj sem zadevo ravno "spakiral skupaj" .
Nalozil sem popravek - odkril enega BUG-a
V prilogi program. Vsebina arhive se skopira v poljubni direktorj.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
evidenca.zip |
Velikost datoteke: |
112.21 KB |
Downloadano: |
157 krat |
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Pet Jan 19, 2007 4:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Pogledal sem si malce funkcionalnost tega tvojega programa ...
khm ....
že z običajnim konzolnim dostopom do kakšne SQL baze (n.pr. MySQL) imaš bistveno večjo funkcionalnost in to brez da napišeš eno samo vrstico kode.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LukaL Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59 Prispevkov: 304 Aktiv.: 1.28 Kraj: okolica Grosupljega
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni se paa zdi Silvova rešitev super. Enostavno in točno to kar sem iskal...
@Proteus:
Ker nisem ravno vešč "baziranja", kako bi pa ti to drugače naredil?
LP Luka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
|Luka| je napisal/a: |
@Proteus: Ker nisem ravno vešč "baziranja", kako bi pa ti to drugače naredil? |
Za take enostavne zadeve je Access več kot odlična zadeva.
Praktično ti ni potrebno narediti nobenega vmesnika ali sploh kaj programirati. Vse kar moraš narediti je to, da določiš strukturo baze.
Podatke enostavno tabelarično vpisuješ v bazo in koristiš vse dobrote, ki jih nudi Access od enostavnega sortiranja in iskanja naprej.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
micabauc Član

Pridružen-a: Tor 03 Jun 2003 7:12 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.74 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 5:13 am Naslov sporočila: |
|
|
A čas beži, beži....
Clipper, kje je že to.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Ideja je sila dobra. Sam sem pred enim letom razmišljal o takem programčku, vendar nikoli nisem našel časa, da bi se lotil. Uporabil bi pa kar M$ acces za bazo, naredil bi pa še user frendly vmesnik v C#.
Mogoče me bo spet vzpodbudilo, da naredim kaj takega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 9:26 am Naslov sporočila: cliper je predhodnik accessa |
|
|
Ideja je dobra, izvedba verjetno tudi, le meni ne dela drugega kot vpis v bazo, iskanje po bazi pa mi ne gre.
Najbrž bi moral vedeti kaj o clipperju
Vse rešitve zahtevajo disciplino pri ažuriranju podatkov -- in tukaj noben računlnik ne pomaga. Še vedno velja pravilo garbage in - garbage out
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem program za evidenco materiala že imel. Je pa vedno deloval narobe. Količina in lokacija so bile vedno napačne. Na koncu se je pokazalo, da ni bil kriv program .
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat imam tak program kar pri sebi v glavi.
Po moje deluje slabo. Vendar se nekateri moji obiskovalci kljub temu čudijo, kako stvari glede na količino sploh najdem. No nekako uspeva.
Glede na to, da sem se v preteklosti ogomno ukvarjal z poslovno informatiko vem, da je nemogoče doseči, da bi stanje v programu in dejansko stanje bila enaka. In to še ni najhuje, vloženo delo ažuriranja ni proporcionalno temu kar rezultat prinese.
Je pa res, da se tudi meni dogaja, da kupujem stvari, ki jih 100% imam doma nekje založene.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.58 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi se naredilo neko miniaturno napravico, ki bi imela LCD zaslon in qwerty tipkovnico? Ali pa vsaj nekaj podobnega tipkovnici (ala mobitel)? Ko kaj delaš, nimaš ravno ves čas računalnika pri roki in vzameš kakšen element in ga ne izpišeš iz evidence...
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Kaj pa če bi se naredilo neko miniaturno napravico, ki bi imela LCD zaslon in qwerty tipkovnico? Ali pa vsaj nekaj podobnega tipkovnici (ala mobitel)? Ko kaj delaš, nimaš ravno ves čas računalnika pri roki in vzameš kakšen element in ga ne izpišeš iz evidence... |
Ni problem imeti napravo za vpisovanje pri roki. Problem je vpisati. Naj dvigne roko tisti, kateremu se da sprotno ažurirati podatke.
Jur
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Za take enostavne zadeve je Access več kot odlična zadeva.
|
Seveda se strinjam. Edina slabost je, da mora biti na računalniku naložen. Uporabnik pa potrebuje za delo tudi nekaj znanja. Tak program velikosti 200k lahko poženeš z diskete, USB ključa ....
V bivšem podjetju smo imeli mrežno aplikacjo za razpis proizvodnje ter delovnih nalogov narejeno v Access-u. Če tako aplikacijo primerjam z ekvivaletntno pisano recimo v Clipperju kaj naj rečem? Poleg seveda lepše grafike se ni pridobilo dosti. Zadeva je z večanjem baze postala strahovito počana. Povečale so se hardwerske zahteve. Na računalniku slabšem pod PII zadeve sploh ni šlo več zagnati. (tak računalnik je za clipperjevo aplikacijo lahko server )
micabauc je napisal/a: |
A čas beži, beži....
Clipper, kje je že to. |
He he seveda beži.. Prva verzija Cliperja je stara 20 let Summer' 87 Cliperaši se še spomnite . A niti DOS niti Clipper še danes ni mrtev. Poglej v kake manjše trgovine v kaka skladišča, zasebnike ... tam teče še ogromno aplikacij pisanih v Clipperju. Razlog zakaj je bil omenjen zgoraj. (minimalne zahteve pri strojni opremi, stabilno delovanje baz, pa seveda strošek prehoda na drugo aplikacijo)
vilko je napisal/a: |
Ideja je dobra, izvedba verjetno tudi, le meni ne dela drugega kot vpis v bazo, iskanje po bazi pa mi ne gre.
Najbrž bi moral vedeti kaj o clipperju
Vse rešitve zahtevajo disciplino pri ažuriranju podatkov -- in tukaj noben računlnik ne pomaga. Še vedno velja pravilo garbage in - garbage out |
Vilko posebej narejenega iskanja ni. Če vpišeš v prvo polje element, ki je že v bazi bo na ekran izpisal podatke, ki si jih vpisal. Odprto pa bo le polje za spremembo količine.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Ni problem imeti napravo za vpisovanje pri roki. Problem je vpisati. Naj dvigne roko tisti, kateremu se da sprotno ažurirati podatke.
Jur
Jur se strinjam. A osebno bom v bazo skušal vpisat tisto bolj redko čipovje pa recimo kopico TTL-a ter CMOS-a. Tega imam po več predalih ter sploh ne vem, a določeno stvar imam ali ne. Običajno ne grem niti iskat - raje kar kupim, če potrebujem. Računalnik v delavnici je stalno vključen, tako da ažuriranje ne bo problem - večji problem bo vse vpisat noter.
Pred časom sem si naredil podoben program za evidenco literature. Razno literaturo, PDF-je itd običajno iztiskam, ter spiralno vežem. Tega gradiva se je do sedaj nabralo preko 200 skript. Prej sem rabil pol ure, če sem hotel kaj najti. Sedaj potrebujem pol minute. Vsako skripto sem na spirali (hrbtu) oštevilčil. V bazi imam vpisano številko ter opis...Res mi je vnašanje vzelo kar precej časa, a se je izplačalo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, pridi še k meni !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Jan 19, 2007 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Silvo, pridi še k meni ! |
Darko, sem videl fotografijo tvoje delavnice na HamTech forumu. (sedaj fotografije ne najdem - sem mislil narediti povezavo ) Ti bi potreboval kakih dvajset popisovalcev...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni