www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LM 7805

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
UGIE
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Maj 2016 15:11
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 1:46 pm    Naslov sporočila: icon_question LM 7805 Odgovori s citatom

PODRAVLJENI

Nabavil sem čip LM 7805 , zato da bi vezal več led diod zaporedno in da bi vse diode bolj gorela, a mi poskus ni uspel, poleg tega je sem na prvi priklo dal 9v na drugem ni nič, na tretjem gre pa naprej led dioda ter se po 5 zaporedju konča z ozemljitvijo, lepo vas prosim če kdo ve kaj je narobe da bi mi lahko pomagal.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 2:22 pm    Naslov sporočila: icon_question Re: LM 7805 Odgovori s citatom

UGIE je napisal/a:
PODRAVLJENI

Nabavil sem čip LM 7805 , zato da bi vezal več led diod zaporedno in da bi vse diode bolj gorela, a mi poskus ni uspel, poleg tega je sem na prvi priklo dal 9v na drugem ni nič, na tretjem gre pa naprej led dioda ter se po 5 zaporedju konča z ozemljitvijo, lepo vas prosim če kdo ve kaj je narobe da bi mi lahko pomagal.

lp

Takole na hitro: VSE je narobe! d'oh!

bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.68
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot ti je že predhodnik napisal -kaj vse je narobe ?. Čeprav si nov na forumu ( kot vidim po datumu pridružitve) se najprej potrudi in malo bolj razumljivo opiši problem . Če ne znaš opisati pa stvar nariši kako si zvezal pa ti bomo lahko svetovali.

LP Brane

UGIE
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj takega, razložiti neznam

WP_20160529_001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.11 MB
 Pogledana:  6 krat

WP_20160529_001.jpg

WP_20160529_001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.11 MB
 Pogledana:  5 krat

WP_20160529_001.jpg

Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš multimeter?
Koliko ohmov ima upor?
Veži:
9V)---[in out]---[1kohm]---l>l---(0V

Nato pomeri padec napetosti na diodi, ki bo nekje med 1,8 in 2 V.
Naslednji trenutek ti bo jasno, zakaj 4 diode zaporedno ne svetijo na 5 V napetosti.

Pomeri tudi diode z multimetrom na območju --l>l-- .
Ni vseeno, kako so obrnjene oziroma kje je (+) in kje (-). Pozorno si poglej diodo od strani in ti bo za vselej jasno, da na mali "trikotnik" priključiš (+), na veliko ploščico pa (-).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ti ni treba veliko razlagati.
Jaz ko se spravim peči pecivo, ponavadi preberem recept.
Si to kar tako iz glave povezal, ali si kje prebral kak recept, reciva temu NAČRT?
Potem bomo vsi vedeli o čem se pogovarjamo, čeprav je le LM7805, en upor in pa nekaj ledic.
Tudi tebi verjetno tole nič ne pomeni, je pa dobro ratalo, verjemi.
Pecivo

UGIE
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:00 pm    Naslov sporočila:  upor Odgovori s citatom

upor ima 12 Omega
in ja imam multimeter
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:22 pm    Naslov sporočila:  Re: upor Odgovori s citatom

UGIE je napisal/a:
upor ima 12 Omega
in ja imam multimeter

Ne boš verjel, ampak po mojem vsaj 95% članov tega foruma točno ve kaj je narobe s tvojo vezavo, vendar, če se tebi ne da sodelovati, se pa zaje***aj sam s seboj.

bbrane je napisal/a:

...
Če ne znaš opisati pa stvar nariši kako si zvezal pa ti bomo lahko svetovali.
LP Brane

...
Bizgec65 je napisal/a:
Saj ti ni treba veliko razlagati.
...
Si to kar tako iz glave povezal, ali si kje prebral kak recept, reciva temu NAČRT?
Potem bomo vsi vedeli o čem se pogovarjamo, čeprav je le LM7805, en upor in pa nekaj ledic.
...

UGIE
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja jaz pa nevem ker sem še začetnik, in ne nevem kaj je narobe in kako bi to napako odpravil, ker se ze 3 ure odpravlam napako.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LED diode imajo padec napetosti na kolenu od cca 2V pa tja do 3.8V, vezava dveh zaporedno pri 5V stabilizatorju je že na meji, da bi sploh kaj svetilo pri zaporedni vezavi.

Diode veži vzporedno. Se pravi vse mase(minuse) skupaj in za vsako diodo upor iz 5V na diodo tako, da omejiš tok nekje na 20-50mA.

Npr. Padec na diodi 3V, razlika do 5V je 2V, če hočeš tok 20mA torej R=U/I=2V/0,02A=100ohm

Bizgec65
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UGIE je napisal/a:
Ja jaz pa nevem ker sem še začetnik, in ne nevem kaj je narobe in kako bi to napako odpravil, ker se ze 3 ure odpravlam napako.

Dobro, to mi je jasno, ampak, da pa vztrajno nočeš pokazati kaj sploh bi rad naredil in po kakšnem načrtu si tole na sliki zvezal, mi pa ni jasno. Se "pardoniram", ker sem napačno prebral tvoj prvi prispevek, ampak je tudi tako napisan...
UGIE je napisal/a:
PODRAVLJENI

lp

(od naslova naprej bi lahko vse pobarval na rdeče)

Ledice NE krmilimo z napetostjo ampak s tokom, če bi še malo pregledal tu po forumu, je bila o tem v nekem obdobju skorajda največ napisano.
Dorijan je tudi lepo napisal

UGIE
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak vseeno HVALA!!!! tudi za opozorila glede mojih napak pravopisa in se tudi upravičujem za moje nejasne odgovore in nepotrebne odgovore

WP_20160529_002.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.67 MB
 Pogledana:  7 krat

WP_20160529_002.jpg

Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.81
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej si malo o svetlečih diodah tukaj.
Mislim, da bi bilo bolje, da si z 7805 narediš tokovni vir in ne napetostni. Opisan je na strani 7, slika 4 v tem dokumentu.
R1 se za 7805 in izračuna R1=5/0,02 Rezultat je v ohmih.
Seveda pa mora Uin (vhodna napetost) biti ustrezno visoka glede na priključene LED. Po tvoji sliki imaš vse različne barve in s tem tudi različne kolenske napetosti LED. Po tabeli iz Wikipedije si seštej napetosti posameznih LED ter dodaj še okoli 2V za stabilizator in boš dobil Uin.

aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.19
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2016 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa kakšen kondl ne škodi....
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni