|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
UGIE Član

Pridružen-a: Ned 01 Maj 2016 15:11 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 1:46 pm Naslov sporočila: LM 7805 |
|
|
PODRAVLJENI
Nabavil sem čip LM 7805 , zato da bi vezal več led diod zaporedno in da bi vse diode bolj gorela, a mi poskus ni uspel, poleg tega je sem na prvi priklo dal 9v na drugem ni nič, na tretjem gre pa naprej led dioda ter se po 5 zaporedju konča z ozemljitvijo, lepo vas prosim če kdo ve kaj je narobe da bi mi lahko pomagal.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.25 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 2:22 pm Naslov sporočila: Re: LM 7805 |
|
|
UGIE je napisal/a: |
PODRAVLJENI
Nabavil sem čip LM 7805 , zato da bi vezal več led diod zaporedno in da bi vse diode bolj gorela, a mi poskus ni uspel, poleg tega je sem na prvi priklo dal 9v na drugem ni nič, na tretjem gre pa naprej led dioda ter se po 5 zaporedju konča z ozemljitvijo, lepo vas prosim če kdo ve kaj je narobe da bi mi lahko pomagal.
lp |
Takole na hitro: VSE je narobe!
_________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.68 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot ti je že predhodnik napisal -kaj vse je narobe ?. Čeprav si nov na forumu ( kot vidim po datumu pridružitve) se najprej potrudi in malo bolj razumljivo opiši problem . Če ne znaš opisati pa stvar nariši kako si zvezal pa ti bomo lahko svetovali.
LP Brane
_________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
UGIE Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj takega, razložiti neznam
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.11 MB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
1.11 MB |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš multimeter?
Koliko ohmov ima upor?
Veži:
9V)---[in out]---[1kohm]---l>l---(0V
Nato pomeri padec napetosti na diodi, ki bo nekje med 1,8 in 2 V.
Naslednji trenutek ti bo jasno, zakaj 4 diode zaporedno ne svetijo na 5 V napetosti.
Pomeri tudi diode z multimetrom na območju --l>l-- .
Ni vseeno, kako so obrnjene oziroma kje je (+) in kje (-). Pozorno si poglej diodo od strani in ti bo za vselej jasno, da na mali "trikotnik" priključiš (+), na veliko ploščico pa (-).
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ti ni treba veliko razlagati.
Jaz ko se spravim peči pecivo, ponavadi preberem recept.
Si to kar tako iz glave povezal, ali si kje prebral kak recept, reciva temu NAČRT?
Potem bomo vsi vedeli o čem se pogovarjamo, čeprav je le LM7805, en upor in pa nekaj ledic.
Tudi tebi verjetno tole nič ne pomeni, je pa dobro ratalo, verjemi.
Pecivo
_________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
UGIE Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:00 pm Naslov sporočila: upor |
|
|
upor ima 12
in ja imam multimeter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:22 pm Naslov sporočila: Re: upor |
|
|
upor ima 12
in ja imam multimeter |
Ne boš verjel, ampak po mojem vsaj 95% članov tega foruma točno ve kaj je narobe s tvojo vezavo, vendar, če se tebi ne da sodelovati, se pa zaje***aj sam s seboj.
bbrane je napisal/a: |
...
Če ne znaš opisati pa stvar nariši kako si zvezal pa ti bomo lahko svetovali.
LP Brane |
...
Bizgec65 je napisal/a: |
Saj ti ni treba veliko razlagati.
...
Si to kar tako iz glave povezal, ali si kje prebral kak recept, reciva temu NAČRT?
Potem bomo vsi vedeli o čem se pogovarjamo, čeprav je le LM7805, en upor in pa nekaj ledic.
...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
UGIE Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja jaz pa nevem ker sem še začetnik, in ne nevem kaj je narobe in kako bi to napako odpravil, ker se ze 3 ure odpravlam napako.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
LED diode imajo padec napetosti na kolenu od cca 2V pa tja do 3.8V, vezava dveh zaporedno pri 5V stabilizatorju je že na meji, da bi sploh kaj svetilo pri zaporedni vezavi.
Diode veži vzporedno. Se pravi vse mase(minuse) skupaj in za vsako diodo upor iz 5V na diodo tako, da omejiš tok nekje na 20-50mA.
Npr. Padec na diodi 3V, razlika do 5V je 2V, če hočeš tok 20mA torej R=U/I=2V/0,02A=100ohm
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja jaz pa nevem ker sem še začetnik, in ne nevem kaj je narobe in kako bi to napako odpravil, ker se ze 3 ure odpravlam napako. |
Dobro, to mi je jasno, ampak, da pa vztrajno nočeš pokazati kaj sploh bi rad naredil in po kakšnem načrtu si tole na sliki zvezal, mi pa ni jasno. Se "pardoniram", ker sem napačno prebral tvoj prvi prispevek, ampak je tudi tako napisan...
PODRAVLJENI
lp |
(od naslova naprej bi lahko vse pobarval na rdeče)
Ledice NE krmilimo z napetostjo ampak s tokom, če bi še malo pregledal tu po forumu, je bila o tem v nekem obdobju skorajda največ napisano.
Dorijan je tudi lepo napisal
|
Nazaj na vrh |
|
 |
UGIE Član

|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ampak vseeno HVALA!!!! tudi za opozorila glede mojih napak pravopisa in se tudi upravičujem za moje nejasne odgovore in nepotrebne odgovore
|
1.67 MB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.81 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2016 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej si malo o svetlečih diodah tukaj.
Mislim, da bi bilo bolje, da si z 7805 narediš tokovni vir in ne napetostni. Opisan je na strani 7, slika 4 v tem dokumentu.
R1 se za 7805 in izračuna R1=5/0,02 Rezultat je v ohmih.
Seveda pa mora Uin (vhodna napetost) biti ustrezno visoka glede na priključene LED. Po tvoji sliki imaš vse različne barve in s tem tudi različne kolenske napetosti LED. Po tabeli iz Wikipedije si seštej napetosti posameznih LED ter dodaj še okoli 2V za stabilizator in boš dobil Uin.
_________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2016 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa kakšen kondl ne škodi....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni