www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lotanje bakrenih cevi (ogrevanje)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za take hece je pravi postopek le trdo lotanje, kjer je baker treba segret do žarjenja.
Pogojno, če bi sestavljal s T kosi, bi lahko zadevo spacal s srebrovim lotom (tališče okrog 500°C).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egonh
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Jun 2009 10:27
Aktiv.: 0.32
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za izdelavo cevnega registra ne smeš vrtati lukenj v cev ( z svedrom ) ampak obstaja za ta namen orodje z katerim izvlečeš material iz osnovne cevi. Na ta način ima pripravljena luknja steno visoko cca 2mm, ki služi kot opora tranki cevi. Ima Madmax prav, od tukaj naprej pa trdi lot.
Orodje za izvlačenje se še dobi pri kakšnem trgovcu z bakrom ( Štern )
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

4.10.14.
Kako pa je z lotanjem prehodnih medeninastih kosov - lahko medeninasti kos prej privijemo (in namažemo s predivom/pasto) in šele potem lotamo?

Sicer se trudim prej lotati ampak nekaj spojev je takih, kjer verjetno ne bo šlo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem to rešil tako, da sem z mokro cunjo objel po navojih, kjer je predivo in grel z gorilcem bolj na strani cevi. Tako predivo ne bo doseglo prevelike temperature.

Ravno zaključujem projekt centralna napeljava po celem stanovanju in sem takih primerov kar nekaj. Ampak res, če se ni dalo izogniti.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tretjic je napisal/a:
4.10.14.
Kako pa je z lotanjem prehodnih medeninastih kosov - lahko medeninasti kos prej privijemo (in namažemo s predivom/pasto) in šele potem lotamo?

Sicer se trudim prej lotati ampak nekaj spojev je takih, kjer verjetno ne bo šlo...

Ali lahko jajcno solato naredis preden jajca skuhas? Najprej lotaj, potem pa predivo ..... Drugace pa narobe razmisljas o vrstnem redu!

EDIT, drugace pa na ravno izdelan- se tekoc lot- lot pase mokra cunja, se bolj kot prava temperatura
Nazaj na vrh
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V firmi, kjer sem bil nekdaj zaposlen, smo imeli pod takim spojem obešeno kanto. Sprazniš jo vsakih nekaj dni. Shocked
egonh
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Jun 2009 10:27
Aktiv.: 0.32
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2014 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spoj, ki ga ne moreš rešiti brez tega da ga prej "zadihtaš" rešiš z medeninastim holandcem.
Nazaj na vrh
Tvrtko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 19 Jun 2016 22:49
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2016 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Ker imam podoben problem z lotanjem se obračam na strokovnjake tega foruma v upanju, da mi boste pomagali.

Ker sem lani kupil peč na pelete za zalogovnikom so mi ostali ventili in do njih ne morem priti. Zdaj je pravi čas da jih prestavim na doseg roke.

Naj povem da sem tu in tam prej kak lot zlotal a nikoli prej na cevi ф 28 mm.

Ker sem se odločil imeti (tako imenovano) vremensko vodeno regulacijo v upanju da mi bo dodatno zmanjšala porabo peletov sem za ta namen zmontiral tripotni motorni regulirni ventil in regulacijo za omenjeni ventil. Regulacija in tripotni ventil sta od firšta.

Vse se je teklo po načrtu do zadnjega spoja, ko prideš do prehoda z bakra na železno debelo stensko cev. Tu sem naredil prehod s 1 ½'' cola na ф 28 mm, prej sem na medeninasti navoj prilotal bakreno koleno 90 ste in ga ušraufal v (holender) spoja 1 ½'' cola. Bakreno koleno 90 stopin leži v vodoravnemu položaju in na njega hočem prilotati spoj in tu nastaja moja težava.

Omenjeni spoj sem ogreval in ogreva a cin se mi ne prime na spoju. Poskušal sem dodatno brusiti in s pasto mazati mesto spoja, brez uspeha sploh se noče cin staliti na spoju.

Predvidevan, da mi se je vode nakapalo na mesto spoja in da voda leži in odnaša temperaturo s spoja. Spet se sprašujem od kod voda? debelostenske železne cevi sem porezal pred 4-5 dnevi in ni voda kapljala iz cevi.

Imam samo eno razlago za moj nastali problem. Ker sem prej zalotal en za drugemu 4 spoja (lota), ter zaradi fizične lastnosti, temperatura gre od spodaj navzgor se je temperatura prenašala na železne cevi v katerimi je zaostala vlaga in na ta način pritekla voda na mesto spoja in mi zaradi tega ne vzpeva zavariti spoj.

Sprašujem strokovnjake ali imam prav in kaj narediti?
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2016 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baker se najlepše očisti s HCl. Spajka pa s SMD reflow pasto ki vsebuje tudi svinec.
Res potem ne dobiš ROHS certifikata, ampak..... Očistiš (kar namočiš v HCL), obrišeš s papirnato brisačo, namažeš s pasto, sestaviš, pogreješ z gorilnikom in fertik. Nič ni treba dodajati cina.

@Tvrtko
Vzemi močnejši gorilnik. Tvoj očitno ne segreje dovolj vsega skupaj.

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2016 6:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na železno cev moraš narediti navoj, potem pa nanj priviti nek bakreni del z matico (nimam pojma, kako se imenuje) in od tam naprej delaš z bakrom. Seveda spoj tesniš s teflonom/vrvico/prejo in morebiti tudi s tesnilom. Odvisno, kaj boš uporabil.

Spajkanja železa in bakra bi se jaz izogibal. Če pa že, bi moral narediti srebrov lot, kar pa brez acetilena sam težko narediš.

Na žalost ti sedaj ne morem slikat kako imam narejeno jaz.....

Eh... brezveze odgovor Whistle sem še enkrat prebral in vidim da samega bakra ne moreš zlotat....
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2016 9:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih se zgodi, ko segrevaš spoj, se nekje upari voda in potem kot kondenz kaplja na spoj in ti ga hladi. Ko pa imaš malo vode na bakru je pa skoraj nemogoče zalotati spoj. Poskusi se znebiti vode od koder koli pač že prihaja.

Ker omenjaš holender, ne moreš najprej zalotati in nato priviti holender?
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.94

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2016 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi pri meni se je delalo iz železnih cevi na baker. Na železno cev je mojster porezal navoj, gor z predivom navil kos, v katerega je prej zalotal kos bakrene cevi. Potem naprej pa ni problema.

DSC_5923 (Medium).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  238.85 KB
 Pogledana:  28 krat

DSC_5923 (Medium).JPG

Tvrtko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 19 Jun 2016 22:49
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2016 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vljudno se vsem zahvaljujem za izkazano pomoč pri rešitvi mojega problema.

Danes sem rešil problem tako, da sem uporabil dva plinska gorilnika. Z enim plinskim gorilnikom sem ogreval koleno, z drugim pa mesto spoja.

Sreča pa imam dva plinska gorilnika en, je izi drugi pa profi. Z izi gorilnikom sem ogreval koleno in na ta način preprečil odhajanje temperature na železno cev, z profi pa ogreval mesto spoja, ki je takoj prijel lot.

Zelo dobra rešitev v primeru da ostane vode na mestu lota. Mislim da je kriva voda ki se je nakapljala oz. zadržala na mestu spoja-prehoda iz železne cevi na bakreno. Glede na to da so moje cevi pod stropom in ležijo v vodoravnemu položaju prehod iz 1 1/2 cola na ф 28 mm je višinska razlika cca. 6-8 mm. Dokler sem jaz pripravljal druge zvare tu se je nabralo nekaj vode ni pa kapljala iz cevi.

Toliko je bilo vode, da je nagajala hotela je izprobati mojo iznajdljivost. Boo hoo!

Še enkrat hvala vsem za izkazano pripravljenost za pomoč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Stran 9 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni