|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2016 5:42 am Naslov sporočila: Atmega32 LCD prikazuje naključne črke ob vklopu releja |
|
|
Pozdravljeni,
imam sledeč problem... Z atmego32 krmilim 4 releje - rele plošča iz ebayja, ki pa ima diodo za vsak rele. eden od teh vklaplja kontaktor. V trenutku ko izklopi kontaktor, se čip ali resetira ali pa začne izpisovati naključne črke na LCD display-ju, ki ne izginejo dokler ne resetiram čipa. Včasih se koda kljub naključnim prikazovanjem črk še vedno izvaja, včasih pa program zmrzne. To se pojavlja samo če je priključen na rele kontaktor. Napajanje je na drugi fazi kot kontaktor, na LCD sem dal 10uF kondenzator, ni nič pomagalo. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2016 7:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Filtrirat moraš na kontaktih od releja.
Ker na PCBju od MCUja verjetno ne moreš dobro pofiltrirati motenj.
Možno je tudi da bi pomagala menjava napajalnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2016 7:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa naj filter izvedem? Napajalnik je nov, za na DIN letev v omarco. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2016 7:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Vezje je preobčutljivo poleg ostalega na magnetno polje kontaktorja! Jest imam podoben problem z programsko uro (LCD) za 230~, ki mi vklaplja 30W trafo, ki je preblizu - 15cm do ure (digitalne) . Nastavitve ostanejo/dela, a LCD-ju se zblenta prvič po priklopu in če fizično ne razdrem prog.ure (Lcd razkopljem), je ne morem manual preprogramirat, ker prikazuje hieroglife. Pomisli tudi na to poleg ostalega ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2016 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Si program sam napisal?
Izpis na LCD prestavi pred pisanje na izhode.
0,2 sekunde po pisanju na izhode ne piši ničesar na LCD.
V skrajnem primeru vsakih nekaj sekund ponovno inicializiraj LCD.
Drugače pa uredi GND, da vezje ne bo vleklo motenj nase. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2016 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Filtriraj izhode relejev z varistorji ali kondenzatorji. Ali imaš diode na tuljavici releja? Dodaj ustrezno močne kondenzatorje na regulator. 100n/10n kondenzatorje na vhode MPU. V skrajnem primeru, ko vse odpove lahko ob vsakem vklopu/izklopu releja ponovno inicializiraj LCD. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pet Jul 08, 2016 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem imel podoben problem (z razliko, daje bila rele plošča home made). Za silo sem teževo rešil z Snubber filtrom . Preden sem dodal filter, sam sistem ni bil uporaben, po dodajanju pa je sistem funkcionalen, a se občasno še pokvari izpis. To sem potem rešil z občasno inicializacijo LCD-ja.
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni