|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Esco Član

Pridružen-a: Čet 03 Okt 2013 19:51 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.15 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2016 9:10 pm Naslov sporočila: LED razsvetljava individualne hiše |
|
|
Pozdravljeni, sem samograditelj individualne hiše. Odločil sem se, da bom celotno hišo razsvetljeval z led trakovi. Led trakovi bodo 14.8 W toplo bele barve 3000K, 60 LED/meter. Za celotno hišo bom porabil cca 80m led trakov. Led trakovi bodo v aluminijastih profilih, vse to pa bodo napajali napajalniki 4x400W (watt LED x1,25= napajalnik) direktno iz glavne elektro omare. Nobena luč ne bo presegla 60W na stikalo kar je cca 5A max. Moje vprašanje je sledeče:
1. Imel bom navadna stikala 16A 110~250V, čeprav bom prižigal luči z 12V/60W ali je tu kakšen problem, ali morajo biti stikala posebna, pravijo da se ta stikala lahko ''zalotajo'' pri vklopu ali izklopu.
2. Ali je kakšna posebna vezava oz debeline žic do razdelilne doze ali je enako kot pri izmeničnem toku
In se najbolj pomembno, vsa ta roba bo s Kitajske, ne se prijet za glavo, vse elemente sem dve leti nazaj naročil in jih zmontiral v brunarici, za enkrat dela dobro samo ne vem kaj lahko pričakujem.
Hvala za vaše mnenje
Lp Esco  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobek220 Član

Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21 Prispevkov: 196 Aktiv.: 1.01 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2016 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne uporabiš več napajalnikov in s stikalom vklopiš samo napajalnik na 220v strani za tisto luč ki jo potrebuješ? S tem tudi stikalo ne trpi toliko. Instalacijo pa narediš normalno kot da imaš navadne luči. _________________ Kak je lepo ko je fajn
Nazadnje urejal/a bobek220 Ned Avg 07, 2016 10:21 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Avg 06, 2016 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je problem, ker so običajna stikala narejena za AC napetost. Za DC napetost rabiš namenska stikala, ker se s preklapljanjem DC napetosti stikala bolj obrabljajo.
Kar se kablov tiče ni panike. Morajo zdržati tok, ki ga povzroči stik na koncu kablov, tako da se izolacija ne poškoduje. Če imaš 400W napajalnike pri 12V to prinese 33A. Torej boš rabil kar precej debele kable.
Ne vem, če mi je všeč tvoja izbira.
Tudi izkoristek napajalnika bo slab, ker bo večino časa deloval z minimalno obremenitvijo.
Ne pozabi na to, da se napajalniki grejejo. Rabijo neke vrste prepih. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Esco Član

|
Objavljeno: Ned Avg 07, 2016 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
bobek220 je napisal/a: |
Zakaj pa ne uporabiš več napajalnikov in s stikalom vklopiš samo napajalnik na 220v strani za tisto luč ki jo potrebuješ? S tem tudi stikalo ne trpi toliko. Instalacijo pa narediš normalno kot da imaš navadne luči. |
Pozdravljen,
Na to sem pomislil prvo, samo se mi je zdelo morda malo bolj zakomplicirano, kot če si 12V pripravim iz omare in potem naredim normalen razvod. Bi se pa strinjal da bi to bila morda boljša ideja. Na to pa sploh nisem pomislil, da bi prekljapljal 230V, s tem bi rešil kar nekaj težav.
Hvla za informacijo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Esco Član

|
Objavljeno: Ned Avg 07, 2016 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Je problem, ker so običajna stikala narejena za AC napetost. Za DC napetost rabiš namenska stikala, ker se s preklapljanjem DC napetosti stikala bolj obrabljajo.
Kar se kablov tiče ni panike. Morajo zdržati tok, ki ga povzroči stik na koncu kablov, tako da se izolacija ne poškoduje. Če imaš 400W napajalnike pri 12V to prinese 33A. Torej boš rabil kar precej debele kable.
Ne vem, če mi je všeč tvoja izbira.
Tudi izkoristek napajalnika bo slab, ker bo večino časa deloval z minimalno obremenitvijo.
Ne pozabi na to, da se napajalniki grejejo. Rabijo neke vrste prepih. |
sem naletel na ta podatek, predvsem sem si hotel določene stvari poenostavit, pa očintno ne bo tako enostavno kot sem mislil s prva.
Torej mi svetujete, preklaplanje 230V, in vsak luč svoj transformator? kolikšna bi bilo še optimalna moč transformatorjev, da bi vsaj dve ali tri luči prižigal na en transformator max 100-150W, ali bi bilo to preveč. Mislite da bi bilo bolje vsako stikalo svoj transformator?
Hvala za informacijo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Avg 07, 2016 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja. Tudi s stalisca porabe. Napajalnik nekaj kuri tudi, ko ke breme izklopljeno, izkoristek pri majhnem bremenu pa je tudi obicajno msnjsi.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Avg 07, 2016 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Esco, pred časom sem nabavil točno take (10kos < 20$), ne potrebuješ posebnih stikal, vsak trak ima pač svoj napajalnik, ki ga vklapljaš z 220V.
S tvojo idejo s 400W napajalniki boš imel kar nekaj težav, predvsem to, kar je napisal Highlag. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Esco Član

|
Objavljeno: Ned Avg 07, 2016 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vam za vse odgovore in informacije
Lp Esco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Avg 10, 2016 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali so stikala na DC res tak problem? Napetost je nizka, zagonskega toka ni in tudi induktivnosti. Pri avtomobilih ni težav.
Po drugi strani je lahko stikalo na AC strani tudi težava, kot je izkusil moj kolega, sicer na relejih. Težava je zagonski tok zaradi praznih vhodnih kondenzatorjev.
Gotovo pa je bolje imeti napajalnike porazdeljene, in ne vse na centralnem mestu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni