www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem elektrikarja - elektronika, ki bi mi našel rešitev...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Anzi
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 02 Okt 2016 13:56
Aktiv.: 0.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 2:11 pm    Naslov sporočila:  Iščem elektrikarja - elektronika, ki bi mi našel rešitev... Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

sem nov na forumu. Na vas se obračam z naslednjo prošnjo:

Doma imam električno ogrevanje stanovanja in po novem še električni bojler (2000W).
Moja glavna varovalka (25A), žal kljub povečanju priključne moči ne omogoča, da bi bili vsi porabniki vklopljeni naenkrat. Trofazni priklop ne pride v poštev.

Rabil bi torej nekoga, ki bi naredil neki preklopni rele, kjer bi bila "ali" funkcija, s tem mislim, da bi imel bojler prednost, pred radiatorji. Rele pa bi poskrbel, da ne bi prišlo do istočasnega vklopa obeh porabnikov.

Če kdo koga pozna, ki bi to naredil, bom zelo hvaležen!

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sistem se da narediti , a je treba prevezati in povezati nekaj žic bojlerju in termostatu , ki krmili ogrevanje prostorov.
Koliko dela je, je odvisno od same lokacije bojlerja napram termostatu ogrevanja.
Kako velik bojler pa imaš in kako dolgo se ogreva od popolnoma hladne vsebine do konca gretja?
Nazaj na vrh
Anzi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do bojlerja vodi "cev za elektriko", zato povezava ne bo zahtevna. Bojler je 80 l, nimam pa podatka, koliko casa potrebuje, da popolnoma ogreje vodo. Po moji oceni cca 1,5h. Res pa je, da voda nikoli ni popolnoma hladna.
Nazaj na vrh
Anzi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce je kdo, ki bi to naredil, naj mi poslje preko zs kontakt in ga poklicem ter razlozim kako vse siupaj izgleda.

Lp
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napiši iz katerega kraja si , da ti ne bodo iz prekmurja ponujali rešitve , ti pa si npr. iz Tolmina.
Nazaj na vrh
Anzi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

surla je napisal/a:
Napiši iz katerega kraja si , da ti ne bodo iz prekmurja ponujali rešitve , ti pa si npr. iz Tolmina.

😉 Res je. Sem iz Lj.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V profilu to napiši!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno zgolj prioriteta bojlerja ne bo rešila težave. Primerljivo moč ima veliko porabnikov v tipičnem gospodinjstvu. Gretje bi se moralo prilagajati glede na celotno moč oz. še bolje tok.
Jaz imam idejo o vgradnji piskača, ki opozori pri prekoračitvi toka varovalke. Glede na počasnost klasične varovalke je dovolj časa za reakcijo pri prekoračitvi za kW ali dva, seveda, če je kdo doma.
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 02, 2016 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://new.abb.com/products/2CSM112500R1311/lss1-2-load-management-device

Tole bo pravilna rešitev.

Anzi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2016 5:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LinuxFuter je napisal/a:
http://new.abb.com/products/2CSM112500R1311/lss1-2-load-management-device

Tole bo pravilna rešitev.

Hvala za nasvet! Ceprav ne razumem najbolje, kako zadeva deluje?
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2016 10:00 am    Naslov sporočila:  Re: Iščem elektrikarja - elektronika, ki bi mi našel rešitev Odgovori s citatom

Anzi je napisal/a:
Rabil bi torej nekoga, ki bi naredil neki preklopni rele, kjer bi bila "ali" funkcija, s tem mislim, da bi imel bojler prednost, pred radiatorji. Rele pa bi poskrbel, da ne bi prišlo do istočasnega vklopa obeh porabnikov.

Za tvojo zahtevo je rešitev enostavna. Vzporedno z grelcem bojlerja priključiš rele. Izhod releja vežeš na signal za o(ne)mogočenje gretja. Oziroma, na normalno sklenjen kontakt releja vežeš kontaktor (ker morda rele ni dovolj močan), ki vklaplja gretje. Torej od bojlerja do omarice potrebuješ dodatni dve žici.

Sicer pa se predlog LinuxFuter sklada z mojim prvim predlogom.
Opis je tukaj:
http://new.abb.com/docs/librariesprovider84/gr-files/mdrcs/lss-technical-characteristicsen.pdf
Oglej si še tole (vsebuje tudi mojo idejo):
http://www.wpt.co.th/document/capitolo01_127.pdf
Nazaj na vrh
Anzi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2016 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsem res najlepša hvala za posredovane rešitve!
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 03, 2016 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LSS1/2 rele meri tok, ki teče čez glavno varovalko, ter ga primerja s nastavljenim max. tokom. Ko tok čez varovalko naraste čez mejo, izklopi rele, ki dovaja napetost na porabnike s najnižjo prioriteto, če ta ukrep ne zadošča, pa izklopi rele, ki dovaja napetost na porabnik s srednjo prioriteto. Najbolj pomembnih porabnikov ne izklaplja.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni