www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnem izven stroke...OKTOBER 2016
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 05, 2016 10:05 pm    Naslov sporočila:  Kaj trenutno počnem izven stroke...OKTOBER 2016 Odgovori s citatom

Po letošnji suši v gozdu, se končno nekaj dogaja:

Če se ne vidi ravno najbolje, jih je na sliki 5. Smile

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.69
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 06, 2016 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni ni treba vedet, ker so že lahi začeli usmajat „kle” okoli. Težko je zgrečit njihove tablice. „Sakramejnsk” imajo dober nos, boljšega od labladorca.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 09, 2016 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po dolgem času eno umirjeno jesensko popoldne ... čisti užitek Smile

20161009_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  370.38 KB
 Pogledana:  4 krat

20161009_1.jpg

20161009_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  495.7 KB
 Pogledana:  3 krat

20161009_2.jpg

20161009_3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  278.28 KB
 Pogledana:  3 krat

20161009_3.jpg

Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
solomojster
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Aktiv.: 4.62
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 09, 2016 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Malo pavze. Pray
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 29, 2016 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo je sonček posijal, malo kuhanca in seveda kostanj in je takoj luštno.

frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 29, 2016 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem nek multipraktik stručko, za povrh pa še nobenega Lingvatm rezkarja nisem zlomil Confused . Mogoče bo pa stvar vseeno peljala Whistle

Drobiz.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  155.03 KB
 Pogledana:  49 krat

Drobiz.jpg

Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2016 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda dobro. Zakaj "se pa gre" Mr. Green pri teh kosih?
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2016 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to izrezano z erozijo?
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2016 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
... Zakaj "se pa gre" Mr. Green pri teh kosih?

Star dolenjski kovač je nekoč rekel nekaj v stilu "... če ba špičastu ba kramp, če ba akroglu pa lapata ..." Wink

Ogrodje 3D printerja sestavljava. Bomo videli, kako se bo peljalo, ko bo dokončno sestavljeno. Zaenkrat kaže kar OK.

Silvo rezano je bilo na laserju. Za dani namen dovolj natančno, da gre zaenkrat skupaj brez nekih težav. Kot kaže bo pa tudi trdno dovolj.

Ogrodje.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  157.37 KB
 Pogledana:  41 krat

Ogrodje.jpg

Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2016 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanimivo narejeno , nikoli ko sem se lotil česa podobnega si nisem pomagal z zatiči in utori , videti pa je zelo praktično za sestavljanje vse skupaj.

če bi to delal z erozijo bi delal vse skupaj par dni (če tudi ne upoštevam prebijanja lukenj za žico )

Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.81
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2016 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali jaz ne vidim dobro, ali pa je na spodnji sliki veliko drugačnih delov, kot na zgornji.
Drugače pa vsaka čast konstruktorju! Applause

mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.38

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2016 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pa vsekakor ni izven stroke. Za konstrukcijo je gotovo treba znati kaj vec, kot to, kako se naredi notranji oster vogal Smile

Pohvale

frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2016 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojz na zgorni sliki so samo elementi X osi.

Konstrukcijske rešitve so vsaj po zaenkrat videnem kar solidne. V osnovi gre za Prusa konstrukcijo P3STEEL. Sestava je enostavna in hitra.

Cilj je zadevo spravit v pogon brez potrebe po printanih kosih. Cenovno gledano je pa tole železje zagotovo rešitev, ki ji razne alu-frame pogruntavščine niti do kolen ne sežejo.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2016 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
.......Cenovno gledano je pa tole železje zagotovo rešitev, ki ji razne alu-frame pogruntavščine niti do kolen ne sežejo.
Če pa dodaš še neka linearna vodila, ki so draga kot "žafran" in ne prispevajo, po mojem mnenju, nič boljšemu iztisku plastike, da ne govorim o računanju razno raznih momentov (ki so pri 3D tiskalniku resnično ogromni Very Happy ) in posledično kompliciranje okoli jermenov , potem lahko napišemo, ne do kolen, do gležnjev mu ne sežejo.
Prusa ima dva jermena in je to to in po mojem mnenju je ta tip tiskalnika, pri katerem ne vidim nekih minusov, najbolj enostaven.
Nekje sem gledal, kako se nek "strokovnjak" strojništva ukvarja s tem, vendar gre, po mojem mnenju, zopet zato, dražje bo, več se bo lahko v žep pospravilo Dancing .

Frenki, si sam zrisalali ali si uporabil dwg iz RepRapWiki ali si kupil?
Španci ga prodajajo za 47€.

frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2016 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Frenki, si sam zrisal ...
Jaka kot že rečeno ...
frenki je napisal/a:
Nisem nek multipraktik stručko ...
zato sem kar porabil tisto, kar so fantje po mojem mnenju dobro naredili. Železo nima neke cene, razrez se da pa tudi najti za kar primeren denar.

Sicer je pa tako, da bo s tem printerjem tako ali tako verjetno vse "narobe". Linearnih vodil ne rabim, ker bo po mojem mnenju zadeva z vodenjem na okroglih palicah in dvema jermenoma ravno tako peljala. Šofiral jo bo pa poceni kitajski arduino s poševnookimi stepper driverji Think . Oceno stroška sicer imam, vendar mi manjka še nekaj stvari. Ko bom imel vse, napišem tudi končno ceno.

Jaka57 je napisal/a:
Španci ga prodajajo za 47€.
Super Applause . Na povezavi je sicer nekoliko krajša verzija okvirja, čeprav tudi ta po mojem mnenju povsem primerna.

Jaka57 je napisal/a:
... se nek "strokovnjak" strojništva ukvarja s tem ...
Hm ... to je verjetno šele začetek. Počakaj, da se vključi še strokovnjak za krmilno elektroniko, pa strokovnjak za stepper driverje, pa ... Brick wall . Tako kot se najdejo ljudje, ki so prepričani, da bo zvok avdio sistema neprimerljivo boljši, če se uporabi omrežni priključni kabel za nekaj sto €, se najdejo tudi ljudje, ki se jih da prepričat, da bodo imeli vsaj dvakrat daljšega, če si bodo omislili čudo tehnike pri katerem so imeli prste vmes omenjeni strokovnjaki multipraktiki. Kaj hočes ... stoletja znano dejstvo je, da se ovce striže. Vzorčni primer, kako se stvari streže si pa tako ali tako videl.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni