www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kakšen "dimmer" za grelec - PWM ali Triak?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2016 5:27 pm    Naslov sporočila: icon_question Kakšen "dimmer" za grelec - PWM ali Triak? Odgovori s citatom

Imam keramično grelno telo, ki ima navito spiralno grelno nit. Zadeva deluje na 220VAC in je moči 300W. Za to stvar želim izdelati krmilnik moči, da bi lahko kontroliral količino toplote, ki jo element proizvede. Zanima me kakšna vrsta regulacije je bolj primerna za to aplikacijo.

Mar maj uporabim kar navadni triak (se pravi, da sinusoido vklapljam z nekim zamikom oz. pocvikam stran začetni del hriba/doline) ali bi bilo bolje uporabiti visokofrekvenčni PWM (se pravi, da napetost konstantno vklapljam in izklapljam s cca 10 do 100kHz ter nadziram duty-cycle oz. delež časa, ko je grelec vklopljen)? Za grelno telo mislim, da je oblika napetosti vseena (moč je enaka integralu krivulje oz. njeni površini z absciso), zamima me pa če bi stvar lahko povzročala kakšne znatne motnje napetosti v omrežju.

Kaj pravite ostali?
lp

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.84
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2016 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

navaden dimmer za luč bo ok
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Aktiv.: 1.08
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2016 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno včeraj sem si naredil regulator za 1000 W grelec po načrtu spodaj in deluje super. Triak sem vzel BTA16-600B (16A/600V).

1200-watt-ac-dimmer-by-triac-q4006lt.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  52.11 KB
 Pogledana:  44 krat

1200-watt-ac-dimmer-by-triac-q4006lt.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2016 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fazna regulacija bo kar ok. Če pa bi že rad delal PWM, se za grelce uporabi nizko frekvenco (1 ali 0.5Hz) in zero crossing SSR.
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2016 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že vem kako bom naredil. Frekvenca omrežne napetosti je 50 Hz oz. 100 Hz, če gledamo absolutno vrednost. Se pravi, da bo napetost spremenila predznak 100-krat na sekundo. Si napravim vezje za zaznavo zero crossing in nato štejem spremembe predznakov. V sekundi jih je 100, zato uporabim triak in ga vklopim takoj ob zero-crossingu ter držim vklopljenega toliko časa, da mi naprava prešteje določeno število prehodov, nato pa ga izklopim, dokler naprava ne prešteje do 100. Postopek nato neprekinjeno ponavljam in imam neke vrste regulacijo, kjer imam grelec vklopljen N%, kjer je N enak nastavljenemu številu zero-crossingov. Regulacijo lahko tako nastavim od 0% do 100% na 1% natančno.

Tole bi pa verjetno šlo enostavno.

igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2016 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem zakaj bi se ukvarjal s štetjem period?
Nastaviš timer prekinitev na 10ms (oziroma poljubno) in potem šteješ. Ne rabiš nobenaga dodatnega vezja.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2016 3:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno zato, da bi vklapljal pri 0.
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2016 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da. Edina stvar, ki me skrbi, so motnje v omrežju, ker nisem ravno prepričan kaj bi "oddajal" v omrežje, če bi zadevo vklapljal oz. izklapljal pri 1/2 pi oz. 3/2 pi
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2016 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 300W grelcu se ne obremenjuj, kaj oddajaš v omrežje, ne glede na princip regulacije. Naredi čim enostavneje, boš bolj zadovoljen. Skoraj večji smetilnik omrežja je pred teboj, oz. pod mizo (čarunalnik)
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2016 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Fazna regulacija bo kar ok. Če pa bi že rad delal PWM, se za grelce uporabi nizko frekvenco (1 ali 0.5Hz) in zero crossing SSR.

Točno tako, frekvenca PWM naj bo še nižja, okoli 0,2Hz bo v redu, tako kot je to narejeno pri steklokeramičnih ploščah s high-light grelci. Za bolj močne grelce je bolje uporabiti rele, odpade potreba po hlajenju triaka.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 05, 2016 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Točno tako, frekvenca PWM naj bo še nižja, okoli 0,2Hz bo v redu, tako kot je to narejeno pri steklokeramičnih ploščah s high-light grelci. Za bolj močne grelce je bolje uporabiti rele, odpade potreba po hlajenju triaka.

Ampak pri tako nizki frekvenci se opazi utripanje luči zaradi upadov napetosti v ritmu regulacije. Vsaj pri 300 W teh problemov (običajno) ni.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 05, 2016 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Da. Edina stvar, ki me skrbi, so motnje v omrežju, ker nisem ravno prepričan kaj bi "oddajal" v omrežje, če bi zadevo vklapljal oz. izklapljal pri 1/2 :g_pi: oz. 3/2 :g_pi:

Enkrat sem preračunaval harmonike in zaključil, da se preseže njihovo omejitev pri moči porabnika okrog 800W.
Za večjo moč bi torej rabil visokofrekvenčni PWM, ampak potem bi moral dobro filtrirati, da bi bil znotraj EMC omejitev.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni